שתף קטע נבחר

אין מים בגולן: מאות דונם תפוחים נעקרים

"אנחנו לא זוכרים עקירה כזו לפחות בעשר השנים האחרונות", אמרו בקיבוץ עין זיוון, שם ויתרו על 100 דונם מטעי תפוחים בשל ההחלטה לצמצם בהקצבות המים. במרום גולן נגדעו 140 דונם: "הממשלה חייבת לדאוג למקורות חלופיים". בגליל העליון התארגן מטה חירום של החקלאים

המשבר במשק המים כבר נותן את אותותיו בענף החקלאות בגליל העליון וברמת הגולן. בגולן החלו אתמול (א') בעקירת כ-240 דונם של מטעי תפוחים, ובקיבוץ עין זיוון מספרים ש"דבר כזה לא זכור בעשר השנים האחרונות לפחות". ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הנחה אתמול את משרד התשתיות הלאומיות להציג תוך חודש ימים בפני הממשלה תוכנית חירום להתמודדות עם משבר המים הפוקד את ישראל.

 

חקלאי קיבוץ מרום גולן, המתמחים בין השאר בגידול תפוחי עץ עבור השוק הישראלי והבין-לאומי, עוקרים כ-140 דונם של מטעים המניבים כ-1,000 טונות של תפוחים. בעין זיוון נעקרים כ-100 דונם, אך מצבם של החקלאים שם קשה יותר, מאחר ש-97 אחוזים מהגידולים הם תפוחים.

 

"העצים שנעקרו הם מהזנים יונתן וזהוב", סיפר ל-ynet אלכס קודיש, מנהל המטעים. "כ-600 טון פרי בשווי של 1.8 מיליון שקל מידי שנה ייעלם מהשוק בגלל החורף השחון. ההחלטה לצמצם במים, לא מאפשרת לנו להמשיך לגדל את התפוחים כמו בשנים עברו".

 

רכז הקיבוץ במרום גולן, שפי מור, הסביר: "מדובר בצעד ראשון להתמודדות עם הגזרות. העצים שנעקרו הם בני 15 שנים ועלות הפרי שהם הניבו נאמד מדי שנה בכ-2.5 מיליון שקל". מדובר על כמעט חמישית משטחי המטעים של הקיבוץ, ובישיבה שתיערך בהמשך יוחלט האם לבצע גם ייבוש של עשרות דונמים של מרבדי פרחים.


עצים בני 15 שנים נכרתו במרום גולן (צילום: אביהו שפירא)

 

 

מור פנה לממשלה בבקשה לסייע: "המסר שלי לממשלה הוא שיתחילו לטפל ביצירת מקורות מים חדשים בצפון רמת הגולן בהקדם האפשרי. יש למדינה יכולת לעשות זאת, אבל אין בינתיים מימון".

 

חקלאי הגולן מתבססים כמעט אך ורק על מאגרי מי גשמים. במהלך החורף האחרון התמלאו המאגרים ברמה רק ב-35 אחוזים מנפחם הכולל, והמפלס ב-15 המאגרים של אגודת "מי גולן" עומד על 14 מיליון קוב מתוך תכולה מקסימלית של 40 מיליון. לשם השוואה, בשנה שעברה עמד המפלס בתום החורף על קיבולת של כ-60 אחוזים.

 

"לא נסכים שייקחו את מטה לחמנו"

במקביל לנעשה בגולן, כ-100 מחקלאי הגליל העליון השתתפו בסוף השבוע החולף בכנס חירום על מנת להיערך לצעדי קיצוץ מכסות המים הצפויים בעקבות מיעוט הגשמים. החקלאים התאגדו לגוף מאורגן שיפעל בתיאום מול הממשלה על מנת לצמצם את הפגיעה בהם.

 

אהרון ולנסי, ראש המועצה האזורית גליל עליון שעומד בראש המטה, הסביר: "אסור למדינה להזניח את המגזר החשוב הזה ששומר על העמק ירוק ומושך מיליוני תיירים כל שנה. השנה התארגנו כל חקלאי האזור, לפעול באופן משותף ומסודר מול משרד החקלאות ורשות המים כדי לדרוש פיצוי בגין אובדן הגידולים, קיצוץ במכסות המים ושינוי ההקצאות על בסיס שרירותי''.

 

"מטה החירום" הוסמך להכין מודל מוסכם לקיצוץ מכסות המים לשנת 2008, וכן לטפל בקבלת פיצויים על קיצוץ מכסות המים ולבדוק כיצד ניתן לפתח מקורות מים נוספים בגליל. בכנס קראו החקלאים לרשות המים לאפשר להם קיצוץ מינימלי בהשקיית המטעים ופיצוי לגידולי השדה שייפגעו כתוצאה מקיצוץ מכסות המים.

 

''אנו דורשים שידברו איתנו בקול אחד ובאחריות כוללת, ולא יהיה מצב שזכויותינו לשימוש במים יהיו נתונות לקיצוץ בשרירות לב", אמר מנכ''ל החברה לפיתוח הגליל ויו''ר חברת חצבני-דן, אחיקם בר לוי. "אנחנו מבינים את המצב הקשה אליו נקלע משק המים במדינה ומסכימים כי אספקת מי שתייה קודמת לאספקת מים לחקלאות, אך בוודאי לא נסכים כחקלאים, שייקחו את מטה לחמנו וישאירו אותנו לאנחות''.

 

עד פרסום הידיעה לא התקבלה תגובת רשות המים.


פורסם לראשונה 13/04/2008 21:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עקירות בגולן, אתמול
צילום: אביהו שפירא
מאגרי מים בגולן (ארכיון)
צילום: גלעד פלאי
מומלצים