שתף קטע נבחר

לידה כבקשתך: כך תבחרי היכן ללדת

רגע הלידה הולך ומתקרב ולך יש בראש תסריט לכל מצב שעלול לקרות. את יודעת מה חשוב לך שיקרה בלידה וגם מה חשוב לך שלא יקרה. עכשיו, מה עושים עם זה? איך יודעים באיזה בית יולדות יש יותר סיכוי שהתסריט שלך יתממש? לזהר כרמי יש כמה הצעות שיעזרו לך לבחור

בישראל של שנות האלפיים נולדים כ–150 אלף תינוקות בשנה. הביטוח הלאומי משלם מענק אשפוז בסך למעלה מ-8000 ש"ח למוסד הרפואי בו התרחשה הלידה. במילים אחרות, כשאנו בוחרות היכן ללדת אנו בעצם בוחרות לאיזה מוסד רפואי להעניק צ'ק די גדול, ועם ההבנה הזו כדאי לגשת לתהליך.

 

מענק האשפוז הוא עוצמה כלכלית שניתנה, אולי בלי כוונה, ליולדות במדינת ישראל, והרשימה הזו נכתבה כדי לעזור לעוצמה הכלכלית הזו להיטיב עם כל יולדת בבחירתה, בלידתה, בהביאה חיים לעולם.

 

בישראל של היום, לידות מתרחשות היכן שהיולדת בוחרת – בבית או במוסד רפואי. על פי חוק זכויות החולה, זכותה של כל אישה שהיא תושבת הארץ לקבל טיפול רפואי ללא כל התניה. כך, גם אין צורך כיום להירשם ללידה מראש, למעט בבתי החולים בירושלים, ואף בה ניתן כמובן להירשם בכולם ולבחור היכן ללדת רק ברגע האמת.

 

בתי היולדות בישראל עברו כברת דרך משמעותית בשנים האחרונות. לפני מספר שנים, כשחיפשתי היכן ללדת את בכורי, עדיין היה חתך החיץ מבוצע כשיגרה בלידות ראשונות, ובתי יולדות מעטים נהגו אחרת. היום, אין חדר לידה במדינת ישראל (בדוּק...) שנוהג לבצע אפיזיוטומיה כשיגרה בלידות ראשונות. זה נפלא. זה לא מספיק.

 

שיעורי הניתוח הקיסרי עולים כל העת. כיום, כל אישה חמישית בישראל יולדת בניתוח. בארה"ב, כל אישה שלישית. זה רמז די עבה לגבי הכיוון אליו מועדות פנינו. האפשרויות ללידה טבעית כגון מרכז לידה או חדר טבעי גם הן חלק חשוב מהתהליך העובר על בתי היולדות. יש בהקמתם אמירה ברורה על היות הלידה ב"סיכון נמוך" משהו שיש להתייחס אליו, שניתן למדוד אותו ולבודד אותו, משהו שניתן להתנהל איתו אחרת. ניתן, למשל, לא לנטר את הלידה ללא הפסקה, ניתן לאפשר לאישה להיות תנועתית – ועוד.

 

אז איך לבחור איפה ללדת, מה לשאול בסיור בחדר לידה ומה לעשות עם התשובות? לפניכם כמה הצעות חשובות שיכולות לעזור בהחלטה החשובה הזו.

 

מה עושה לך את הלידה?

כדאי לשבת ולהעלות על הכתב את הנושאים העיקריים שמעסיקים אותך כהריונית, כיולדת, כאמא. כדי לקבל רעיונות אפשר "לראיין" חברות, שישמחו לספר לך מה "עשה להן את הלידה" לעומת מה קלקל או חלילה הרס עבורן את החוויה. כך תוכלי "לסנן" את הסיפורים שעוסקים במה שלא מעניין אותך אישית. אם יולדת אחת התקשתה מאוד להתמודד עם שעות הביקור הנוקשות במחלקה, ואת עצמך כלל לא רוצה ביקורים מיד לאחר הלידה – אז אולי הסיפור של היולדת הספציפית הזו אינו רלוונטי עבורך.

 

תראו לי תוצאות

כשהולכים לסיור בחדר לידה, כדאי לשים לב – המיילדת שמעבירה את הסיור עשויה להשתמש הרבה בביטויים כגון "אנחנו משתדלים מאוד ש" ו"אנחנו בגישה ש". כך לא תקבלי את המידע שאת רוצה. כדי לדעת ולגלות איך באמת מתנהלות הלידות בחדר הלידה הזה, כדאי לשאול – "מהן התוצאות שלכם? מהו שיעור הניתוחים הקיסריים אצלכם? מה שיעור הלידות עם חתך?" כך לגבי כל אחד מהנושאים ה"בוערים" עבורך. כשזה נוגע לשלמות החיץ שלך – "משתדלים" זה פשוט לא מספיק.

 

זה באמת "טבעי"?

כשבוחרים חדר טבעי או מרכז לידה, במקומות המאפשרים זאת, חשוב לשאול את השאלות הנוקבות ולא להסתפק בתפאורה, יפה ומושקעת ככל שתהיה. חדר טבעי או מרכז ללידה טבעית, צריך פרוטוקול טיפול מותאם ללידה טבעית ומידת פתיחות המתאימה למה שאת מחפשת. את זה תגלי אם תשאלי בפשטות "מי היולדות שאינן יכולות ללדת אצלכם בחדר הטבעי?" וכמובן – כמה מהלידות שמתחילות בחדר הטבעי גם מסתיימות בו.

 

צמצי את רשימת החלומות

"רשימת החלומות" צריכה בהמשך להצטמצם לשלושה-ארבעה נושאים שהם מבחינתך חובה. אם הגעת למסקנה שעבורך ליווי של הדולה שאת רוצה הוא תנאי הכרחי, אולי תוכלי לפסול את אחת האופציות שלך ולהתקרב עוד קצת להחלטה שתהיי שלמה איתה. ואולי תחליטי שגם דולה מתוך רשימת דולות פנימית של בית היולדות יכולה להתאים לך? גם זה יכול לעזור לך להתמקד באפשרות המתאימה עבורך. באותו אופן, אם על ביות מלא עם תינוקך אינך יכולה לוותר – ייתכן שחלק מבתי היולדות אינם מתאימים עבורך וחלק מתאימים יותר.

 

לא חייבים להחליט

לפעמים, למרות "חריש עמוק" שעשית, נשארו שאלות פתוחות מבחינתך, וזה בסדר גמור. אפשר בהחלט להשאיר את ההחלטה כששתי אופציות עומדות לרשותך, וללכת ברגע האמת למתאימה ביותר או לזו שתחושת הבטן שלך נוטה אליה.

 

למשל, יש נשים שמעוניינות ללדת בחדר לידה מסוים, אולם לא רוצות לעבור באותו בית חולים ניתוח קיסרי, אם יידרש כזה. לנשים אלו כדאי לבחור מראש לאן ללכת אם תתפתח לידה רגילה וספונטנית ולאן ללכת אם יתעורר צורך בניתוח – בגין מצג עכוז, הערכת משקל גבוהה מאוד, או כל סיבה אחרת. כמובן שאם רוצים ללדת בלידה נרתיקית במצבים אלו בכל זאת, קריטי לבחור בחדר לידה המסוגל לקבל לידה כזו וכדאי לשקול אפילו לידה פרטית, היכן שמתאפשרת.

 

זהר כרמי היא אמא לשלושה, דולה ומדריכת הריון ולידה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי לקראת לידה, ללידה ראשונה או לחוויות מתקנות, מרצה בקורסי דולות ופעילה למען חופש הבחירה בלידה. 

 

לכל הכתבות של זהר כרמי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה תסריט הלידה שלך?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים