שתף קטע נבחר

נועם שליט: קרטר, בגלל עמדותיו, עשוי לסייע

לקראת צאתו לפגישה עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, נפגש הנשיא האמריקני לשעבר, ג'ימי קרטר, עם הוריו של גלעד שליט וביקש לשמוע על תחושותיהם. נועם שליט: "ייתכן שדווקא העובדה שהנשיא לשעבר אינו נחשב לפרו-ישראלי עשויה להקל עליו"

לאחר פגישה עם נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, אמר הערב (יום א') ל-ynet נועם שליט, אביו של גלעד כי "ייתכן שדווקא העובדה שהנשיא לשעבר אינו נחשב לפרו-ישראלי על פי המסורת האמריקנית, עשויה להקל עליו להיפגש עם אישים שונים ולהעלות רעיונות שהיו מתקבלים בצורה חשדנית אם היו באים מפיהם של אחרים".

 

קרטר אמור להיפגש בימים הקרובים עם ראש הלשכה המדינית בחמאס, חאלד משעל, בדמשק, והוא מבקש לסייע בשחרורו של שליט. בפגישה שנערכה במלון "המלך דוד" בירושלים, השתתפו רעייתו של שליט, אביבה ורעייתו של קרטר. לדברי שליט, ביקש קרטר מבני המשפחה לספר על תחושותיהם ועל הקשיים שעמם הם מתמודדים מאז נחטף בנם, גלעד, ביוני 2006. הוא ציין כי שני הצדדים העלו רעיונות קונקרטיים לקראת פגישת קרטר ומשעל, אולם בשלב זה לא ניתן לפרטם. "אני מאמין שאם אחרי הפגישות יהיה לקרטר מה להגיד, הוא יעשה את זה", אמר שליט.

 

שליט ציין כי משא ומתן מתנהל כל הזמן. "גם אם יש איזשהי תזוזה בתקופה האחרונה זה עדיין לא משהו שאפשר לבוא ולהגיד 'יש התקדמות'".

 

מוקדם יותר, נועד נשיא המדינה, שמעון פרס, עם קרטר ומתח ביקורת קשה על התבטאויותיו בנוגע לישראל בשנים האחרונות. במהלך הפגישה הקשה אמר פרס לקרטר: "אנחנו מודים לך על תרומתך הרבה לישראל בשלום עם מצרים, אבל גרמת נזקים קשים בהתבטאויותיך ופגישותיך בשנים האחרונות". בנוסף, תקף פרס את כוונתו של קרטר לפגוש בהמשך השבוע בדמשק את ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל. 

 

בעקבות פגישת קרטר-משעל, החליט יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, שלא לפגוש את נשיא ארה"ב לשעבר. גורמים המקורבים לנתניהו אמרו כי "חוסר הרצון לקיים את הפגישה נעוץ בעמדותיו האנטי-ישראליות של קרטר בשנים האחרונות". לעומת זאת, צפוי יו"ר ש"ס ושר התמ"ת, אלי ישי, לפגוש את קרטר ולהעלות בפניו את סוגיית החיילים החטופים ואת שחרורו של ג'ונתן פולארד.

 

מוקדם יותר, התייחס קרטר לפגישתו הצפויה עם משעל בראיון לרשת ABC: "מישהו צריך להיפגש עם חמאס ולשמוע את דעותיהם. 64 אחוז מהישראלים מאמינים שממשלתם צריכה לקיים משא ומתן ישיר עם חמאס. כדי שישראל תשיג שלום צודק, חמאס צריך להיות כלול במאמץ". קרטר הוסיף כי לא תהיה זו הפעם הראשונה שהוא פוגש את ראשי חמאס. לדבריו, נפגש עמם לאחר הבחירות ברשות הפלסטינית ב-1996 ושוב ב-2006 לאחר ניצחון חמאס.


קרטר ובני הזוג שליט, הערב בירושלים. (צילום: דודי ועקנין) 

 

"הם (חמאס) אמרו לי שהם מוכנים להפסקת אש כוללת ותומכים בסמכות של מחמוד עבאס לנהל משא ומתן בשם כל הפלסטינים. כל הסכם שלום שהוא יביא, יזכה לתמיכתם בתנאי שיובא למשאל עם פלסטיני", אמר קרטר.

 

נשיא ארה"ב לשעבר הדגיש כי אינו מתכוון לנהל משא ומתן, אלא רק לשמוע את עמדות חמאס. "אצא לדמשק לבדוק אם הצהרותיהם נכונות גם להיום ואשתף את ממצאיי עם הישראלים וראשי פתח". על ההתנגדות המועמדים לנשיאות וחברי קונגרס בארה"ב לפגישתו הצפויה עם משעל, הגיב קרטר בחיוך ציני: "אני לא מופתע שכל המועמדים בבחירות לנשיאות ובקונגרס ביקורתיים כלפי מי שנפגש עם אנשי חמאס. אני מרגיש נוח עם זה".

 

בסוף השבוע הביעה גם מזכירת מדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, את התנגדותה למפגש בין קרטר למשעל. בלשכת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התעלמו מפניות התיווך של קרטר. שגריר ישראל בוושינגטון, סלי מרידור, אמר כי הפגישה מנוגדת לעקרונות הקהילה הבינלאומית ועלולה לעודד את הטרור.

 

מסעו של קרטר במזרח התיכון צפוי להימשך שמונה ימים ובמהלכו יבקר הנשיא לשעבר בנוסף לישראל גם בגדה המערבית, מצרים, סוריה, סעודיה וירדן. מסע הדילוגים מתקיים במסגרת מה שמכנה קרטר כ"המאמץ המתמשך של מרכז קרטר לתמוך בשלום, דמוקרטיה וזכויות אדם באזור". יחד עם הנשיא לשעבר יגיעו לישראל גם אשתו רוזלין ובנו ג'פרי.


פורסם לראשונה 13/04/2008 18:36

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה, אבירם זינו, יצחק בן-חורין ורוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרטר. מרגיש בנוח
צילום: AFP
נזקים קשים. פרס
צילום: AP
נתניהו. עמדה אנטי-ישראלית
צילום: עופר עמרם
מומלצים