שתף קטע נבחר

בשל הקסאם: בכפר עזה כבר מדברים על עזיבה

תושבים בקיבוץ בו נהרג ביום שישי ג'ימי קדושים ז"ל החלו לדבר בקול על עזיבה, עד שיבוא שקט. בינתיים, יש את אלה שיוצאים ל"הפוגה" של כמה ימים וחוזרים למציאות של ירי קסאם ופצצות מרגמה. "החיים פה באמת כבר בלתי נסבלים. אין לנו מיגון ואין לנו ביטחון", אמרה חברת קיבוץ

כפר עזה הוא הקיבוץ הגדול ביותר במועצת שער הנגב, ואחד הקיבוצים המטווחים יותר בנגב המערבי. אבל נראה כי הירי פצצות המרגמה ביום שישי, שגרמו למותו של ג'ימי קדושים ז"ל הותיר רושם עז וקשה על התושבים. לא מעט משפחות יצאו מהקיבוץ לכמה ימים, ל"הפוגה". 

 

 

בקיבוץ יש גם קבוצה אחרת שקצה בירי הבלתי פוסק ובשל חוסר תגובה ישראלית. הם החלו לדבר בקול על עזיבה לקיבוץ אחר באזור. הפעם הם אומרים לא מדובר בהפוגה, אלא עזיבה ארוכה עד לבוא השקט. עם זאת, עדיין מדובר בכמה

 משפחות בודדות. "מדובר בהתארגנות פרטית שאומרת 'אנו רוצים פתרון כי קצנו במצב. שיממשו לפחות את הבטחות המיגון'. העובדת הסוציאלית שלנו דיברה איתם, אמרה להם שזה לא הזמן לקבל החלטות כי הם נסערים מדי, אבל הם עצמאים לגמרי וזכותם לקבל כל החלטה, כי החיים פה באמת כבר בלתי נסבלים. אין לנו מיגון ואין לנו ביטחון", אומרת ל-ynet חברת הקיבוץ, ורדה גולדשטיין.

 

בקיבוץ כפר עזה מתגוררים כ-800 איש, חלקם אינן חברי קיבוץ. כעת עם ירי פצצות המרגמה, שבו בניגוד לירי הקסאם אין כמה שניות של התרעה, החיים נעשו קשים יותר. מיד לאחר האירוע ביום שישי עזבה קבוצת משפחות מהקיבוץ את המקום עם הילדים לחברים וקרובי משפחה, הם נשארו לסוף השבוע ושבו להלוויה של קדושים ז"ל. מדובר היה בהתארגנות ספונטנית.

 

כמו כן, עזבו שמונה משפחות את כפר עזה לקיבוצים רוחמה ודורות השכנים, שהם מחוץ לטווח הירי. "אלה אנשים שלא מסוגלים להמשיך עם תחושת חוסר הביטחון, במיוחד כלפי ילדיהם ולכן הם שם, כי אין מיגון ואין מקלטים. אני מניחה שחלקם הולכים לעבודה מדי בוקר, והעובדה שבית הספר היסודי שלנו עבר לשם מקלה על המשך הלימודים של הילדים" אומרת גולדשטיין.

 

רוצים הפוגה רחוק מהקיבוץ

מנגד ממשיכים כל העת לאתר בקיבוץ משפחות הזקוקות לאותה הפוגה מדוברת. במועצה יודעים לספר על בקשות רבות של תושבים ממרכז הארץ, המוכנים לארח משפחות מהקיבוצים לכמה ימים.

 

לפני כמה חודשים יצאו כך כל חברי קיבוץ ניר-עם לכמה ימים הפוגה כאלה, לאחר ירי בלתי פוסק לעבר הקיבוץ. כך גם עשו תושבי קיבוץ גבים. "זו התגובה הכי נורמלית למצב הלא נורמלי" אומרת גולדשטיין.


התושבים רוצים שקט. סגן שר הביטחון וילנאי בקיבוץ (צילום: צפריר אביוב)

 

במועצת שער הנגב קיימת תוכנית לפינוי בעת הסלמה בכמה רמות. מימי הפוגה, עד לפינוי מוחלט של כל הקיבוצים. מדובר במעין "מטצ'ינג", אירוח של הקיבוצים האחרים את חבריהם. כך למשל קיבוץ מנרה שבגליל העליון, והמועצה האיזורית יואב הזמינו את חברי כפר עזה להתארח בסוף השבוע. "אצלנו לא יהיו מחזות של אוטובוסים של גאידמק" אומרים שם.

 

ראש מועצת שער הנגב אלון שוסטר: "כלקח ממלחמת לבנון השנייה והתחושה של התעלמות של המדינה מצרכי התושבים, אנו רואים גם בקושי הנפשי עניין שהוא באחריותנו, ומי שמבקש לנוח ולהירגע אנו נסייע לו בכך. בצפון היו מקלטים וחדרי ביטחון מה שאין פה. התוכנית הזו נעשתה בעקבות הקשר ההדוק עם הקיבוצים האחרים והמועצות האיזוריות. אין בזה שום פגיעה בכושר העמידה שלנו, נהפוך הוא. אנו נותנים לגיטימיות מלאה למי שמעוניין להרגיש עייף ולחזור עם כל הכוח".

 

מרווה מייזליש, האחראית על השירותים החברתיים במועצה ותושבת כפר עזה, אומרת כי היה ברור שאחרי הפצמ"ר הקטלני בכפר עזה ייצאו כמה משפחות להפוגה מחוץ לקיבוץ. "אחרי כל אירוע קשה כזה אנו מוציאים משפחות להפוגה. לא תמיד מדובר על נופש במובן הרגיל, אלא להירגע ולאגור כוחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקום בו נהרג ג'ימי קדושים ז"ל
צילום: אמיר כהן
ג'ימי קדושים ז"ל
צילום רפרודוקציה: אמיר כהן
סגן השר מתן וילנאי בביקור בכפר עזה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים