שתף קטע נבחר

המבקר: חוק שכר המינימום אינו נאכף בשטח

דו"ח מבקר המדינה קובע: יש חוקים להגנה על עובדים, אין מי שאוכף אותם. תיקים נגד מעסיקים אינם מגיעים למיצוי שנתיים אחרי פתיחתם. הסיבה: התקנים לפקחי העבודה בתמ"ת אינם מאויישים, המיחשוב אינו מתאים ונוהלי העבודה אינם מסודרים

משרד התמ"ת אינו אוכף באופן יעיל את חוקי העבודה, ובמיוחד את חוק שכר המינימום. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה ל-2008. חוסר בתקנים, מיחשוב מיושן, נהלי עבודה לא מסודרים, ואי-אכיפת הוראות החשב הכללי בנוגע לזכויות העובדים בהתקשרויות של גופים ממשלתיים - כל אלו זכו להתייחסות בדו"ח המבקר, הקורא למשרד התמ"ת ולממשלה לא רק לקבל את ההחלטות, אלא גם לדאוג לכך שהן תבוצענה.

 

המבקר מצא שהפרת חוק שכר המינימום נבדקה בהיקף מצומצם מאוד. רק 0.8% מכלל העובדים שיש לגביהם אפשרות שהרוויחו פחות משכר המינימום נעשתה בדיקה.

 

עוד קובע הדו"ח כי תלונות של עובדים המגיעות ליחידת האכיפה של משרד התמ"ת מתעכבות שנה ויותר עד שהן נבדקות. במקרים אחדים, מציין המבקר, הטיפול בתלונות ארך זמן כה רב, עד שחלה על העבירות התיישנות והמדינה לא יכלה למצות את דין עם המעסיקים.

 

התיקים נחו שנתיים בארון

31 תיקים שנפתחו נגד חברות כח אדם ושירותים בשנת 2005 נחו בארונות יחידות האכיפה והתביעה עד יותר משנתיים מבלי שיש תיעוד כלשהו לגבי הטיפול בהם. בעשרה מהם, שהסתיימו בקנס מנהלי על המעסיק, לא נעשה תיעוד של הטיפול שקדם להחלטה להטיל את הקנסות. מצד שני, גם אם היו מטילים את הקנסות, לא בטוח שהיה מי שיגבה אותם, שכן המרכז לגביית קנסות בבתי המשפט גבה רק 52% מהקנסות שהוטלו ב-2005 ו-27% מאלו שהוטלו ב-2006.

 

הסיבה לכשלים באכיפת הוקים הם כשלים בעבודתה של יחידת האכיפה לחוקי העבודה בתמ"ת. הדו"ח קובע כי מערכת המיחשוב של היחידה אינה עונה על צרכיה, וכי נהלי העבודה אינם קובעים מסגרות זמן לביצוע חקירות נגד מעסיקים. 

 

עוד קובע המבקר כי המחסור בכוח אדם ביחידת האכיפה מונע מהתמ"ת לאכוף את החוק. למרות שהממשלה החליטה לפני למעלה משנה להגדיל את התקנים ביחידת האכיפה של חוקי העבודה ב-23 עובדים קבועים ו-46 משרות זמניות, שבעה חודשים אחר-כך אויש רק תקן קבוע אחד ו-30 תקנים זמניים.המחסור בכוח אדם מונע מהתמ"ת גם את יישום הוראות החשב הכללי באוצר, לפיה יינתן רישיון לקבלן שירותי כח אדם רק אם לא הורשע או נקנס בגין עבירות על חוקי העבודה.

 

המבקר מעיר גם למשרד המשפטים, האחראי על מתן רישיון לחברות השמירה. המבקר מעיר כי הוועדה האחראית על מתן הרישיונות טרם קבעה מה הן אמות המידה שלפיהן תבחן האם החברות פגעו בזכויות עובדים, שבגינם יישלל מהן הרישיון.

 

התמ"ת: אנחנו בשיאה של מהפיכה

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "רק בסוף אפריל 2007 אישרה הכנסת את תקציב המינהל. עם קבלת האישור התקציבי הוחל בארגון היחידה מחדש, הן מבחינת המשאבים הפיסיים והן בגיוס כח אדם והכשרתו למשימות היחידה. תהליך זה עדין בעיצומו והשפעתו על תפקוד היחידה מתחיל לשאת פרי בטווח המידי וצפוי להתעצם בשנים הקרובות. עיתוי הביקורת שנעשתה באמצע שנת 2007, חפף במידה רבה את המהפכה שבהקמת מינהל הסדרה ואכיפה. מאז החלטת הממשלה נקבע המבנה האירגוני של המינהל ונעשו מהלכים לקליטת עובדים. נכון לחודש זה נקלטו מעל 90% מהעובדים הנדרשים.

 

האגף לאכיפת חוקי עבודה שקד כבר בתחילת דרכו במינהל על סדר עדיפויות לטיפול בתלונות, אשר לא אושר בשל השלכותיו לאור ההיקף המצומצם של כח-אדם שעמד לרשות אגף האכיפה. כיום קיימים משאבים רבים יותר לאכיפת חוקי עבודה מאשר בעת הכנת הדו"ח, גם במסגרת טיפול בתלונות וגם במסגרת אכיפה יזומה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עובדי ניקיון: יש חוקים, אין אכיפה
צילום: איי פי
מומלצים