שתף קטע נבחר

הורדתם במשקל? 5 עקרונות שיעזרו לכם להישאר שם

עשיתם דיאטה, השלתם קילוגרמים מיותרים, אבל רגע אחרי שקניתם ג'ינס במידה החדשה התברר לכם שכדי ללבוש אותו לאורך זמן תצטרכו כנראה להמשיך לעבוד בדיאטה. מחקר אמריקאי חדש מצא מה סודם של אנשים שהצליחו לרזות, וגם להישאר רזים

כולנו מכירים את המעגל המרושע של הדיאטות. המכנסיים לא נסגרים, המראה פחות ופחות סימפטית אליכם, ויום אחד (בדרך כלל יום ראשון) אתם מחליטים שזהו – נמאס. מוכרחים להתחיל דיאטה! ואז קדימה, מתחילים. מלאי מוטיבציה אתם דבקים בתוכנית החדשה, סוגרים את הפה וסופרים את הקלוריות ואת הימים החולפים. עוברים כמה שבועות או חודשים, הגזרה מתכווצת, והלב מתרחב מגאווה ומסיפוק.

 

עוברים עוד כמה שבועות, אי אלו ארוחות אצל דודה שרה, מדי פעם מתעצלים לצאת להתאמן, והופ – המחוג שוב זז ימינה. לעיתים אפילו יותר מאשר לפני הדיאטה. וכך הלאה, שוב ושוב. מדוע זה קורה? האם ניתן לשבור את המעגל הזה? האם אפשר לרדת משמעותית במשקל וגם להישאר שם? זוהי שאלת מיליון הדולר.

 

מחקר אמריקאי שהתפרסם ביולי האחרון מצא את הסיבות לנדנדת העולים־יורדים. החוקרים ניסו לברר מהם הגורמים שמחזירים אותנו למשקל העודף הקודם שלנו, מתוך מחשבה שאם נזהה את ה'בור‭,'‬ נוכל לעקוף אותו ולא ליפול לתוכו שוב ושוב.


שומרים על המשקל שנתיים? זה לא אומר כלום! (איור: Liquidlibrary) 

 

עורכי המחקר בדקו ‭1,310‬ אמריקאים בני ‭,84 -20‬ שהיו בעלי עודף משקל, ירדו משמעותית במשקלם ‭10%)‬ ומעלה מהמשקל המקורי) וסיימו לרדת במשקל שנה לפחות לפני תחילת המחקר. החוקרים התמקדו באותם אנשים שהצליחו לשמר את משקלם החדש, ולדעתם סוד ההצלחה טמון בחמשת הגורמים הבאים:

 

‭.1‬ חוק ה־‭10%‬

ירידה של ‭10%‬ במשקל מפחיתה משמעותית סיכונים למחלות לב, לסוכרת ועוד. מתברר שגם לטובת שימור המשקל זה עובד. ירידה של ‭10%‬ מהמשקל היא משמעותית, אך לא קיצונית מדי. המשתתפים במחקר שהורידו בין ‭10%‬ ל־‭15%‬ ממשקלם הצליחו יותר לשמר את משקלם החדש בהשוואה לחבריהם שהורידו ‭20%‬ ממשקלם ויותר

 

מסקנה: בתור יעד ראשוני כדאי לאמץ את חוק ה־‭.10%‬ ללכת לאט אבל בטוח. הפסיכולוגים אומרים שיעדים קטנים עוזרים להשיג את המטרה, עכשיו מתברר שהם גם משמרים אותה.

 

‭.2‬ הזמן משחק לטובתכם

ירדתם במשקל ואתם שומרים עליו כבר חצי שנה? זה עוד לא אומר כלום. גם לא שנתיים ושלוש. מתברר שרק שמירה של עשר שנים ויותר על המשקל אחרי הדיאטה היא הסימן להצלחתה. עשר שנים של שמירה על המשקל מכפילות את הסיכוי לשמר את המשקל בהשוואה לשמירה של שנתיים עד חמש שנים.

 

נכון שזה קצת משבית את השמחה והאופוריה, אבל זה גם יכול לחזק את כוח הרצון בידיעה שהתהליך עוד לא הסתיים. כדאי להיעזר במסגרות תומכות, כגון קבוצה או מפגשים פרטניים עם דיאטנית או דיאטן גם אחרי הירידה במשקל. המחקר הראה שאנשים שלא חסכו במאמצים לשמור על המשקל אכן הצליחו טוב יותר במשימה.

 

מסקנה: זה לא נגמר עד שעשור עבר. שינויים בחיים הם לא דבר קל, הגוף והנפש צריכים זמן להסתגל להם. גם אחרי שהגעתם ליעד, אל תראו את זה כמובן מאליו. שמירה על המשקל היא עבודה בפני עצמה.

 

‭.3‬ מספיק עם הפסיביות הזו

שמתם לב כמה עצלים נעשינו ככל שהטכנולוגיה מתקדמת? יש רכב, אז הולכים פחות ברגל; יש מעלית, אז לא עולים במדרגות; טייק אוויי מזמינים בלחיצת כפתור. קוראים לזה 'אורח חיים יושבני‭,'‬ משמע, הישבן צמוד כמעט תמיד לרהיט כלשהו – כיסא, כורסה או ספה. במקום להיות על הרגליים, אנחנו יושבים. ויושבים. מה נגזר על מי שחי בצורה כזו? סיכוייו לעלות במשקל אחרי הדיאטה גבוהים פי ‭.2‬


שעה טלויזיה ביום מספיקה בהחלט (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מסקנה: התחילו להיות פעילים יותר. הכוונה היא לא לפעילות גופנית 'טהורה' אלא לתוספת פעילות בחיי השגרה והיומיום. לכו קצת יותר ברגל במקום לקחת את האוטו לכל מקום. נקו יותר את הבית במקום המנקה. טיילו עם הכלב מעבר לצרכיו הדרושים. ויש עוד הרבה דרכים להפעיל את השרירים.

 

‭.4‬ צמצמו שעות מסך

נכון, זה קשה. החיים ללא טלוויזיה או אינטרנט אינם חיים לרבים מאיתנו. אבל כל הישיבה מול המסך ובכלל (ראו סעיף קודם) ממש מקלקלת לנו. לפי תוצאות המחקר, צפייה של ארבע שעות ומעלה ביום במסך הקטן מגדילה את הסיכוי לחזור למשקל הקודם פי 2 בהשוואה לשעה אחת של צפייה או גלישה באינטרנט.

 

מסקנה: אין ברירה, חייבים לחתוך בבשר החי ולהגביל את שעות הצפייה. חשבו טוב מהי התוכנית האהובה עליכם, מה אתם צריכים מהאינטרנט, והקדישו לכך שעה ביום. לא יותר. תופתעו לגלות שלרוב אין לכם צורך ביותר מזה.

 

‭.5‬ שלבו בחייכם פעילות גופנית קבועה

אינספור מילים נכתבו על חשיבותה של הפעילות הגופנית לבריאות ולהרגשה כללית טובה. גם כאן, מי ששמר על פעילות קבועה גם אחרי הדיאטה הצליח לשמור על משקלו לאורך זמן – פי 2 בהשוואה למי שלא הקפיד על ההמלצות לפעילות גופנית. ומהן אותן המלצות? על פי ארגון הבריאות העולמי, הפעילות המומלצת לאוכלוסייה הכללית היא 30 דקות פעילות מתונה, חמש פעמים בשבוע, או לחלופין 20 דקות פעילות אינטנסיבית, שלוש פעמים בשבוע.

 

מסקנה: גם אם אתם אנשים עסוקים, קבעו ביומן פגישה עם אדם חשוב מאוד, שאותו אתם מזניחים לא פעם בלי להתכוון – אתם. כדאי לבחור פעילות מהנה שתצליחו להתמיד בה לאורך זמן. שחייה, ריצה, הליכה מהירה או רכיבה על אופניים נחשבות לפעילות אינטנסיבית. פעילות מהסוג הזה מומלץ לעשות שלוש פעמים בשבוע, 20 דקות בכל פעם (תודו שזה לא נורא‭.(‬ אם מתאימה לכם פעילות מתונה יותר, כגון הליכה או ריקודי עם, מומלץ לבצע אותה 30 דקות, חמש פעמים בשבוע.

 

אז מה למדנו? לא לקפוץ מעל הפופיק עם היעדים והמטרות, לא לנוח על זרי הדפנה ולהמשיך להתאמץ לשמור, להיות יותר פעילים בחיי היומיום, לכבות קצת את המחשב והטלוויזיה (אומרים שזה טוב גם לזוגיות ולמשפחה‭(!‬ ולעשות ספורט. זה הכל. בהצלחה! 

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית במרכז הרפואי שניידר, מנחת סדנאות 'קל על המשקל' וחברה בעמותת הדיאטנים הקליניים 'עתיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק לרדת במשקל, אלא גם לשמור עליו
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים