שתף קטע נבחר

משרד הבריאות מציג: המכשיר שיקבע מוות מוחי

בעקבות חוק תרומות האיברים שעבר אתמול בכנסת, הוצג הבוקר המכשיר באמצעותו יקבע המוות המוחי. המכשיר הבודק את זרימת הדם במוח, מגיע ל-100 אחוזי דיוק וקביעתו, לצד הבדיקות הנוספות, התקבלו גם על ידי הרבנות הראשית והחוגים הדתיים בישראל

נא להכיר: מכשיר ה-TCD (דופלר טרנס קרניאלי) יקבע את המוות המוחי, וצפוי להגדיל את מספר תורמי האיברים בישראל בעשרות אחוזים. תוצאות בדיקת המכשיר, לצד בדיקות נוספות, התקבלו על ידי החוגים הדתיים בישראל, מה שהוביל להעברתו של חוק קביעת מוות מוחי אתמול בכנסת. החוק החדש צפוי לגרום לעלייה משמעותית במספר תורמי האברים בישראל.

 

על פי הנתונים, כ-55% ממשפחות החולים אצלם נקבע מוות מוחי מסרבות לניתוק החולה מהמכשירים ולתרומת איבריו. חוק המוות המוחי המעגן חוקית את תהליך קביעת המוות שהתקבל עתה בהסכמה גורפת גם של הרבנות הראשית לישראל והחוגים הדתיים, כך מצופה, יפחית בהרבה את אחוזי ההתנגדות של המשפחות המסרבות לניתוק המכשירים, בעיקר מסיבות הלכתיות.

 

המכשיר החדש, שפותח בשנות השמונים ונמצא בארץ כבר עשור, עושה שימוש בגלי קול העוברים דרך הגולגולת אל המוח ומוחזרים על המכשיר. גלי הקול בוחנים את זרימת הדם בעורקים מרכזיים במוח בארבע נקודות עיקריות אליהם מוצמד מתמר המכשיר. זרימת הדם מודגמת על מסך המכשיר באמצעות גרפים, והיעדר זרימת הדם מראה תמונת גרף שונה לחלוטין המעידה ללא ספק כי המדובר בחוסר פעילות מוחית.


המכשיר בפעולה. בוחן את פעילות מוחו של ח"כ שנלר (צילום: עופר עמרם)

 

לדברי ד"ר יצחק ברלוביץ, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל ביה"ח וולפסון שם הוצג המכשיר הבוקר (ג'), מידת הדיוק של המכשיר מגיעה למאה אחוזים, והיא זו שתאשר סופית, בתום שלב הבדיקות הרפואיות, כי החולה מת מוות מוחי.

 

וכך יתבצע תהליך קביעת המוות, כפי שאושר על ידי ועדת הכנסת במסגרת החוק החדש אותו יזם חבר הכנסת שנלר:

 

  1. עם החשד למוות מוחי, יגיעו לבדיקת החולה שני רופאים המתמחים בנוירולוגיה, נוירוכירורגיה, הרדמה או טיפול נמרץ, רפואה פנימית, רפואת ילדים או קרדיולוגיה. על פי החוק אלה לא ימנו על צוות המחלקה בה מאושפז החולה, על מחלקת השתלות או קשורים למשפחת החולה או למשפחת מועמדים להשתלת איברים.
  2. על הרופאים יהיה לוודא כי אבחנת הנזק המוחי היא חד משמעית, ואינה קשורה למצבים מסכני חיים אחרים שעשויים להטעות כמו לחץ דם נמוך, טמפרטורת גוף של 32 מעלות צלזיוס ומטה, השפעת תרופות או סמים המדכאים פעולה עצבית והפרעת חילוף חומרים העלולה להשפיע על מצב ההכרה.
  3. החולה יהיה שרוי בחוסר הכרה עמוק: אינו פוקח עיניים, אינו נע עצמונית, ואינו מגיב לגירוי מכאיב, וללא פרכוסים.
  4. כעת יבדקו הרופאים כי לא ניתן להפיק אצל החולה סדרת רפלקסים עליהם אחראי גזע המוח ובהם תגובת אישונים לאור, תגובה לגירוי קרנית העין, תגובת הקאה על ידי גירויים שונים.
  5. החולה אינו מסוגל לנשום בעצמו ללא עזרת מכשיר הנשמה מלאכותי במשך חמש דקות. לאחר דקות אלה, יבדקו רמות הגזים בדם שיראו רמה נמוכה של חמצן ורמה גבוהה של פחמן דו חמצני.
  6. בשלב האחרון יעבור הנבדק בדיקת דופלר טרנסקרניאלי (TCD) שיראה היעדר זרימת דם בארבעה כלי הדם הגדולים למוח (שני עורקים חולייתיים ושני עורקי תרדמה) במשך חצי שעה לפחות.
  7. הרופאים יקיימו שיחה עם המשפחה בו יוצאו תוצאות הבדיקות, כולל תדפיס גרף מכשיר ה-TCD שיראה היעדר פעילות מוחית. בני המשפחה יהיו רשאים לבחון את התוצאות אף שהחוק מתיר לרופאים לקבוע מוות מוחי מבחינה רפואית גם ללא הסכמת המשפחה. במקרה של חילוקי דעות, ניתן יהיה להימנע מניתוק המכשירים.

 


גרף הפלט ממכשיר ה-TCD. יוצג גם לבני המשפחה

 

"קביעת המוות היא אופרציה רפואית שנעשית על פי אמות המידה ההלכתיות" אמר ח"כ עתניאל שנלר, "הקמנו וועדה משותפת של רופאים, רבנים, אנשי אתיקה ומשפט שיכשירו את הרופאים לקבוע מוות בהתאם לרפואה ולהלכה בשקיפות מירבית. המשפחה תהיה שותפה להליך, ולא תיעשה כל תרומה מגוף הנפטר ללא הסכמתה".

 

"על פי ההלכה, הנשימה היא הקובעת מוות" אמר הרב יואל בן נון שהיה שותף לדיונים בדבר החוק החדש, "הנשימה היא הנשמה, ואין מחזיקים בכוח נשמה ללא נשימה, בעולם הזה. המשפחות זקוקות בטרגדיה שלהם גם לתמיכה הלכתית תורנית, ובאמצעות שיתוף ההלכה יבינו שאין זכות יותר גדולה לנפשו של אדם, כשהוא עומד לפני כסא הכבוד, שאיבריו מצילים חיים. האמון הזה, בין הקהיליה המדעית לרבנית חשוב כל כך ויאפשר לשכנע יותר משפחות שהזכות האמיתית לנפטר זו הצלת חיים".

 

"רבני ישראל הפנימו שנעשתה כאן הסכמה היסטורית" אמר פרופ' ג'יי לביא, מנהל מחלקת ניתוחי לב בשיבא, "וברגע שיתחילו להפיץ בבתי הכנסת ובחוגים הדתיים את עובדת תרומת האיברים כמצווה ושהמוות נקבע לא רק על פי אמות המידה הרפואיות אלא בהסכמה הלכתית, נוכל לעלות משמעותית את מספר תורמי האיברים. רק כך תיבדק הצלחתו האמיתית של חוק קביעת זמן המוות".

 

יישום חוק קביעת זמן המוות יחל בעוד כ-14 חודשים. עד אז יעברו עשרות רופאים מומחים השתלמות בת יום שתכשיר אותם להימנות על הצוותים הרפואיים המורשים לקבוע את מותו של החולה. בתום תקופה זו יוצבו מכשירי הדופלר הטרנסקרניאלי בכל בתי החולים בישראל.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
TCD. גם הדתיים סומכים על קביעותיו
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים