שתף קטע נבחר

51%: להפריד בין מגורי דתיים וחילונים

רוב הציבור סבור כי על דתיים וחילונים לגור בערים או בשכונות נפרדות ורק שליש ממנו רואה אידיאל באזורי מגורים מעורבים. עוד בסקר ynet-גשר: מהי קהילה? וגם: מי בעד אבחונים פסיכולוגיים כתנאי קבלה ליישובים?

עם אחד – מגורים נפרדים: רוב הציבור היהודי במדינת ישראל רואה בשכונות או בערים נפרדות מקום אידיאלי למגורים עבור המשפחה הדתית – כך עולה מתוצאות הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר. בסוגיית מבחני הקבלה ליישובים הציבור פתוח יותר: 64% שוללים כל בדיקה ו-19% תומכים בבחינת העבר הפלילי אך מתנגדים למבחנים פסיכולוגיים.

 

הסקר נערך על ידי מכון "מותגים" וכלל 503 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.

  

בתשובה לשאלה "מהו לדעתך המקום האידיאלי למגורי משפחה דתית לאומית?", אמרו 51% מהנשאלים כי יש להפריד את אזורי המגורים של המגזרים השונים. 29% סבורים כי על הדתיים לגור ביישובים קטנים המיועדים להם ו-22% בחרו בשכונות דתיות בערים מעורבות. מנגד, 33% בלבד ענו כי שכונה או יישוב מעורב לדתיים וחילונים הם האידיאל. יתר המשתתפים סירבו לענות.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי הציבור החרדי מתבדל יותר מכולם – 61% מעדיפים שכונות או יישובים נפרדים לעומת 20% בלבד שמצדדים באזורי מגורים מעורבים. גם הדתיים והמסורתיים מעדיפים רוב הנשאלים את ההפרדה (53% בשני המגזרים), וכך גם 49% מהחילונים.

  

רוצים קהילה?

ומהי 'קהילה' (תשובה אחת או יותר)? 46% מגדירים את השכנים כחבריהם לקהילה, 43% מכנים כך את חבריהם לעבודה, 17% את מתפללי בית הכנסת ו-9% מעדיפים לקרוא כך לחברי הקהילה הוירטואלית שלהם.

 

חלוקה להגדרות דתיות מלמדת כי החרדים מגדירים 'קהילה' בעיקר את החברים מבית הכנסת או מהעבודה (52% לכל אחת מהאפשרויות). לעומתם, הדתיים והמסורתיים מכנים כך את השכנים (56% ו-49% בהתאמה, והחילונים מבכרים את הקולגות בעבודה (43%). 

 

בחלקו האחרון של הסקר נשאלו המשתתפים האם היו רוצים לגור במקומות שהכניסה אליהם דורשת מבחני קבלה פסיכולוגיים. 64% שוללים ככלל את הסלקציה, 19% אמרו כי הם תומכים בבדיקה של עבר פלילי או מקרים קיצוניים אחרים בלבד ו-11% מסכימים אף למבדקים פסיכולוגים ומסבירים: "כך אוכל לדאוג ששכני יהיו כלבבי ובעלי רמה סוציו אקונומית תואמת לשלי".

 

מניתוח התוצאות עולה כי כלל המגזרים מתנגדים ברובם למבדקים פסיכולוגיים כתנאי קבלה למגורים. הנשאלים החרדיים בולטים בהתנגדותם גם לבדיקת עבר פלילי ומקרים קיצוניים אחרים. רק 8% מהם תומכים בכך לעומת 18% - 24% בקבוצות האחרות. 

 

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה כי הסקר מצביע על כך שרוב הציבור מגלה פתיחות וסובלנות כלפי שכנים מסוגים שונים, ודוחה על הסף מבחני קבלה פסיכולוגיים למקום המגורים.

 

על תפיסת המושג "קהילה" בציבור הישראלי אמרה בקר: "יש כאן איתות מרתק לתחושת הקשר המאוד עמוק שאנשים חשים כלפי חבריהם במקום העבודה ובמקום המגורים. בנוסף, 9% בחרו להגדיר כך את הקהילה וירטואלית - תופעה מעניינת שוודאי תתרחב בשנים הבאות". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יישוב או עיר?
צילום: איי פי
בקר. לא רוצים מבחני קבלה
צילום: מוטי חקשור
מומלצים