שתף קטע נבחר

המעבדה: הפחית המתכווצת

סיימנו לשתות במעבדה פחית משקה, והצלחנו לכווץ אותה בלי למעוך אותה עם הידיים. בואו תראו כיצד זה עובד עם קצת אוויר, מים, וחום

 

הפקה: אלעד רובינשטיין. תודה לד"ר עובד קדם, מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. (יהונתן צור, פתיח: אדם בן עמי, דניאל דוליצקי, עריכה: מאיה שרון)

 

 

סיימתם לשתות משקה מתוך פחית? היא לא באמת ריקה - עדיין נשאר בה אוויר. נמלא את הפחית מים מהברז - ועכשיו יש גם גם אוויר (גז) וגם מים (נוזל). חיממנו את הפחית עד שהמים רתחו והפכו לגז.

 

כל סמ"ק בודד של מים הופך לכ-1000 סמ"'ק של גז: אדים של מים, שגורמים לאוויר לצאת מתוך הפחית - ועכשיו יש בה רק אדי מים ומים במצב נוזל - אך אין בה אוויר.

 

אחזנו את הפחית בזהירות בתוך קערה עם מים קרים - והאדים שבתוכה הפכו שוב לנוזל ונפחם הצטמטצם. עכשיו יש בתוך הפחית מים נוזליים, ונםח ריק (ואקום). הלחץ האטמוספרי המופעל על המים שבמכל לוחץ גם על הפחית והיא מתכווצת.

 

לפרקים נוספים של המעבדה

  • האטב הצף
  • החבית המתכווצת
  • חגיגת המרשלמו
  • המטאט המסתובב
  •  

      תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    אפשר למעוך את הפחית בלי לגעת בה
    אפשר למעוך את הפחית בלי לגעת בה
    צילום: index open
    המעבדה
    המעבדה
    איור: אדם בן עמי, דניאל דוליצקי
    מומלצים