שתף קטע נבחר

צילום: AFP

עיר רפאים: "מי שידו משגת כבר עזב"

בעיריית שדרות מעריכים שכ-3,000 מהתושבים נטשו, ועוד רבים אחרים נותרו בה רק "על הנייר". בבתי-הספר השנה נרשמה ירידה של כמעט עשרה אחוזים. בעמותות הסיוע אומרים שהמספרים קשים בהרבה: "מי שיכול לממן לעצמו שהייה מחוץ לשדרות - עושה את זה. מי שנשאר 'דפוק', זה אלה שהיו דפוקים תמיד"

אם יש נושא אחד עליו ראש העיר שדרות לא אוהב לדבר, הרי שזהו העיסוק בתושבים שעזבו. עצם הדיבורים על כך, סבור אלי מויאל, גורמים לרבים לעזוב. בנאומים וכינוסים השונים הוא חוזר שוב ושוב על כך חזר שהתושבים חזקים ולא נוטשים, "רק יוצאים להירגע ". אבל בשיחה גלוית לב, הוא נאלץ להודות כי להערכתו, בין עשרה ל-15 אחוזים - משהו סביב 3,000 איש - אינם חיים בה יותר. בקרב עמותות הסיוע השונות, מדברים על מספרים גבוהים עוד יותר - עד כרבע מהאוכלוסייה.

 

 

קשה להשיג נתונים מדויקים אודות מניין העוזבים את העיר. בעירייה מסבירים זאת בכך שחלק לא מבוטל מקרב העוזבים אינם משנים כתובת באופן רשמי, משיקולי מס והטבות. באחד מגלי ההסלמה האחרונים אמר מויאל לשר הביטחון ברק, שביקר בעיר, כי כל גל שכזה גורם לעוד כמה עשרות משפחות לקחת את רגליהן הרחק מטווח הקסאם.

 

בשנה האחרונה עשו את שלהם הירי הכמעט מדויק וההרס הרב, שזרעו הרקטות באלפיהן. משהו מהחוסן הציבורי של העיר העצובה הזאת נסדק. המצוקה הכלכלית רק החריפה את הבעיה. "צריך להודות על האמת - מי שיש לו יכולת כלכלית עזב את העיר. רוב האוכלוסייה שנותרה היא זו החלשה יותר", אומר יושב-ראש ועד ההורים, ששון שרה, בעל חנות מכולת בעיר.

 

"כל מה שאומר בעניין הזה הוא הערכה בלבד, וכל מי שמציג נתונים אינו מדייק", אומר מויאל, שממתין לשנתון של 2009 מבית היוצר של הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה, כדי לקבל את התמונה האמיתית. "זה יהיה הנתון המהימן ביותר". ה"מפץ הגדול" מבחינתו היה במאי 2007, עם ההסלמה שהחלה אז. "אני ראיתי את זה כראש העיר, אבל גם כתושב. פתאום אתה רואה שכנים שלך שעוזבים, חברים עוזבים, יש תנועה כזו".

 

אחת הדרכים לבחון את המגמה היא דרך מספר התלמידים בבתי-הספר. לדברי מנהלת אגף החינוך - וראש העיר מגבה אותה בעניין - בתחילת שנת הלימודים נרשמה ירידה של 9.8 אחוזים במספר התלמידים. בעבר העדיפו לומר בעירייה כי מדובר רק בתלמידים שעברו ללמוד במקומות בטוחים, אבל כעת מודים שם שככל הנראה, הוריהם של הילדים הללו עזבו את העיר. "זה לא פשוט, אבל עם זה אנו צריכים להתמודד", אומר מויאל.

 

מי שמסתובב בעיר מתקשה שלא לראות את מאות השלטים "למכירה". לפני כחודש פנו אנשי עמותת "ידיד" לוועדה לפניות הציבור בכנסת, בבקשה שתדון בחוסר יכולתם של התושבים לעמוד בתשלומי המשכנתא. הקושי נעוץ בעובדה שחלקם עברו להתגורר מחוץ לעיר בשכירות, ובה בעת הם ממשיכים לשלם את המשכנתא על ביתם בעיר.

 

מנכ"ל העמותה, רן מלמד, שוקל לעתור בנושא לבג"ץ נגד המפקח על הבנקים: "צריך להבין שאנשים יוצאים משדרות, עוזבים ומתגוררים במקומות מרוחקים. בערך 25 אחוזים נמצאים בסיטואציות בעייתיות. רק הבוקר קיבלתי טלפון מאשה, שעברה לעין צורים, ומאוד רוצה לשוב לשדרות. אבל כרגע היא לא מוכנה לעשות את זה, היא דואגת לילדים. כך או כך, היא לא עומדת יותר בתשלומי המשכנתא, היא לא יכולה לשלם כפול". את הבעיה מגלגל מלמד לפתחה של הממשלה: "הם לא רוצים להצטייר כמי שמפקיר את שדרות ושולח את התושבים החוצה, זוהי תשובה פוליטית והתוצאה בשטח מאוד ברורה. מי שיכול לממן לעצמו שהייה מחוץ לשדרות - עושה את זה. מי שנשאר 'דפוק', זה אלה שהיו דפוקים תמיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
השכנים עוזבים: מויאל
צילום: איי אף פי
מומלצים