שתף קטע נבחר

מחקר: דיאליזה בבית עדיפה על דיאליזה בבית חולים

חוקרים בקנדה שבדקו עשרות חולי כליות שעברו טיפולי דיאליזה מצאו פחות נזק לשריר הלב אצל אלה שעברו דיאליזה בבית, בהשוואה לטיפול בבית החולים. המטופלים בבית גם נזקקו לכמות מופחתת של תרופות

חולי דיאליזה מעדיפים את הפיתוח של העשורים האחרונים המאפשר להם להמשיך בטיפול הדיאליזה בביתם, באמצעות מיתקן מיוחד המחובר לבטן. עתה מקבל הפיתוח הזה גם גיבוי מדעי: מחקר חדש מצא כי הדיאליזה הביתית לא רק זולה ונוחה יותר מזו בבית החולים, היא גם מונעת מחלות לב ובעיות רפואיות נוספות בשיעור גבוה מזו בבית החולים.

 

הדיאליזה מטפלת בחולים הסובלים ממחלת כליות חמורה. מכשיר הדיאליזה המוצב בבתי החולים ובמרפאות הדיאליזה, משמש ככליה מלאכותית: הדם זורם מעורק החולה, עובר דרך מחיצה חדירה למחצה, בעוד שתמיסה בעלת הרכב דומה זורמת בצידה השני של המחיצה. כך, מים ותוצרי פסולת מדם החולה מסתננים דרך המחיצה שנקביה קטנים מדי לאפשר מעבר של תאי דם וחלבונים. הדם המטוהר מוחזר אל גוף החולה דרך וריד.


מכונת דיאליזה. עדיף בבית (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הדיאליזה הביתית המכונה פריטוניאלית, כוללת צינור דרכו זורמת תמיסה מיוחדת לחלל הבטן. התמיסה מוצאת אל מחוץ לגוף לאחר שאספקה איתה פסולת ונוזלים מחלל הבטן. בניגוד לדיאליזה בבית החולים אליה נדרשים החולים כשלוש פעמים בשבוע, הטיפול בדיאליזה ביתית מצריך טיפול יומיומי, ולעתים גם מספר פעמים ביום.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA כלל 52 חולי כליות שעברו טיפול דיאליזה ביתית במהלך הלילה או רגילה. החוקרים מבית החולים קלגארי שבקנדה מצאו הפחתה בעיבוי שריר הלב אצל אלה שעברו דיאליזה ביתית, בהשוואה לדיאליזה רגילה בבית החולים.

 

הדיאליזה הביתית שיפרה גם את מאזן המלחים בגוף והביאה גם לירידה בלחץ הדם. למעשנה, 16 מתוך 26 המטופלים בקבוצת הדיאליזה הביתית הפחיתו את מינון התרופות ליתר לחץ דם או הפסיקו את הטיפול בהם לחלוטין, בהשוואה ל-3 מתוך 25 המטופלים בקבוצת הדיאליזה הרגילה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים