שתף קטע נבחר

דרום אפריקה: "הרג פילים - המפלט האחרון"

כלי התקשורת בעולם דיווחו כי ממשלת דרום אפריקה תשוב להתיר ציד פילים כדי לווסת את מספרם. משרד איכות הסביבה מיהר להסביר: הרג פילים יהיה רק המוצא האחרון בהחלט. ננקוט בצעדים רבים על מנת לווסת את הגידול המתמיד באוכלוסיית הפילים, שמגרשים מינים אחרים בטבע, פולשים לשדות ולשכונות מגורים

סוכנויות הידיעות וכלי תקשורת בעולם פירסמו ביממה האחרונה דיווח לפיו ממשלת דרום אפריקה החליטה לשוב ולהתיר ציד פילים החל מחודש מאי, לאחר איסור של 13 שנים. בחלק מהדיווחים אף צוטטו נציגים של ארגוני סביבה ובעלי חיים שמתחו ביקורת חריפה על ההחלטה.
 
אלא שהמציאות שונה לגמרי: מדובר בתקנות חדשות שנועדו לווסת את הגידול באוכלוסיית הפילים במדינה. בין השאר מפרטות התקנות אמצעים שונים למניעת פלישת פילים לאזורי אוכלוסיה וחקלאות, כמו העברתם לאזורי מחייה אחרים, שימוש באמצעי מניעה וכמוצא אחרון - המתה של פילים תוך פיקוח הדוק.
 
העימות בין בני האדם לפילים החריף בשנים האחרונות, עם העלייה הניכרת במספר הפילים והמאבק על מקורות מזון ומים. פילים פלשו לשטחים מעובדים והרסו אותם כליל, פלשו לשכונות מגורים בחיפוש אחר מזון וגרמו לבריחת מינים אחרים מאזורים בהם התרבו. לפיכך החליטה הממשלה לפעול לוויסות הגידול באוכלוסיה, שעומדת על כ-20 אלף פרטים וגדלה ב-4 עד 6 אחוזים מדי שנה.
 
אך בכנס בפרטוריה הדגיש השר לענייני סביבה של דרום אפריקה כי הרג של פילים יהיה הצעד האחרון בהחלט בו תנקוט הממשלה כדי לווסת את אוכלוסיית הפילים. "אם וכאשר תאושר פעולה שכזו, היא תתבצע תחת תנאים נוקשים ומגבילים, במקומות בהם ניתן להשתמש באמצעים הומאניים במטרה לווסת את מספרם של קבוצת פילים או פילים בודדים, וכל זה יעשה בזהירות, לאחר שכל האמצעים האלטרנטיביים עומדים לרשותנו, ותוך שיקול דעת", נמסר ממשרדו.  


(צילום: רויטרס)

 
"יש מעט מאוד בעלי חיים המהלכים על פני כדור הארץ שזוכים 'לחיבור' כה מיוחד עם בני האדם, ואני באופן אישי חוויתי את תחושת הכבוד והחיבה במפגש קרוב עם פילים בטבע ובשבי", אמר השר, מרת'ינוס ואן-שלקוויק. "הציד פגע בפילים בדרום אפריקה ומספרם צנח למספר מאות מאז המאה ה-19. הודות לפעולות שימור מוצלחות, אוכלוסיית הפילים גדלה לכ-20 אלף פרטים וממשיכה לגדול מדי שנה בכ-4-6 אחוזים", הסביר השר.

 

לדבריו, המציאות כיום היא כי מספר הפילים שחיים בקילומטר מרובע עלה במדינות מסויימות בדרומה של אפריקה באחוזים ניכרים. "אנו מודאגים מאוד מההשפעות של הגידול במספר הפילים על הנוף, הקרקע, הישרדותם של מינים אחרים, ובטיחות של האנשים המתגוררים בסמוך לאזורי המחייה של הפילים", הוסיף השר.

 

התקנות יאסרו לכידת פילים לספארי וקרקסים

ארגוני למען זכויות בעלי-חיים באפריקה איימו לעודד חרם תיירותי עולמי על דרום אפריקה במידה והממשלה תמית פילים. הם גם הבטיחו לפעול בכל אמצעי חוקי על מנת למנוע את יישון התקנות.

 
אך מנגד אמרו ארגוני בעלי חיים אחרים כי התקנות חיוביות, וברכו עליהן. אחת התקנות כוללת איסור על לכידת פילים בטבע במטרה להשתמש בהם לתצוגות מסחריות, כמו ספארי רכיבה לתיירים או קרקסים. "הלכידה תותר רק למטרות של השבה לטבע של פילים. מדובר במקרים בהם פילים יתומים פולשים לקרקעות פרטיות או קהילתיות ויש אפשרות להעבירם למקום אחר בטבע או כמוצא אחרון, לשכנם בשמורות מקלט מיוחדות, במידה ולא ניתן לשקמם", מבהירים במשרד הסביבה והתיירות. 

(צילום: עינב ברזני)
 
בקרן העולמית למען רווחת בעלי חיים (IFAW), אמרו כי "מדובר בצעד אמיץ מצד הממשלה, שמפעילה את המנדט שלה כאחראית לשימור בעלי החיים". הקרן וארגוני שימור אחרים נאבקו בשנים האחרונים כדי לעצור את המשך לכידת הפילים בטבע לצורכי תיירות. "זו מכה לתעשיית האכזרית המנצלת את הפילים, ומדובר בניצחון גדול", אמרו.

 

אנשי הקרן אמרו בתגובה כי הם מתנגדים בתקיפות לצעד של המתת פילים, אך מקווים כי אכן הממשלה תעמוד בהתחייבויותיה. "אנו מקווים כי אם הממשלה תחליט לנקוט בו, הדבר יהיה רק לאחר שמוצו כל האמצעים האתיים הראויים לוויסות האוכלוסיה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיכוך גובר בין יונקי העל לתושבים
צילום: Zimbabwe Conservation Task Force
ציד כמוצא אחרון לוויסות האוכלוסיה?
צילום: ifaw.org
מומלצים