שתף קטע נבחר

הבחירות ברוסיה: אותו פוטין בשינוי אדרת?

סוף עידן פוטין? הצחקתם את דמיטרי מדבדב. למרות שהנשיא היוצא אינו יכול להתמודד בשלישית על נשיאות רוסיה, צבי מגן, לשעבר שגריר ישראל במוסקבה, סבור שעדיין מוקדם להיפרד מוולדימיר פוטין, שעתיד להמשיך לשלוט ברוסיה - הפעם מלשכת ראש הממשלה. "הנשיא החדש יהיה טקסי יותר", אומר מגן על מדבדב

היום (א') יילכו אזרחי רוסיה בעלי זכות בחירה לקלפיות כדי לבחור נשיא חדש אחרי שמונה שנים של שלטונו של ולדימיר פוטין. אבל לנוכח ההתפתחויות האחרונות ברוסיה, אי אפשר לומר שבכך מסתיים עידן שלטונו של הנשיא הנמרץ והסמכותני – שהבהיר שבכוונתו להישאר בעמדת השפעה גם אחרי שתסתיים כהונתו כנשיא.

 

עוד על הבחירות לנשיאות רוסיה:

 

"אפשר להגיד שמה שהיה הוא שיהיה", מסכים צבי מגן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה, וראש מכון אירואסיה במרכז הבינתחומי בהרצליה. "אולי הדגשים יהיו קצת שונים, אולי יהיו ניואנסים בהעדפות האישיות, אבל המדיניות תהיה פחות או יותר אותה המדיניות", הוא מסכם.

 

אלא אם תהיינה הפתעות של הרגע האחרון, דימיטרי מדבדב ייבחר מחר לנשיא, ואילו פוטין יתמנה אחרי הבחירות לראש ממשלת רוסיה. הוא הבהיר לפני חודשים כי "לא יתנגד" להחזיק בתפקיד הזה אחרי שתסתיים כהונתו השנייה, ואחרי שקבע כי המועמד לנשיאות המועדף עליו הוא מדבדב – אחד מסגני ראש ממשלת רוסיה ויושב ראש ענקית הגז הרוסית גזפרום – החזיר לו האחרון טובה והודיע כי ימנה אותו לראש ממשלתו אם ייבחר. 

 

להעתיק בעדינות את מרכז הכובד

"אנחנו נמשיך לשמוע את פוטין", פוסק מגן. "אני סומך על הרוסים שימצאו איזושהי דרך אלגנטית שלא להבליט את זה לרעתו של הנשיא הנבחר, אבל בכל מקרה הנשיא החדש לא יהיה אותו סוג של נשיא שאותו התרגלנו לראות בשנים האחרונות. הוא יהיה נשיא יותר טקסי – לא טקסי לגמרי כמו בישראל, אבל אין לי ספק שתהיה חלוקה שונה קצת של הנטל".

 

מגן מציין כי בימים כתיקונם, ברוסיה שוררים שני מנגנונים: הממשלה והמנהל הנשיאותי. "המנהל הנשיאותי הוא יותר בכיר וכבד-משקל מהממשלה ויש לו תפקיד של מנגנון-על המפקח על הממשלה. באשר לחלוקת הסמכויות ביניהם והגדרות התפקיד, למרות שהנושא הזה מעוגן בכתובים, הוא בסופו של דבר די גמיש. לכן, אני לא חושב שתהיה להם בעיה להעתיק בעדינות את מרכז הכובד מהלשכה הנשיאותית ללשכת ראש הממשלה המיועד. כך הממשלה תעשה יותר מהמקובל היום, ויהיו לה יותר סמכויות. גם אם פורמלית לא ישנו דבר בחוקה, חלוקת הסמכויות תהיה שונה", הוא מבאר.

 

אחד הנושאים שמגן בטוח שישארו בידיו של הנשיא היוצא הוא תחום מדיניות החוץ וענייני הביטחון – למרות שהטיפול בנושאים אלה נמצא בתחום סמכותו של הנשיא, ולא של ראש הממשלה. לדברי מגן, הרוסים דווקא צפויים להבליט את חוסר ניסיונו הפוליטי של מדבדב כדי להצדיק את המהלך. "הם לא ירצו שהנשיא המיועד וחסר הניסיון יתמודד עם משאים ומתנים מורכבים בזירה הבינלאומית. לכן הם ישגיחו שהוא לא יהיה לבד, ומדבדב יצטרך להתחלק עם הפטרון. הוא יעסוק בנושאים כלכליים – ומיודענו פוטין ייקח על עצמו את נושאי החוץ והביטחון ועוד נושאים שמעניינים אותו". מכאן עולה שלא מופרך לשער שפגישת פסגה עתידית בין נשיאי רוסיה וארצות הברית תיערך בנוכחותו של ראש הממשלה.

 

 


מדבדב עם פוטין. חלוקה שונה של הנטל (צילום ארכיון: AFP) 

 

"מנסים להשפיע ולדחוף לכיוון הרצוי"

כפי שהיה בבחירות הכלליות שנערכו ברוסיה בדצמבר, גם על אופן התנהלותו של מסע הבחירות לנשיאות הושמעה ביקורת לא מעטה. גם הפעם, טענה האופוזיציה כי הממשל הרוסי התנכל בכוונה לראשיה והקשה עליהם להציג את מועמדותם. מתנגד המשטר ואלוף השחמט לשעבר, גרי קספרוב, לא יכול היה להגיש את מועמדותו לנשיאות מאחר שלא הצליח לשכור אולם כדי לערוך כינוס לשם הצגת מועמדותו, כפי שמחייב החוק. מועמדותו של מתנגד אחר של פוטין, מיכאל קסיאנוב, הוסרה לאחר שוועדת הבחירות המרכזית קבעה כי חלק מהחתימות שהגיש אינן כשרות. בסופו של דבר יתמודדו מול בן טיפוחיו של פוטין רק שלושה מועמדים אחרים, שלאף אחד מהם אין סיכוי אמיתי להביסו: ולדימיר ז'ירינובסקי, הלאומן המתמודד מדי מערכת בחירות; גנדי זיוגאנוב הקומוניסט, ואנדריי בוגדאנוב, מועמד פרו-אירופי ורפורמיסט דמוקרטי שמשמש כ"עלה התאנה" של השלטונות הרוסיים, המנפנפים בו כעדות לכך שהדמוקרטיה הרוסית חיה ובועטת, למרות שסימנים רבים מצביעים דווקא על ההפך.

 

האם הפכה רוסיה לאוטוקרטיה? "כן ולא", משיב מגן. "כלפי חוץ, או לפחות במישור הפורמלי, כל המוסדות הדמוקרטיים החוקתיים מתפקדים בצורה שוטפת כמקובל. מצד שני, יש כאן כל מיני קיצורי דרך ומהלכים שבממשל הנורמטיבי שלנו היו עוברים בקושי גדול. הבחירות הן אמיתיות, יש מועמדים ויש תקשורת, אבל בשוליים מנסים להשפיע ולדחוף לכיוון הרצוי. רוסיה היום אמנם לא חזרה למצב האוטוקרטי שבו היתה נתונה בעבר – אך היא גם לא נמצאת במקום שבו ציפה המערב שתהיה".

 

מגן סבור שאי אפשר להוציא מכלל אפשרות שההתבטאויות הלוחמניות שהשמיע פוטין ובכירים בממשלו לאחרונה הם חלק מתעמולת הבחירות. "מאחר שאנחנו בתקופת בחירות, רוב הפעילות הזה מכוונת לתצרוכת אלקטורלית, והיא עונה על הלך הרוח בציבור הרוסי, שחש מיליטנטיות כלפי המערב, ארה"ב ונאט"ו – ומקווה להחזיר 'עטרה ליושנה' ולשפר את מעמדה הבינלאומי של רוסיה. אבל למרות זאת, אפשר לומר שאובייקטיבית הרוסים החריפו את הטון. זו לא אותה רוסיה שאותה הכרנו לפני שנים אחדות שאיש לא לקח אותה בחשבון. היא שחקן גלובלי מסוג אחר שבאופן קולני מנסה להחזיר לעצמה את מקומה הראוי".


מדבדב (משמאל) עם נשיא סרביה בוריס טדיץ'. אין מסר חדש (צילום: רויטרס) 

  

לא מועמד בזכות עצמו

ויחד עם זאת, חרף המתקפה הקולנית, קולו של הנשיא המיועד מדבדב לא נשמע. "זו באמת נקודה מעניינת", סבור מגן. "בכלל, רק לאחרונה התחילו להראות אותו בציבור. אני בכוונה אומר 'להראות', כי כך נתפסו ההופעות שלו, שבהן הופיע יד ביד עם הפטרון הפוליטי פוטין. בנוסף לכך, כמו שציינתי קודם, הוא לא מרבה לעסוק בתחומי מדיניות חוץ. עד עכשיו, מרבית עיסוקיו היו מנהליים-כלכליים ופחות מדיניים או בינלאומיים", מציין מגן. בשבוע האחרון נסע מדבדב לביקור בזק יוצא דופן בסרביה, ושם הבהיר כי המדיניות הרוסית בנוגע לסוגיית קוסובו לא צפויה להשתנות תחת הנהגתו. "הוא  חזר על הקלישאות המקובלות, לא השתלח, אלא היה מאופק, מנומס ורהוט. אין פה מסר חדש או אחר. הוא פשוט מנסה לעבור את הבחירות בצורה חלקה, בלי למעוד".

 

הסקרים האחרונים מנבאים למדבדב ניצחון מוחץ, עם שיעור תמיכה של כ-70 אחוזים. אבל גם אם יצליח שיעור התמיכה במדבדב להתעלות על זה שגרף פוטין בשתי מערכות הבחירות הקודמות לנשיאות, מגן סבור שהנתון לא אומד את התמיכה במדבדב – אלא בפוטין כמובן. "הבחירות לנשיאות הן הבעת אמון בפוטין, ושיעור התמיכה שממנו נהנה מדבדב הוא למעשה שיעור התמיכה בפוטין. אף אחד לא רואה במדבדב מועמד בזכות עצמו, איש ראוי במישור הציבורי או הלאומי. זו הבעת תמיכה בפוטין - פוטין במתכונת שונה", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא טקסי? מדבדב
צילום: רויטרס
צבי מגן
צילום: לע"מ
מומלצים