שתף קטע נבחר

הלך להם קלף

הכרזת המדינה היתה השידור החי הראשון - והראשון בכלל - של קול ישראל. למה הוקדמה ההכרזה ביום שלם? מדוע חתמו כל הנוכחים על קלף ריק במקום על מגילת העצמאות? האזינו לעוד קול מההיסטוריה במסגרת סדרת הנוסטלגיה של ynet

 

טקס הכרזת המדינה היה אמור להיערך ביום סיום המנדט הבריטי בארץ - חצות הלילה, ליל שבת ה-15 במאי 1948. כדי למנוע חילול שבת הוחלט להקדים את הכרזת המדינה ליום שישי, ה' באייר 14 במאי. הטקס נערך בשעה ארבע אחה"צ, במוזיאון תל אביב הישן שברחוב רוטשילד.

 

בישיבה נכחו כל חברי מועצת העם - חוץ מהחברים שלא הצליחו לצאת מירושלים הנצורה - וכן נציגי הסוכנות היהודית, ראשי המוסדות של התנועה הציונית, סופרים, אומנים ועיתונאים, חברי מועצת העיר תל אביב ומפקדים בכירים בארגון ההגנה.

 

דוד בן גוריון קרא את מגילת העצמאות בחגיגיות, וכאשר סיים אמר: "נקבל את מגילת היסוד למדינה היהודית בעמידה". הקהל הנרגש קם על רגליו והרב יהודה לייב פישמן בירך: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".

 

הטקס נמשך 32 דקות בלבד והסתיים בשירת התקווה. במעמד הזה חתמו הנוכחים על מגילת העצמאות, אך למעשה הם חתמו על מגילת קלף ריקה, משום שלא היה די זמן לעצב את הנוסח הסופי על גבי הקלף. את נוסח המגילה קרא בן גוריון מתוך נייר רגיל שנכרך בעטיפה כחולה.

 

הטקס הועבר בשידור החי הראשון - למעשה בשידור הראשון - של קול ישראל. מכיוון שמיקומו של הטקס ומועדו נשמרו בסוד גם שעות ספורות לפני תחילתו, נאצלו מהנדסי הקול של קול ישראל להתארגן במהירות - אבל הצליחו להעביר את השידור ללא תקלות.

 

(מתוך תקליטור "קולה של המדינה" המצורף לספר "קול ישראל מירושלים - מדינה מאחורי המקרופון", שהוציאה "רשות השידור" לרגל חגיגות שנות ה-60 למדינה)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרזת המדינה. הוקדמה ביום
צילום לע מ
לאתר ההטבות
מומלצים