שתף קטע נבחר

המכון הישראלי לדמוקרטיה: יש 51% חילונים

שלושה חודשים אחרי שפירסם כי רק 20% מהאוכלוסייה הם חילונים, מציג מרכז גוטמן של המכון הישראלי לדמוקרטיה נתונים חדשים: יותר מחצי מאזרחי מדינת ישראל חילונים, 30% מסורתיים ו-19% דתיים או חרדים. ראש המרכז מסביר ל-ynet את ממצאי הסקרים הקודמים: "הפרשנות הייתה שגויה"

הדתיים צהלו, החילונים נעלבו, ויאיר לפיד אפילו הוזעק להרגיע "אנחנו לא נעלמים" – אבל נראה שההיסטריה הייתה מוקדמת. שלושה חודשים בלבד אחרי שנחשף ב-ynet מחקר המכון הישראלי לדמוקרטיה המצביע על ירידה דרסטית בשיעור החילונים בישראל וטוען כי הם מהווים 20% בלבד מהאוכלוסייה, מציגים החוקרים היום (א') נתונים חדשים ומודים: יש הרבה יותר חילונים. במרכז גוטמן של המכון מסבירים את הפער בפרשנות שגויה שניתנה על ידם למחקר הקודם.

  

בהודעת הבהרה המפורסמת באתר האינטרנט של המכון הישראלי לדמוקרטיה נכתב: "ממצאי סקר מדד הדמוקרטיה 2008 מעידים על ההתפלגות הבאה - 51% חילונים, 30% מסורתיים, 10% דתיים ו-9% חרדים. אנו מצטערים על אי-ההבנה שנגרמה על ידי מאמר שהתפרסם כאן, אשר מדד נושא זה באמצעות שאלה אחרת והביא לרושם שגוי". במרכז גוטמן נתלים הפעם באילנות גבוהים ומציגים דמיון כמעט מוחלט בין הממצאים המעודכנים לנתונים שפרסמה בשנה שעברה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - 44% לא דתיים/חילונים, 25% מסורתיים לא דתיים, 14% מסורתיים דתיים, 10% דתיים ו-7% חרדים. 

 

הסקר החדש, המפורסם היום, כלל 1106 נבדקים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית בישראל. התוצאות המלאות יפורסמו רק בחודש מאי, אך במרכז גוטמן הוחלט לפרסם כבר היום חלקים ממנו כדי לתקן את הרושם שנוצר בעקבות הסקר הקודם.

 

המחקר שפורסם בחודש נובמבר 2007 הצביע על שפל חדש במשקלו היחסי של החילונים בישראל, שקטן ב-34 השנים האחרונות ביותר מחצי – מ-41% בשנת 1973 ל-20% ב-2007. על פי הנתונים, ששוקללו מתוצאות סקרי "מדד הדמוקרטיה" השנתיים, שמר הציבור המסורתי על דומיננטיות במשך שלושה עשורים והוא מהווה 47% מהציבור, כשהדתיים והחרדים 'שוקלים' יחד 33%. בנוסף הצביע המחקר על עלייה מתונה שנרשמה בשיעור שומרי המסורת לאורך השנים, ועל השחיקה העקבית הבולטת בשיעור החילונים בתקופה זו ובמיוחד מאז תחילת העשור. 

 

מה נשתנה

אז מה התחדש? ראש מרכז גוטמן, פרופ' אשר אריאן, טוען כי פרשנות שגויה שולבה במאמר שפרסם המרכז לאחר ביצוע המחקר ב-2007. לדבריו, "במדד שלנו כלל לא מופיעה המילה 'חילוני' אלא רק רמות שונות של שמירה על המסורת היהודית, אבל במאמר שפרסמנו בעקבותיו תורגם בטעות 'לא שומר מסורת' ל'חילוני'". פרופ' אריאן מסביר כי קיימות שתי גישות סותרות בעניין – אחת שמגדירה 'חילוני' כל מי שאינו שומר מסורת ואחת שקובעת כי מי ששומר אותה הוא דתי, וזו הסיבה לכך שרבים הופתעו מהתוצאות כפי שהוצגו. לעומתן, הנתונים החדשים מבוססים על ההגדרה הדתית העצמית של הנשאלים. 

 

אולם ל-ynet נודע כי גם לתגובה הציבורית למחקר, כפי שהוצג בתחילה, הייתה השפעה על פרסום ההבהרה. גופים רבים כדוגמת המרכז לפלורליזם יהודי, פנו בחודשים האחרונים למכון הישראלי לדמוקרטיה וטענו כי הנתונים שהוצגו אינם הגיוניים והם מבוססים על פרשנות שאינה חד משמעית. בעקבות כך הוחלט "להוציא מן הארון" גם את ההתפלגות העדכנית המבוססת על הגדרתם העצמית של המשתתפים במחקר. 

 

פרופ' אשר אריאן מסביר כי במכון נאלצו להמתין לתוצאות עדכניות יותר של 'מדד הדמוקרטיה 2008' שנערך בסוף חודש ינואר האחרון, "כדי לתקן את הפרסום המטעה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיפה. לא מה שחשבתם
צילום: גבי מנשה
המכון הישראלי לדמוקטיה. "מתקנים"
לפיד. נזעק להגיב
צילום: אלירן אביטל
מומלצים