שתף קטע נבחר

למען עור פנייך: תוספי המזון המומלצים בכל גיל

איזה תוסף מזון צריך לקחת בגיל 20 כדי שעור פנייך ייראה מעולה גם בגיל 30? ומה להוסיף בגיל 40? ד"ר אודי בר, ממחברי "המדריך הישראלי השלם לתוספי תזונה", ממליץ על תוספים שכדאי לקחת בגילים השונים כדי לשמור על עור הפנים

 

"אדם בריא, ללא כל מחלות רקע, שאינו מעשן, לא גר בערים עם זיהום אוויר ויכול להבטיח שהוא אוכל חמש מנות פרי או ירק ביום, פטור מנטילת ויטמין C" אומר ד"ר אודי בר, רופא כללי ומומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית, בכתבה המתפרסמת במדור הבריאות בגיליון "לאשה" של השבוע, "אבל כמה מאיתנו חיים כך?"

 

"ויטמין C", אומר ד"ר בר, "הוא מולקולה חיונית לייצור רקמת הקולגן, שהיא התשתית האלסטית שעליה מתוח עורנו, הוא חיוני לייצור חומצה היאלורונית, האחראית לכך שעורנו תפוח ומלא, והוא גם אחד מהחומרים היחידים בעולם שהוכחו כמתקנים נזקי גיל ושמש". אז מה הפלא שד"ר בר חושב שהעתיד נמצא בתוספי התזונה?

 

"כבר שנים שתוספי התזונה מהווים מרכיב מרכזי ברפואת הקהילה בארצות מתקדמות כמו ארצות־הברית, אוסטרליה, קנדה וגרמניה", הוא אומר. "מדי שנה יוצא ה־FDA האמריקאי בהמלצות מובהקות לגבי צריכתם של תוספי תזונה. שימוש בתוספי תזונה אינו רפואה אלטרנטיבית, וזו לא שאלה של האם אתה מאמין בזה או לא. אני עדיין שומע רופאי משפחה מבוגרים, שכנראה לא קראו מחקרים בעשור האחרון, שאומרים ש'תוספי תזונה עוזרים למי שמייצר אותם'. זה אנכרוניסטי. לתוספי תזונה יש השפעה מובהקת וניכרת לעין על אספקטים רבים בבריאות, וזה לא עניין של אמונה. יש מחקרים גדולים שבוצעו על ידי רופאים ובמימון גופים ממשלתיים שמדגימים את יעילותם של תוספים שונים".

 

"המדריך הישראלי השלם לתוספי תזונה" (כתר), שכתבו ד"ר אודי בר והעיתונאית יפה שיר־רז, מציע את המידע הרב ביותר על תוספי תזונה ודרכי הטיפול במחלות שונות באמצעותם. "לספר צורפו אלפי מאמרים רפואיים גדולים שהם גושפנקא ישירה לכל המלצה שמופיעה בספר", אומר ד"ר בר, "אני מקווה שעכשיו לא יהיו עוד רופאי קהילה שיאמרו לפציינט בביטול יד 'אין לך צורך בתוספים, אתה אוכל טוב'. אי אפשר יותר להתעלם מהאינפורמציה. זו לא פילוסופיה, זו בריאות האדם".

 

ידוע שעודפי ויטמינים ומינרלים יכולים גם להזיק. איך נדע מה לקחת?

 

"נטילת תוספי תזונה היא עניין רפואי מורכב המתבסס, בין היתר, על גיל, מין, הרכב ארוחות, הרגלים ומחלות רקע, ולכן בתחום הזה אין תחליף ללימודי רפואה. אתה מוכרח להכיר את המערכות הפיזיולוגיות של הגוף, כמו גם את האינטראקציות השונות בין נטילת תרופות קבועות ובין תוספים.

 

"בגרמניה חלק גדול מתוספי התזונה נמכרים עם מרשם בלבד. גינקו־בילובה, למשל, המופק מקליפתו של עץ בשם זה, הוא תוסף שמשפר תפקודים קוגניטיביים וזיכרון, אבל עלול ליצור עוררות ועצבנות בקרב מי שאינו זקוק לו. פגיעה בזיכרון אצל אנשים צעירים נגרמת לרוב בגלל חוסר בברזל או דיכאון סמוי, ונטילת תוספת של 'גינקו' לא תועיל במקרים שכאלה".

 

שנות העשרים: העור יזכור

 

זה עתה השתחררת מהצבא, עורך חלק מקמטים וכתמי גיל ואת חוגגת את חייך: מבלה במועדונים, שותה מדי פעם אלכוהול, מרבה להשתזף בחוף הים, מתרוצצת בין עבודה ללימודים, וישנה מעט מדי. עורך עדיין מתוח, אבל בעתיד הוא יזכור הכל.

 

"החל בשנות ה־20 עלולים להופיע לראשונה כתמי פיגמנטציה, שנובעים בדרך כלל מתורשה, או משילוב של חשיפה לשמש ושימוש בגלולות למניעת היריון, או אנטיביוטיקה מסוג מינוציקלין" מסביר ד"ר בר. "גלולות או אנטיביוטיקה לבדה, בלי שיתוף קרני השמש, לא גורמות לפיגמנטציה, ולכן השימוש במסנני קרינה הכרחי.

 


צילום: index open

 

"בקרב בחורות בהירות עור, ובעיקר בהירות מעשנות, עלולים להופיע לראשונה קמטוטי חיוך בזוויות העיניים, והם סימן רב משמעות לגבי עתיד העור. בהירי עור המעשנים ונחשפים לשמש מועדים להתקמטות מואצת מאחרים.

 

"בגיל הזה, למרות שחשבנו שנפטרנו מפצעי הבגרות, יש נשים שעדיין סובלות מאקנה פעילה. שימוש מופרז בחומרי קוסמטיקה עשירים מדי, שאינם מותאמים לעור ולגיל, עלול לגרום לחסימת בלוטות חלב ולהופעתה של אקנה קוסמטית, שהיא אקנה לכל דבר, עם פצעים, דלקת וחשש להצטלקות".

 

מה להוסיף?

ויטמין C אסטר – ויטמין C שסופחה אליו חומצת שומן פלמיטית. "לוויטמין C השפעה מרחיקת לכת על קצב ההזדקנות של העור, במיוחד אצל מי שמועדים לחסרים בוויטמין. הוא מסיס במים, ותוספת חומצת השומן הופכת אותו למסיס גם בשמן. כדי לחדור את קרומי תאי העור בצורה יעילה כדאי ליטול ויטמין C אסטר, שיעיל פי תשעים מוויטמין C רגיל".

מינון: אם אינך מעשנת, ולא יכולה להבטיח שתאכלי חמש מנות פרי או ירק ביום, קחי 500 מ"ג ליום. אם את מעשנת קחי 1,000 מ"ג ליום.

 

אבץ – כדאי למי שסובלת מקרקפת ועור שמנים, ו/או אקנה. תוספת האבץ מנרמלת את ייצור החלב בבלוטות החלב, ומביאה לירידה מובהקת וניכרת בייצור השומן בקרקפת ובעור. מומלץ במיוחד לנשים צמחוניות ולאלה הממעטות באכילת בשר ועוף.

מינון: 20-30 מ"ג ליום.

 

רוצה ממש להשקיע? ד"ר בר ממליץ על שני נוגדי חמצון המהווים "קופת חיסכון" לעתיד העור שלך:

 

תמצית זרעי ענבים – לא שמן זרעי ענבים שנועד למריחה, אלא מיצוי מימי ועשיר ביותר בנוגדי חמצון המגינים על סיבי הקולגן מפני נזקי הרדיקאלים החופשיים. "הקמטוטים לא ייעלמו" אומר ד"ר בר, "אבל יחול שיפור במראה העור ותואט הזדקנותו". לתמצית זרעי ענבים יש השפעה ניכרת כמדללי דם, ולכן יש להתחשב בתרופות נוספות הניתנות במקביל, ולהתייעץ עם רופא מטפל. מינון: בדרך כלל מומלצת נטילת כמוסות בנות 100 מ"ג ליום. אם עורך יבש ובהיר, ובעברך שעות שיזוף מרובות, תפיקי תועלת רבה יותר מנטילת מינון כפול.

 

ליקופן – הפיגמנט המצוי בעגבנייה ידוע כנוגד חמצון חזק. יעילותו הראשונה והדרמטית התגלתה בטיפול ובמניעה של הגדלה שפירה של הערמונית, אבל כיוון שהוא גם מטיב עם העור, יישומו בתחום טיפוח העור כה גדול שחברות קוסמטיקה גדולות החלו להוסיפו בין מרכיבי המוצרים שלהם. בנטילה דרך הפה הליקופן מגן מפני נזקי הרדיקאלים החופשיים על סיבי הקולגן והאלסטין, והוא מומלץ למי שרוצה לדאוג לעתיד העור שלה כבר מגיל צעיר. מינון: 15 – 30 מ"ג ליום, בהתאם להמלצת הרופא המטפל.

 

טיפ העשור: רצוי לבצע אחת לשנה בדיקת דם לבדיקת רמות ברזל. חסר ברזל, שהוא החסר הנפוץ ביותר בקרב נשים בשכבת גיל זו, הוא גם הגורם השכיח ביותר לנשירת שיער, בעיות בזיכרון, חולשה, עייפות ואנמיה.

 

שנות השלושים: סימנים ראשונים

 

הגעת לעשור הרביעי של חייך, וסימני גיל ראשונים מופיעים על עורך. קמטים גדולים עדיין אין לך, אבל את מבינה לאן פנייך מועדות אם לא תסירי את האיפור לפני השינה ותשכחי למרוח קרם לחות.

 

"בשנות השלושים ניכרים לראשונה כתמי גיל", טוען ד"ר בר. "גם כתמי הפיגמנטציה, שהחלו כניצנים זעירים בשנות העשרים, מכסים שטחים נרחבים העלולים לגדול בצורה ניכרת עם ההריונות. בגיל זה מופיעים לראשונה קמטי גיל אופייניים בצידי הפה, הנקראים גם 'קמטי חיוך', וקמטי הצחוק בזוויות העיניים מעמיקים.

 

"נשים שנהנו בעבר מעור מעורב או שומני במקצת, חשות כי השומניות נמוגה והעור נעשה יבש יותר. נשים שהיה להן עור יבש ומושלם, ללא פצעונים, מתחילות להבין מדוע עור יבש אינו טוב כל כך. בנוסף לנוגדי חמצון, זה הזמן ליטול גם תוספי תזונה מסוג חומצות שומן, שחיונית לייצור קרומי התאים בעורנו".

 

מה להוסיף?

חומצה גמא לינולאית (GLA) – חומצת שומן מסוג אומגה 6 שהגוף זקוק לה לקיומו הבסיסי, ויש לה זיקה ישירה לקרומי התאים בעורנו. עם העלייה בגיל והתייבשות השכבה החיצונית של העור, קרומי התאים בשכבת העור העליונה נעשים נוקשים יותר, מתקשים בהוצאת חומרי פסולת, מתקשים בספיגת חומרי תזונה מבחוץ, ומקצרים את חייהם. תוספת של חומצה גמא לינולאית מדי יום, ומריחה חיצונית אחת לכמה לילות, משפרת את גמישות קרומי התאים ומאריכה את חייהם.

הצמח העשיר ביותר הידוע כיום בחומצת שומן חיונית זו הוא הזייפן (בוראג'). הנוטלים כמוסות של צמח נר הלילה, שהוא מקור עני יחסית בחומצת שומן זו ביחסית לבוראג', צריכים ליטול יותר מכמוסה אחת ליום. מינון: כמוסה אחת בת 300 מ"ג של תמצית צמח בוראז' ליום. מדי כמה לילות אפשר לנקב את הכמוסה בסיכה ולמרוח את תוכנה על עור פנים נקי לפני השינה. סובלת מעור יבש באופן קיצוני? הוסיפי למריחה גם חומצת שומן מסוג אומגה 3.

 

חומצת שומן אומגה 3 - נטילה לאורך כמה שבועות של כמוסות אומגה 3 מביאה לליחוח והחלקה של העור בכל הגוף, לא רק בעור הפנים. לאומגה 3 יתרונות בריאותיים נוספים, והשיפור במראה העור היא רק הצ'ופר. מינון: מקסימלי, על פי הוראות היצרן. כ

 

כל מה שמומלץ בעשור הקודם (ויטמין C אסטר 500 - 1,000 מ"ג ליום; תמצית זרעי ענבים 100 מ"ג ליום; לויקופן 15 - 30 מ"ג ליום (בהמלצת הרופא המטפל) ואבץ – 20 – 30 מ"ג ליום, חשוב במיוחד למתמידות בתפריט צמחוני.

 

טיפ העשור: "תוספת של חומצה פולית לנשים בגיל הפוריות הוכחה כמפחיתה במובהק את הסיכון ללידת תינוק עם מומים מולדים".

 

שנות הארבעים: מיזעור נזקים

 

זה העשור שבו תדרשי לעשות היכרות מעמיקה עם סימני הגיל, ולחשוב ברצינות איך את ממזערת נזקים. "לקראת גיל ארבעים ניכרת לראשונה צניחת העור ומתאר תווי הפנים נפגם", טוען ד"ר בר. "אם עדיין לא התחלתן ליטול תוספי תזונה ולטפל בעור, זה הרגע להתחיל. בעשור זה מואץ תהליך ההזדקנות בעור הפנים, ואם לא מתחילים לטפל בשלב זה, קשה אחר כך להשיב את מצב העור לקדמותו. בעשור הזה חשוב להעלות את רמת החומצה ההיאלורונית (ויטמין C) שבין היתר גורמת לעור להיראות תפוח ובריא".

 

מה להוסיף?

פיקנוגנול – מיצוי מקליפת עץ אורן צרפתי, המהווה מקור עשיר ביותר לנוגדי חמצון. יעילותו בהקטנת נזקים חיצוניים לסיבי הקולגן וצמצום כתמי פיגמנטציה עתידיים הוכחה. מחקרים שבוצעו בשנות התשעים הוכיחו כי לתמיסת פיקנוגנול יש זיקה ישירה לסיב קולגן: סיב קולגן שהושרה בתמיסת פיקנוגנול נמצא עמיד פי מאה בפני קריעה. מאחר שזהו תוסף תזונה יקר יחסית, בשנים מוקדמות יותר (גיל 20) תוכלי להסתפק בתמצית זרעי ענבים. כדאי גם לדעת שוויטמין C ופיקנוגנול עובדים במשולב טוב יותר. מינון: 100 - 200 מ"ג ליום (בהתייעצות עם רופא מטפל). התוסף גורם לעוררות, ולכן אין ליטול אותו לפני השינה או אחר הצהריים.

 

גלוקוזאמין – חלבון סוכרי שהוכח כי נטילתו משפרת את מצב הסחוסים במפרקים. לפני שנתיים נמצא במחקר בינלאומי כי נטילתו משפרת גם את מצב העור. מינון: מקסימלי, על פי הוראות היצרן.

 

חומצה אלפא־ליפואית – נוגד חמצון מסיס מים ושמן, שהשפעותיו על עיכוב הזדקנות העור נחקרו רבות. נמצא כי החומצה האלפא־ליפואית מבהירה את העור, מאטה את הופעת כתמי גיל, ומגינה על סיבי קולגן מפני רדיקאלים חופשים. נוגד החמצון הזה נחשב היום למרכיב מרכזי בתכשירי קוסמטיקה מתקדמים. מינון: 600 מ"ג ליום.

 

מתוך מה שהומלץ בעשורים הקודמים: ויטמין C אסטר 500 - 1,000 מ"ג ליום; לויקופן 15 - 30 מ"ג ליום; וחומצה גמא־לינוליאית (GLA) מינון: 300 מ"ג ליום (אין לעבור מינון מומלץ).

 

טיפ העשור: תוספת ויטמין E במינון של 400 מ"ג ביום לנשים בריאות מעל גיל 40 הוכחה כמסיעת במניעת מחלות לב.

 

שנות החמישים: הפנים אומרות הכל

 

הגעת לגיל שבו פנייך אומרות הכול: כשאת יורדת במשקל פנייך עלולות לצנוח. כשאת שוכחת למרוח קרם פנים, את כבר מרגישה את ההבדל. "בשלהי שנות הארבעים או בתחילת שנות החמישים מפסיק בדרך כלל המחזור החודשי ומתחיל גיל המעבר", אומר ד"ר בר. "הירידה האופיינית ברמתם של הורמונים שונים גורמת לירידה במצב הרוח, השמנה באזור חגורת המותניים וירידה באיכות מרקם העור ולחותו. בעשור הזה יש להמשיך בכל התוספים שהתחלת לקחת בגיל ארבעים, ואין מנוס משילוב של תכשירים ליום ולילה לטיפול חיצוני (חומצות אלפא וביתא הידרוקסי), הניתנים במרשם רופא בלבד. אישה בשנות החמישים שלא מבצעת טיפול כזה מזניחה את עור פניה".

 

מה להוסיף?

קו־אנזים קיו 10 – מרכיב חיוני בתהליכי יצירת האנרגיה בתאי גופנו. עד גיל 30 הוא מיוצר בשפע בכבד, ועם העלייה בגיל רמות ייצורו הולכות ופוחתות. היום מוסיפים אותו לתכשירי הקוסמטיקה המתקדמים. מינון: 120 - 200 מ"ג ליום, בהתאם להמלצת רופא מטפל.

 


צילום: index open

 

מתוך מה שהומלץ בעשורים הקודמים: ויטמין C אסטר 500 - 1,000 מ"ג ליום; ליקופן 15 - 30 מ"ג ליום; חומצה גמא־לינוליאית (GLA) 300 מ"ג ליום (אין לעבור מינון מומלץ); פיקנוגנול 100 - 200 מ"ג ליום; גלוקוז־אמין מינון מקסימלי, על פי הוראות יצרן; חומצה אלפא־ליפואית 600 מ"ג ליום.

 

טיפ העשור: מומלץ ליטול תוסף "קוהוש שחור" להקלה על תסמיני גיל המעבר.

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה הגוף שלך צריך בכל גיל
צילום: index open
לאשה בפייסבוק
מומלצים