שתף קטע נבחר

שרה "האלוהית": סיפור של עוגיה

מאחורי עוגיות "שרה ברנאר" הנפלאות עומדת שחקנית תיאטרון צרפתיה מהמאה הקודמת, אבל את המתכון דווקא המציא קונדיטור מדנמרק, והגרסה המובאת כאן היא בכלל הונגרית-טרנסילבנית. על גלגולה של עוגיה וסיפור אהבה

בדומה לפבלובה, הקרויה על שם רקדנית הבלט הרוסיה אנה פבלובה, גם עוגיות שרה ברנאר (Sarah Bernhardt) קיבלו את שמן משחקנית תיאטרון צרפתיה, שנחשבה, בשנים שפעלה (1844-1923), לשחקנית המפורסמת בעולם ואף כונתה "שרה האלוהית".

 

את הכבוד לשחקנית הצרפתיה נתן דווקא קונדיטור דני, שהמציא את המתכון - עוגיות מקרון מצופות, עם מילוי קרם שוקולד - וקרא להן על שמה של השחקנית הנערצת. ממש כפי שכונתה השחקנית, גם טעמן של העוגיות (בגרסה המובאת כאן) הוא "אלוהי" לגמרי, ולכן לא ממש ברור איך דווקא הפבלובה המשעממת זכתה בתהילת עולם, בעוד שעוגיות שרה ברנאר נותרו מחוץ לאור הזרקורים.

 

תאמינו או לא, אבל הגרסה המובאת כאן היא בכלל הונגרית-טרנסילבנית, שהיא שונה קצת מהמתכון המקורי. גלגולו של המתכון ברחבי אירופה - בשנים שעדיין לא היה אפילו טלפון, העובדה שחומרי גלם רבים לא היו בנמצא וכן התהליך הטבעי שעובר על כל מתכון - בו נוצרות לו גרסאות רבות, יצרו עוגיות המבוססות על אגוזי מלך (במקום שקדים), המכילות כמות גדולה יותר של קרם.


עם אגוזי מלך. שרה ברנאר בגרסה טרנסילבנית (צילומים: תמי לויאב)

 

הכל התחיל בהיכרות של אֶייווי (אווה) וטיבִּי (טיבור) בקייטנת מתמטיקה, אי שם בשנות השבעים. אחרי שהיחסים החלו להתפתח ערכה אייווי היכרות עם אהבתו הגדולה של טיבי: עוגיות שרה ברנאר, שהיו מפורסמות מאוד בבאיה מארה - עירו של טיבי, וכלל לא מוכרות בסיגט, העיר של אייווי, הנמצאת בצד השני של ההר. למרות שהוא תמים למראה, טרח טיבי להעביר לאייווי מסר דרך חברים משותפים, מסר שגרם לה להבין שלא תהיה לה ברירה, אלא ללמוד להכין את העוגיות האהובות.

 

לצורך המשימה הצטיידה אייווי במחברת המתכונים של אמו של טיבי, שכבר נפטרה, ומאחר שלא היו לה הרבה הסברים היא נחלה כשלונות רבים. למען האמת לקח לה שנים רבות לפתח את המתכון כך שיצליח, ורק כשהגיעה לארץ ויכלה להשתמש בתנור עם טורבו הגיעה לנוסחה המנצחת.

 

כשחיפשה, מתוך סקרנות, את המתכון המקורי באינטרנט, גילתה להפתעתה את השוני בינו לבין המתכון הטרנסילבני. אבל זה לא מפריע לה להמשיך ולהכין את הגרסה המקומית שלהם, שעדיין אהובה כל כך על טיבי. יום הולדתו החמישים היה בהחלט אירוע ראוי לשרה ברנאר.

 

עוגיות שרה ברנאר (בגרסה הטרנסילבנית)

המרכיבים:

לנשיקות:

3 חלבוני ביצים מס' 1

150 גרם (3/4 כוס) סוכר

80 גרם (1 כוס) אגוזי מלך טחונים

לקרם:

3 חלמוני ביצים מס' 1

200 גרם (1 כוס) סוכר

3 כפות קקאו

50 מיל' (1/4 כוס) מים

200 גרם חמאה

קורט מלח

לציפוי:

200 גרם (2 כוסות וחצי) אגוזי מלך טחונים


שפיץ לשפיץ וקרם מסביב. שרה בחתך אורך

 

אופן ההכנה:

  1. הנשיקות: מרפדים תבנית בנייר אפייה. משמנים בחמאה ומקמחים.
  2. מקציפים את החלבונים ואחרי שהם הופכים להיות אווריריים מוסיפים סוכר בהדרגה וממשיכים להקציף.
  3. לאחר שנוצר קצף חזק ואחיד מערבבים פנימה את האגוזים הטחונים.
  4. מעבירים את הקצף לשקית זילוף ומזלפים נשיקות על התבנית, כך שלא יהיו גבוהות מדי.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות (עדיף במצב טורבו) במשך 30-40 דקות, עד שהנשיקות מתייבשות ולא שחומות מדי. מוציאים ומצננים.
  6. הקרם: מבשלים בתוך סיר חלמונים, סוכר, מים, קקאו ומלח. מערבבים (רצוי במטרפה) ומביאים לרתיחה.
  7. מחלישים את האש ומבשלים עוד כ-2 דקות, תוך כדי ערבוב מתמיד כדי שהקרם לא ידבק. מצננים.
  8. מערבבים היטב את החמאה עד שהיא מתרככת מאוד. מוסיפים לקרם הקקאו ומערבבים היטב. מצננים במקרר ל-15 דקות.
  9. הרכבת העוגייה: לוקחים נשיקה, כשהשפיץ שלה כלפי מעלה. עוטפים אותה בקרם ואל הקודקוד מצמידים נשיקה נוספת, כך ששני השפיצים פונים זה לזה. מוסיפים קרם בצדדי הנשיקה הנוספת ומחליקים עם סכין כדי ליצור עוגייה מעוגלת ואחידה.
  10. מגלגלים את העוגייה (את החלק של הקרם) בתוך אגוזי המלך שהונחו על צלחת שטוחה.
  11. מצננים במקרר במשך חצי שעה (עדיף ללא כיסוי כדי לשמור על פריכות).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלוהית לגמרי. שרה ברנאר
צילום: תמי לויאב
מומלצים