שתף קטע נבחר

פרס ל-ynet: "יש מנהיגות, אבל פחות מרוכזת"

את הנוער הוא שולח לעבוד בהיי-טק, את האשה החרדית - מהמחשב בבית. המנהיגות בעיניו לא נעלמה, רק התפזרה לתחומים נוספים. ומהו בעיניו האיום המרכזי שמרחף מעל החברה הישראלית? ראיון חג עם נשיא המדינה

דבר אחד אי-אפשר לקחת משמעון פרס: את האופטימיות המפורסמת שלו, שלא מרפה גם נוכח האיומים מחוץ ומבית, בעיות הביטחון והחברה, ומשבר המנהיגות שפוקד את מדינת ישראל. "בניגוד למה שאומרים", אומר האזרח מספר 1 בראיון חג מיוחד ל-ynet, "יש המון אנשים מוכשרים. בדור שלי הזירה המרכזית הייתה הפוליטית או הביטחונית. היום יש לך אקדמיה, יש היי-טק, אומנות. אני למשל מאוד שמחתי כשראיתי שהקולנוע הישראלי מתחיל לפרוס כנפיים. זה משהו".

 

האם ייתכן, הקשנו, שהמנהיגות האיכותית עברה מהפוליטיקה למישורים אחרים? הוא השיב: "זה לא שהיא עברה, היא התפזרה. לא מרוכזת יותר כפי שהייתה. "בפוליטיקה נשארו אנשים שצריכים פוליטיקה אחרת, כלומר: הם לא בנויים לפוליטיקה של אבותיהם. האבות ישבו בסמינרים וחקרו והתעסקו הרבה באידיאולוגיה.

 

"היו לזה גם חסרונות. למשל, זה פיתח נטייה מכל בעיה לעשות אידיאולוגיה, וכשאתה עושה מבעיה אידיאולוגיה - כבר אי-אפשר לפתור את הבעיה. הג'נטלמנים הצעירים אומרים: סליחה, בואו נבחין בין אידיאולוגיות לבעיות. על כן הם יותר פרגמטיים. להיות פרגמטי זה להבחין בין פילוסופיה למה שמצריך פתרון ביומיום".

 

בעניין חקירות ראש הממשלה, שתוכנן אסור עדיין בפרסום, אומר הנשיא: "אין לי מושג על כל הנושא הזה כהוא זה, ואין בדעתי להגיב. כל חיי חשבתי שיש דברים שעוסקים בהם שופטים - לא שרים גם לא נשיא. כך שאין בדעתי להתייחס לזה. יש כללים משפטיים - ביקשו לא להתייחס לזה - אתם לא רוצים שאפר חוק".

 

מול הטרנד העכשווי לחבוט בתקשורת, פרס מתייחס אליה באופן אמביוולנטי. "מאז שיש טלוויזיה", הוא אומר, "קרו שני דברים: קשה להיות דיקטטור ובלתי נסבל להיות דמוקרט. זה כמעט הורס את הדיקטטורה, אבל גם עושה את הדמוקרטיה לבלתי נסבלת. האיש ברחוב מסתכל היום על המנהיג בטלוויזיה, ואומר: שמע, הוא כמוני - אני כמוהו. אל תבלבל לי את המוח".  

 

התקשורת עושה דה מיסטיפיקציה של המנהיגות הבכירה?

אני אגיד לך ככה, היא עושה דה מיסטיפיקציה ויזואלית שרואים. כשהייתה רק עיתונות אז זה השאיר המון מקום לדימיון. היום כל בוקר אתה רואה... תראה אני מסתכל על הילארי קלינטון, אישה יוצאת מן הכלל, אבל אחרי שנה שהיא מופיעה יום יום בטלוויזיה היא כבר לא מעוררת התפעלות, היא כבר לא יוצרת הפתעות, מסכנה, זה הזמן עשה את שלו. כמה זמן אתה יכול לשמור על מתח, אתה מבין?

 

מהן הסכנות האורבות לחברה הישראלית?

"אובדן ערכיות, פילוג פנימי מחריף, חוסר הכישרון לחיות בפשרה או בפרגון הדדי. האמונה שישנם פתרונות פורמליים לנושאים נפשיים או ערכיים - אין דבר כזה, אדם הוא לא אדמיניסטרציה. מה שקרה הוא שכאשר הקמנו את המדינה, חשבנו שהחוקים יפתרו את כל הבעיות. הזחנו את התרבות שביחסים, סמכנו יותר מדי על החוקים. קודם כל צריך לנסח לעצמנו איפה זה ומה צריך לעשות".  

 

אתה לא מודאג באשר לשישים השנים הבאות?

"לא היה יום שלא דאגתי בו במשך כל שישים השנים האלה. אני דואג יותר, אבל בטוח גם יותר, מפני שמה שהשגנו היה נראה כבלתי ניתן להשגה. אז אני יודע שיש בנו כוחות גנוזים. אבל ברור שישראל היא לא כליל השלמות, היא דבר מדהים - אבל לא מושלם".

 

"איראן זו הבעיה הכי קשה שעומדת בפנינו. בעייה באמת רבת סיכונים וסכנות. הנחמה היחידה שישנה שזו פעם ראשונה שישראל עומדת בפני בעיה שאיננה רק ישראלית אלא עולמית. מה שצריך להגיד לזכותו של אחמדי-נג'אד, הוא הצליח להרגיז את כל העולם לא רק אותנו והוא יצר מצב שהעולם לא יכול להתעלם מהאיום שלו, מפני שהצירוף של הנהגה דתית פנאטית פלוס מרכז של טרור פלוס נשק גרעיני מאיים על כל העולם, על יכולת השליטה בעולם. ועל כן בסופו של דבר העולם יתארגן נגדם. צריך קצת סבלנות, אסור לנו לקפוץ בראש, אם נקפוץ בראש, נשאר לבד, אבל זה מתחיל להיות בעיה עולמית וככל שהוא מקצין הוא מקצר את ימיו".

 

במקום שעה בכיתה: היי-טק

בהתייחסות לעוני ולפערים החברתיים, הנשיא התשיעי לא סומך על הקצבאות שיעשו את העבודה. "ישנם שלושה כיסי עוני גדולים מאוד: חרדים, ערבים ונוער - וכל אחד זה דבר אחר. באשר לחרדים, צריך לאפשר להם להיכנס לעבודה בתנאים שלהם. נשים לא רוצות לעבוד במקום עבודה - אז נשלח מחשבים לבתים. אין מה לצחוק על יהודי אם הוא לובש ציצית מחוץ לחולצה, מה יש? אין מה לצחוק, אין מה להתנשא. הוא רוצה להתפלל? תן לו להתפלל, זה מותר לו.

אני אומר, קודם כל הייתי מטיף לא לחרדים - אלא לעצמנו. קודם כל אנחנו צריכים לשנות את היחס המתנשא הזה, זה לא חכם. דמוקרטיה היא הזכות להיות שונים. מי שמגדל שערות כמו אשה, אתה צוחק עליו? שיגדל! מה זה מפריע לך? הוא שם משהו באוזן? שישים, על זה אתה רוצה לעשות קרב? רק שיתנהג בסדר. שיעבוד, שיהיה מתון".

 

אשר לאזרחי ישראל הערבים, מזהיר פרס: "אם לא יהיה שוויון, לא יהיה שלום. צריך לעקור מן השורש כל אפליה. הם חיים בקצב קצת שונה מאיתנו, מבחינה זו שהם מאמינים בחקלאות יותר מדי, כאשר העולם הוא עולם של היי-טק. צריך לאפשר להם להכניס אמצעי היי-טק בחברה שלהם, ויש דברים שהם בעצמם צריכים לעשות. הדבר הכי חשוב זה היחס לאשה - חברה בלי שוויון לאשה איננה מודרנית. לא רק שאין שוויון לאשה, אין שוויון לילדים שלה. היא בעצמה לא קיבלה מספיק חינוך כדי לחנך אותם, יש כלפיה יחס של בוז מצד הבעל לפעמים, זה בוז כלפי הילדים".

 

ביחס לנוער, אומר הנשיא: "מה לעשות שהם יותר מאיתנו ולא כמונו, צריך גם עם זה להשלים. מה שקורה היום עם נערה או נער בגיל 15 או 16, זה אדם מבוגר לכל דבר. קודם כל גופנית - הם יותר חזקים ממה שהיו בני גילם קודם. הם עם שרירים, יודעים לאכול, עושים התעמלות, חזקים, בריאים ויודעים לטפל בעצמם. שנית, הם יותר מעודכנים מבני הדור הקודם. יש תחומים שלנו אין מושג - אתה רואה איך ילד כזה משחק באינטרנט וזה מעורר קנאה, אתה לא יודע לעשות את זה. הם אנשים כישרוניים, אבל מתנהגים אליהם כמו אל ילדים מהדור הקודם. במילים אחרות, כל ההיררכיות החברתיות סגורות בפניהם, בפועל לא נותנים להם שום דבר. הם לא יכולים להיות מנהלים, הם לא יכולים להיות מדענים, הם לא יכולים להיות פסנתרנים, מדוע? תן להם. אתה נותן להם רובים, תן להם גם אחריות. פעם לא רצו שילדים יעבדו, כשעבודה הייתה פיזית. פחדו שינצלו אותם. היום העבודה אינטלקטואלית, אז להיפך - שילכו לעבוד בהיי-טק".

 

"פעם", מזכיר פרס, "לא חשבנו שבת תוכל להיות טייסת קרב, זה דבר 'גברי'. היום ילדה עולה לך על מטוס, היא יכולה להטיס כמו גבר, אין שום הבדל. בכמה דברים היא גם יותר טובה: יותר מאוזנת, יותר שקטה. אז צריך לשנות את זה. אני למשל בעד שינוי בכל מערכת החינוך, שיתנו לכל אדם צעיר לעבוד שעתיים בחברת היי-טק. מי שרוצה, שתהיה לו קצת הכנסה. אני מציע לקצר את משך הלימודים בשעה, יש דברים שלא צריך ללמוד - ולהאריך עוד שעה אחת, שילכו לעבוד. החברות מתלהבות מזה וזה גם יעזור לאנשים יותר עניים, לנוער יותר עני, קצת הכנסה זה לא רע".

 

לסיום, איזו מדינה הוא רואה בעיני רוחו במרחק שישים שנה קדימה? בקצרה, הוא משיב: "הייתי רוצה שנהיה עתיקים כמו עשרת הדיברות ומודרניים כמו נאנו-טכנולוגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא שמעון פרס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים