שתף קטע נבחר

ד"ר לחוקי תנועה: איך לחצות כביש עם הכלב?

פוחדים שהכלב יקפוץ לכביש בעת הטיול היומי? רוצים להקנות לו הרגלי מעבר נכונים? ynet ונגה רונן מלמדים אתכם כיצד לחנך את הכלב בשיטות חיוביות לקראת חצייה בטוחה

אחד הדברים המדאיגים בטיול היומי עם הכלב הוא ההגעה למעבר החצייה. "הכלב אינו יודע שיש להביט לצדדים כדי להבחין במכוניות החולפות, אינו מודע לסכנה ויתקשה לדחות סיפוקים מיוזמתו, אם לא נרגיל אותו לכך", אומרת נגה רונן, מאלפת כלבים בשיטות חיוביות. "למרות זאת, אין צורך להפחיד את הכלב, אלא ללמד אותו בסבלנות ובעקביות את הכללים על פי הם יש לנהוג בקירבת הכביש".
 
עוד בנושא:

 

אם החלטתם ללמד את הכלב התנהגות חדשה, לא כדאי להסתער על כבישים סואנים, אלא לבחור מקום שקט, מועט בגירויים ונטול מכוניות. בסביבת הלימוד תוכלו לקנות לכלב את ההרגלים ולהעלות בהדרגה את הקושי.  "שפת הכביש עצמה אמורה להיות הסיבה להתנהגות אותה אנו מעוניינים להקנות לכלב, מבלי שהוא יזדקק להנחיות מצידנו", היא מסבירה. "כדאי לערוך "טקס" קטן לפני כל חצייה. ישיבה אינה בגדר חובה, אך היא בהחלט יכולה לעזור בהקניית הרגל העצירה וההמתנה לפני הירידה לכביש".

 

 

איך עושים זאת? "מומלץ להתחיל ללמד את הכלב לשבת באיזורים שונים באמצעות חיזוק עקבי של פעולת הישיבה. "בכל פעם שישבנו של הכלב נוגע במדרכה, אפשר לתגמל אותו בחטיף או בכל דבר שהכלב מוצא בו עניין", מפרטת רונן. "לאחר מכן, למדו אותו להישאר בתנוחת ישיבה גם כאשר אתם נעים קדימה. עשו זאת בהדרגה - תחילה פסעו צעד אחד לפנים ומיד חזרו על מנת לתגמל את הכלב".
 
אם הכלב קם במהלך התהליך, חיזרו שוב על הפעולה והחזירו את את הכלב לתנוחת הישיבה. "כעת, במקום לצעוד קדימה, נקטו בתנועה פחות חדה לפנים והסתפקו בהעברת משקל קדימה כפי שאתם נוהגים לעשות בתחילת כל הליכה", היא מציינת.  "בשלב הבא - הגיעו לשפת הכביש. הקפידו לשמור על רצועה משוחררת קצרה ורפויה. עצרו על שפת המדרכה ובקשו מכלבכם לשבת. אם עשה זאת - שבחו ותגמלו אותו בחטיף".
 
רונן מבהירה כי לאחר מכן יש לנוע בחזרה "לעומק" המדרכה ולחזור על התהליך. "כעבור מספר פעמים, אל תאמרו לכלב לשבת, אלא המתינו שהוא ישב מיוזמתו. חשוב לשבח אותו לאחר פעולה מוצלחת ושובו עימו לאחור, במקום להמשיך בחציית הכביש. לאחר מספר פעמים התחילו לתרגל את הישארותו של הכלב בתנוחת הישיבה תוך הוספת תנועה שלכם לעבר הכביש".
 

הפרדה בין סימן קולי לתנועה

 
חשוב לשים לב כי לימוד הכלב כבר מהשלבים הראשונים כי כל תנועה שלכם לעבר הכביש אינה סימן המאשר לו להצטרף אליכם. ההפרדה בין שתי הפעולות יכולה להיות קריטית לחיי הכלב, במיוחד אם רכב יגיע למעבר החצייה לאחר שכבר ירדתם לכביש וכלבכם לא ידע כי הוא צריך לעצור שוב, ועלול להידרס.
 
הסימן לכך שהכלב יכול להצטרף אליהם בהליכה יכול להיות קלי, כדוגמת המילה "חופשי" או תנועה כלשהי כמו טפיחה קלה על הירך. רונן ממליצה שלא לשלב תנועה יחד עם הסימן הקולי, מאחר והכלב לא ילמד להקשיב לסימן הקולי, אלא יעקוב אחר שפת הגוף. "זהו מתכון בטוח לאי הבנות, בלבול ותסכולים הדדיים".

 

להעלות את שלב הגירויים והקושי

 

לאחר שכלבכם למד לחכות לסימן בו יכול להצטרף אליכם, העלות את הגירויים ורמת הקושי של התרגיל. לדברי רונן, ".אם תרגלתם עד כה באמצעות הוספת צעד על הכביש, נסו להתרחק שני צעדים משפת המדרכה. בכל פעם שאתם בוחרים בקריטריון מסויים עליו אתם עובדים, הקפידו לשמור את שאר הקריטריונים ברמת קושי פשוטה"

 

אם החלטתם לעבור על מרחק - אל תזנקו לכביש, אם אתם עובדים על תנועת גוף חדה כמו ריצה או קפיצה לכביש, לא לשלב בהתחלה התרחקות מהכלב. חשוב לשים לב, כי אתם אם עובדים בסביבה בעלת הפרעות בה נמצאים כלבים, חתולים או אנשים – נסו להתרכז תחילה ביכולת הכלב להישאר בישיבה גם בסביבה מרובת גירויים חיצוניים.

 

חצייה נמתחת

 

"תרגול חצייה הוא אחד התרגולים היחידים בהם יש הגיון בשימוש ברצועה נמתחת, דבר המאפשר לנו להתרחק מהכלב, בניגוד לעידוד התרחקותו מבעליו, בעת שימוש ברצועה בזמן טיול, ובו בזמן לוודא שאינו בורח או רץ לכיוונים לא רצויים", מסבירה רונן. "על מנת שההרגל יטמע בכלבכם, הקפידו לעצור ולערוך את ה"טקס" בכל פעם שאתם חוצים כביש, בין אם הרמזור ירוק, או שאין בסביבה כל מכונית. כל שפת מדרכה היא סימן קבוע לכך שיש לשבת, והסימן היחיד שאפשר לחצות הוא הסימן שקבעתם – בנפרד מירידתכם לכביש".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוצים על בטוח
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
למדו את הכלב לשבת ולהמתין לסימן שלכם
צילום: יהונתן צור
מומלצים