שתף קטע נבחר

סקירה: MacBook Air - רק יפה או גם אופה?

במחשב החדש של אפל נעשו מספר ויתורים על מנת להפוך אותו לדק במיוחד. הוא מציע, כמובן, את מערכת ההפעלה הידידותית של אפל – אך מעבר ליתרונות הללו – הוא לא גובר על מחשבים ניידים דקים אחרים

ה-MacBook Air הוא אולי המחשב הדק ביותר בעולם, או לפחות בין הדקים שבהם, אך הוא בהחלט לא המחשב הנייד הטוב והמאובזר ביותר בעולם, והוא גם לא מתיימר להיות כזה. על מנת שיהיה כל כך דק – באפל ויתרו על כמה תכונות שאנחנו רגילים אליהן במחשבים ניידים.

 

בחלקו העבה ביותר, המחשב הנייד של אפל מגיע ל-1.94 ס"מ, ובחלקו הדק ארבעה מילימטר בלבד. המחשב עשוי מארז אלומיניום בגימור כסוף - ושוקל 1.36 ק”ג – לא קל כנוצה אבל בהחלט נוח לקחת בתיק.

 

המחשב מבוסס על מעבד Intel Core 2 Duo שהוכן במיוחד ומוזער על ידי אינטל לשימוש בדגם הזה (ראו מסגרת), שני גיגהבייט של זכרון פנימי, ושתי אפשרויות לכונן קשיח: כונן מגנטי קטן של 80 גיגהבייט (הזהה לזה של ה-iPod), או כונן מבוסס פלאש (שחסכוני בחשמל כי אין בו חלקים נעים –  Solid State Drive) בנפח של 64 גיגהבייט. אנחנו בדקנו את הדגם של ה-80 גיגהבייט.

 

 

 

ממשק

המסך שלו (בגודל 13.3 אינץ') מבוסס על תאורת LED אחורית (Backlit), ומציג זווית צפייה רחבה, נוחה במיוחד, בכל תנאי התאורה שבדקנו. יש בו מקלדת מלאה עם כפתורים גדולים ונעימים - שמוארים כאשר יש חושך בחדר. במחשב שקיבלנו לבדיקה עדיין אין עברית על המקשים, אך המחשבים שיגיעו לארץ יצוידו כמובן בכפתורים בעברית.

 

צילום: אהוד קינן
החלק המעניין ב-Air הוא משטח המגע, גדול במיוחד לעומת כל מחשב נייד שבדקנו, עם כפתור אחד בלבד – כמיטב המסורת העקשנית של אפל לספק עכברים פשוטים ככל האפשר (למעט ה-Mighty Mouse שמספק הדמיה של שני כפתורים).,

 

המשטח הוא רב-מגעי, כזה שיודע לזהות מגע של יותר מאצבע אחת, בדומה ל-iPhone ול-iPod Touch: על מנת לדמות קליק ימני ב-Air, אפשר להניח שתי אצבעות על משטח המגע, וללחוץ על הכפתור הבודד. פעלות צביטה או מתיחה של האצבעות בשביל לבצע Zoom In, סיבוב של תמונות באמצעות סיבוב שתי אצבעות על גבי המשטח, גלילה בדפדפן בעזרת שתי אצבעות ועוד. למי שמגיע מעולם ה-Windows, נדרשת הסתגלות.

 

מחברים

על מנת שהמחשב יהיה דק במיוחד – חסכו בכניסות ויציאות. בצידו השמאלי של המחשב ניתן לראות את החיבור לחשמל – בדומה לדגמים הקודמים של ה-MacBook, מדובר בכבל שמתחבר באמצות מגנט על מנת למנוע תלישה או קריעה שלו, או אפילו הפלת המחשב מהשולחן, במקרה שנתקלים בכבל בטעות. פטנט נאה וחביב.

 

בצידו הימני – שלוש יציאות בלבד: יציאה סטריאופונית לאוזניות, יציאת USB, ויציאת Mini DVI לחיבור למסך. הערכה כוללת שני מתאמים (DVI ו-VGA) כדי לחבר את המחשב למסך חיצוני או מקרן.

 

אין יציאת FireWire כך שלא תוכלו להעביר אליו סרטים ממסרטה דיגיטלית, וכל יציאה נוספת כמו Ethernet או קורא כרטיסי SD – ניתן לקנות בנפרד ולחבר באמצעות USB.

 

לאן נעלם ה-DVD?

במחשב אין כונן אופטי בכלל – סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל, טען שכבר לא צריך אחד כזה כשהציג את המחשב הדק – זאת מכיוון שאפשר להוריד סרטים ב-iTunes (מה שלא רלוונטי לישראלים).

 

המהלך הזה גרר ביקורות, אך המצדדים בו טוענים כי באפל יודעים מה הם עושים, בדיוק כפי שהסירו את כונני הדיסקטים לפני מספר שנים, מהלך שהתברר כנכון והוביל את החברות האחרות ללכת בעקבותיה של אפל.

 

אפשר, כמובן, לחבר כונן DVD או CD חיצוני באמצעות ה-USB, אך דרך נוספת היא להשתמש בכונן אופטי ממחשב אחר דרך חיבור ברשת, על ידי התקנת תוכנת Remote CD על המחשב שבו יש כונן כזה, בין אם מדובר ב-PC או ב-Mac.

 

הפעולה דומה לפעולת Share על הכונן שאנחנו מכירים מ-Windows – אך אמורה להפוך את התהליך לקל יותר, במידה שתרצו להתקין תוכנות או לקרוא קבצים מהכונן. החיבור הזה מאפשר גם להתקין על ה-Air מערכת הפעלה מרחוק, במידת הצורך.

 

אחרי שהתקנו את התוכנה על מחשב נייד PC רגיל, ואחרי אתחול, ה-Air אומנם זיהה את הכונן החיצוני, אך מהירות הקריאה מאוד תלויה בעומס על הרשת, ובמהירות המחשב הנוסף המחובר לרשת. כך שבפועל קיבלנו מהירות לא מרשימה במיוחד מהמחשב שחיברנו.

 

ביצועים

ה-MacBook Air שקט מאוד ולא שומעים את הכונן הקשיח את את יחידות הקירור. כששמים אותו על הברכיים מבחינים שהוא מתחמם מהר יחסית – מחלה שאופיינית למחשבים ניידים קלים ודקים מסוגו.

 

במחשב מותקנת מערכת ההפעלה Leopard (גירסת OS X 10.5) - הצלחנו להתחבר איתו לרשת אלחוטית ללא בעיה, ולגלוש בצורה חלקה ודי מהרה – זאת בזכות כרטיס הרשת הפנימי בתקן n. הרגשנו שהמחשב עובד חלק בעבודה השוטפת עם הדפדפן, עיבוד תמלילים בסיסי, עיבוד תמונה, GarageBand (תוכנת עריכת המוזיקה של אפל) ועוד.

 

עם זאת – כשהתחלנו להעמיס עליו עם מספר תוכנות במקביל – הוא התחיל קצת לזייף בביצועים ולהראות סימני עייפות קלים. נזכיר גם שמערכת ההפעלה משלבת את Bootcamp, כך שניתן להתקין עליו גם Windows אם רוצים.

 

המחשב קיבל ציון Xbench של 50.67, מה שמציב אותו כמחשב ה-MacBook הכי איטי בשטח. בכל מה שקשור לדו ממד, גלישה ויישומים משרדיים הוא עוד מסתדר יפה, אבל כצפוי, בביצועי תלת ממד והכוננים הקשיחים, ה-MacBook Air משתרך מאחור, לעומת MacBook או מחשבים ניידים הדומים ל-MacBook ומבוססי Windows.

 

בכל הנוגע למולטימדיה – הוא מספק ביצועים בסיסיים ביותר. המצלמה המובנית והמיקרופון בהחלט מספיקים על מנת לקיים צ'טים ושיחות וידאו, או להקליט פודקאסטים אך לא מעבר לכך. הרמקול המובנה מספק עצמת שמע סבירה אם אתם בחדר שקט, ובאיכות מונו בלבד. אלא אם תחברו אוזניות או רמקולים חיצוניים, לא תוכלו ליהנות מצליל סטריאופוני.

 

על הרעיון של הקרנת סרטי DVD באמצעות כונן מרוחק אפשר לוותר. במספר נסיונות שלנו לנגן סרטים כאלה, גם במצב האופטימלי ביותר של חיבור המחשבים ברשת בתקן n,  המהיר ביותר – הסרטים קירטעו ואי אפשר היה לצפות בהם.

 

סוללה

על פי הבטחת אפל, זמן הסוללה המירבי במצב אופטימלי הוא חמש שעות. בפועל, בשימוש סביר, כאשר ה-WiFi וה-Bluetooth פועלים, כאשר גלשנו והאזנו למספר שירים ב-iTunes - הסוללה החזיקה בין שעתיים וחצי לשלוש.

 

גם זמן הטעינה שלו גבוה יחסית, ובבדיקות שלנו עלה לעיתים על זמן השימוש בפועל, כלומר נדרשה למעלה משעה של טעינה עבור שעה של שימוש בלבד.

 

עוד מקום שמשלמים בו על הגימור החלק והאסתטי הוא הסוללה המובנית בתוך המכשיר, שלא ניתן להוציא ולהחליף (בדומה לנגני ה-iPod, ול-iPhone של אפל). המשמעות היא שבמידה שהסוללה שובקת לא ניתן להחליף אותה באופן עצמאי, ויש לגשת למעבדה שם יפרקו אותה – חלק ממשתמשי ה-iPod מכירים מקרוב את הבעיה.

 

רק כמחשב נוסף לעבודה

ה-Air צפוי להגיע לארץ בתחילת מרץ, עם מקלדת מלאה בעברית. מחירו יהיה 9,999 שקל לדגם עם הכונן הקשיח הרגיל, וכ-17,000 שקלים לדגם עם הכונן מבוסס הפלאש – בהחלט לא זול עבור מחשב נייד. היעדר הכונן האופטי, ויכולות המולטימדיה המוגבלות שלו, הופכות אותו ללא רלוונטי אם אתם מחפשים מכונת בידור ומשחקים.

 

יש גם מי שירצו בכל זאת לרכוש כונן DVD, לצורך התקנות של תוכנות חיצוניות או צריבה של חומרים מהמחשב או שלט למצגות, ומתאמים נוספים – יאלצו להיפרד מעוד כמה מאות שקלים.

 


 

מבלי להפחית מערכה ויכולתה של מערכת ההפעלה של אפל, ישנם מחשבי PC שאמנם עבים קצת יותר, אך מציעים גם יכולות גבוהות יותר, ביניהם למשל, ה-XPS של Dell או סדרת ה-X של לנובו. מי שהולך לרכוש מחשב Mac, מתכונן ממילא להוצאה גבוהה יותר ממחשב PC או מחשב נייד רגיל – כך זה היה תמיד. אך במקרה של ה-MacBook Air מדובר בפשרה משמעותית בין ניידות גבוהה, לבין יכולות מלאות של מחשב נייד אחר. 

 

MacBook Air

 

ציון:

מחיר: 10,000 שקלים לגירסה עם כונן קשיח מגנטי. 17,000 שקלים לגירסה עם כונן מבוסס פלאש.

הפצה: iDigital

 

יתרונות: קטן, נוח, קל, מקלדת ומשטח מגע נוחים במיוחד, מערכת הפעלה Leopard.

חסרונות: מחיר, מיעוט יציאות, לא מתמודד טוב עם מולטימדיה.

שורה תחתונה: למי שאוהב את אפל וחייב מחשב דק במיוחד לעבודה.

 


MacBook Air - מפרט טכני

MacBook Air - מפרט טכני
מעבד

Intel Core 2 Duo

1.6Ghz או 1.8Ghz

זכרון פנימי 2 גיגהבייט 667MHz DDR2 SDRAM
תצוגה 13.3 אינץ' (רחב) TFT. LCD מבוסס תאורה אחורית מלאה - LED. רזולוציה של עד 1280X800
כרטיס מסך Intel GMA X3100 - זכרון: 144MB DDR2 SDRAM (משותף עם הזכרון הראשי)
מידות 0.4-1.94X32.5X22.7 ס"מ. 1.36 קילוגרים
ממשקים יציאת אודיו, Micro DVI, USB2
קישוריות

802.11n עם תמיכה ב-802.11a/b/g.

Bluetooeh 2.1+EDR

אחסון כונן ATA בנפח 80 גיגהבייט (4200rpm) או כונן מבוסס פלאש (Solid State) בנפח 64 גיגהבייט.
אודיו יציאת סטיראו, רמקול מובנה - מונו ומיקורופן מובנה.
סוללה 37 וואט-שעה, ליתיום-פולימר פנימית.
חיי סוללה 5 שעות במצב אופטימלי (הצהרת יצרן).
תכונות נוספות מקלדת מוארת, משטח מגע עם תמיכה ב-MultTouch, מצלמת רשת מובנית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים