שתף קטע נבחר

מיאנמר: יותר מ-20 אלף נהרגו, 40 אלף נעדרים

מניין ההרוגים כתוצאה מסופת הציקלון "נארגיס" ממשיך לטפס במהירות וכבר הגיע ליותר מ-22 אלף. כלי התקשורת הרשמיים במיאנמר דיווחו על עוד כ-41 אלף נעדרים. בצעד נדיר החל הממשל הצבאי להעניק אשרות כניסה לאנשי ארגוני סיוע בינלאומיים. משרד החוץ ממליץ לישראלים לא לבקר במיאנמר

מניין ההרוגים כתוצאה מסופת הציקלון "נארגיס", שפקדה בסוף השבוע את מיאנמר (לשעבר בורמה), עלה לכ-22,500 בני אדם, כך דיווחו היום (ג') כלי תקשורת רשמיים במדינה. החונטה הצבאית השולטת במדינה האסיאתית הענייה הודיעה כי עוד כ-41 אלף בני אדם נעדרים.

 

סופת הציקלון החזקה הכתה בשפך נהר אירוואדי ביום שבת ובבירה העסקית ינגון. הסופה גרמה גם לנחשול גדול, שלפי החונטה הוא שגרם לעיקר הנזק. "יותר מקרי מוות נגרמו מהנחשול מאשר מהסופה עצמה", אמר השר מאונג מאונג סוואה, האמון על תחום הסיוע, במסיבת עיתונאים בבירה לשעבר. "הגל היה הגובה של כ-3.5 מטרים וסחף והציף מחצית מהבתים בכפרים באזורים הנמוכים". הוא הוסיף כי לתושבים רבים "לא היה לאן לברוח".


בתים שגגותיהם ניזוקו בסופה על גדות נהר האירוואדי (צילום: AFP)

 

"נארגיס" הייתה לסופת הציקלון הקטלנית באסיה מאז 1991, אז נהרגו 143 אלף בני אדם בסופה שפגעה בבנגלדש. שר ההסברה בממשלה הצבאית, קיאו הסאן, אמר כי הצבא "עושה כמיטב יכולתו", אך פרשנים אמרו כי ייתכן שהמשבר ההומניטרי יוביל למשבר פוליטי חדש. "המיתוס שהם הציגו על כך שהם מוכנים היטב התפורר. יכולות להיות לכך השלכות פוליטיות מרחיקות לכת בטווח הארוך", אמר אונג נאינג או, מיאנמרי שגלה לתאילנד לאחר ההתקוממות הכושלת שהובילה תנועת האופוזיציה הדמוקרטית ב-1988.

 

לפי דיווח בטלוויזיה הממשלתית, יותר מעשרת אלפים בני אדם נהרגו רק בעיירה בוגאליי, כ-90 ק"מ דרום-מערבית לינגון. בעקבות האסון, הודיעה החונטה על דחיית משאל העם על החוקה החדשה מה-10 ל-24 במאי באזורים שספגו את הנזק הכבד. בשאר המדינה, לפי הטלוויזיה הרשמית, תיערך ההצבעה המהווה את הצעד הראשון ב"מפת הדרכים לדמוקרטיה" כמתוכנן. החוקה אמורה לסלול את הדרך לעריכת בחירות חדשות ב-2010, אולם לפי נוסח החוקה, ייאסר על מנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י להתמודד בהן.


שואבים מים מבאר בינגון. גם אספקת החשמל נותקה (צילום: AFP)

 

הממשלה הסירה את מצב החירום בשלושה מבין חמישה המחוזות שהוגדרו תחילה כאזורי אסון. שר ההסברה המיאנמרי אמר כי הממשלה אגרה מבעוד מועד מספיק אורז כדי להתמודד עם המשבר. אזור שפך נהר האירוואדי נחשב פעם ל"קערת האורז של אסיה", בימים שבהם בורמה הייתה יצואנית האורז המובילה בעולם. ברנאר דלפואש, נציג סיוע מטעם האיחוד האירופי, אמר כי החונטה שיגרה שלוש ספינות ועליהן מזון לאזור האסון.

 

ארגוני סיוע מסביב לעולם התגייסו לסייע למיאנמר. ארגון "חזון עולמי" האוסטרלי הודיע כי קיבל אשרות כניסה מיוחדות עבור 600 מפעיליו. "זה אדיר, אולי לא ברמת הצונאמי, אך מדובר במיליוני עקורים, אלפי הרוגים, זה פשוט נוראה", אמר ראש הארגון, טים קוסטלו. "ארגונים כמו שלנו קיבלו רשות, די חסרת תקדים, להטיס אנשים. זה מראה עד כה חמור המצב מבחינת הממשלה הבורמזית".

 

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש קרא אחר הצהריים לחונטה במיאנמר לאפשר לארצו לסייע לנפגעי האסון. הוא אמר כי ארה"ב כבר סיפקה סיוע מסוים, אך מעוניינת לעזור יותר. על מנת שהדבר ייצא אל הפועל, אמר הנשיא האמריקני, על מיאנמר להתיר לצוותים אמריקנים להיכנס למדינה. "תנו לארה"ב לבוא ולעזור לכם", אמר בוש במשרד הסגלגל, תוך שהוא חותם על חקיקה המעניקה למנהיגת האופוזיציה במיאנמר סו-צ'י, את מדליית הקונגרס.

 

בתוך כך, בעקבות הסופה פרסם משרד החוץ אזהרת נסיעה למטיילים הישראלים, במסגרתה הוא ממליץ שלא לבקר במיאנמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתים רבים נפגעו בבירה לשעבר
צילום: AP
עצים נעקרו מהשורשים
צילום: לירון לוי
אספקת המים והחשמל נותקה
צילום: רויטרס
בוש למיאנמר: תנו לנו לעזור
צילום: AFP
מומלצים