שתף קטע נבחר

"האמריקנים בעניינים. יש בסיס להסדר עם סוריה"

מנכ"לי משרד החוץ לשעבר, אלון ליאל ואורי סביר, שהיו מעורבים במגעים עם סוריה בעבר, אופטימיים לנוכח ההודעה על חידוש המגעים בתיווך טורקי. "העובדה שהשיחות מתנהלות במתכונת מדריד מעידה שבוש אישר את שותפות ארה"ב. זה מידע דרמטי". אך יש גם מי שסקפטי יותר

ההודעה המשותפת שיצאה היום (ד') בירושלים, דמשק ואנקרה על חידוש המגעים בין ישראל לסוריה בתיווך טורקי, התקבלה באופטימיות רבה בקרב גורמים המכירים מקרוב את המשא ומתן עם דמשק לאורך השנים. לדבריהם, חידוש המגעים מעיד על חידוש המעורבות האמריקנית במשא ומתן - דבר המהווה התקדמות רצינית.

   

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, ד"ר אלון ליאל, שהיה מעורב בעבר בדיאלוג בלתי רשמי עם גורמים סוריים בתיווך טורקי, בירך בשיחה עם ynet על "פריצת הדרך" במגעים בין ישראל לסוריה.

 

"קיבלתי בשבועות האחרונים איתותים מגורמים טורקים וסורים, שהצדדים מאד מרוצים מהתנהלות המגעים ומכך שהקצב מהיר ומשביע רצון. היה לי ברור שההודעה הזו תצא, לאור העובדה שתדירות המגעים העקיפים באמצעות ממשלת טורקיה ב-15 החודשים האחרונים היתה גבוהה מאד. הסורים מאד מתרשמים מהרצינות הישראלית", אמר ליאל.

 

לדעת ליאל, ההתפתחות החשובה ביותר שאותה ניתן ללמוד מההצהרה המשותפת של שלוש המדינות, היא שהאמריקנים חזרו לתמונת המו"מ. "בהודעה נכתב שהשיחות מתנהלות במתכונת מדריד וזה המידע הדרמטי ביותר. קשה לי להאמין שהמנהיגים היו מוציאים הודעה שכזו ללא תיאום מול האמריקנים, שהיו השחקנים המשמעותיים ביותר בוועידת מדריד. לכן כשאומרים מתכונת מדריד - המשמעות היא שבוש אישר את שותפותה של ארה"ב.

 

"הסורים ביקשו במפורש מהטורקים לתווך בין הצדדים, ולמרות שלטורקים יש אינטרסים במשא ומתן שכזה - העובדה היא שזה ערוץ שיכול לשאת פרי. הטורקים נמצאים ביחסים טובים מאד עם שני הצדדים, ותהליך שכזה יוסיף להם הרבה מאוד יוקרה", הוסיף ליאל.

 

"שני הצדדים יודעים מה המחיר שנדרש מהם"

גם מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אורי סביר, שעמד בראש המשלחת למו"מ עם סוריה בין השנים 1995-1996 סבור שהמסקנה העולה מההודעה המשותפת היא שהאמריקנים שותפים למו"מ בין ישראל לסוריה. "אני משוכנע שהאמריקנים בפנים", אמר סביר והעריך כי התיאום עם ארה"ב בסוגיית המו"מ עלתה במהלך ביקורו של נשיא בוש בישראל בשבוע שעבר.

 

"מו"מ בין ישראל לסוריה לא היה מתחדש אילו לא היה בסיס להגיע להסדר, ומהניסיון שלי - יש סיכוי להגיע להסדר במידה שסוריה תבין את צרכי הביטחון של ישראל. שני הצדדים מכירים טוב אחד את השני - הסורים יודעים שישראל לא תיסוג מהרמה בלי הסדרי ביטחון מספקים והסדרים טכניים של שלום. גם אנחנו יודעים פחות או יותר מה המחיר. סביר שבפרמטרים האלה יתנהל המשא ומתן", הוסיף סביר.

 

אך קיימת גם דעה אחרת בקרב הגורמים המכירים מקרוב את המגעים עם סוריה. הפרופסור איתמר רבינוביץ', מי שעמד בראש צוות המו"מ הישראלי לשיחות עם סוריה בתקופת ממשלת רבין, סבור כי אין בהודעה המשותפת משום הוכחה לפריצת דרך של ממש במגעים בין שתי המדינות. "הסיכוי שמשא ומתן בעת הזו יביא לתוצאה בדמות הסדר הוא נמוך מאד. לשני הצדדים יש עניין שידברו על המגעים, אבל אף צד לא באמת מסוגל ליותר מזה.

 

"מצד אחד - סוריה, שרוצה לצאת מהבידוד הדיפלומטי והחרם שארה"ב מטילה עליה, ומהצד השני - ממשלת ישראל, שמעבר לבעיות האישיות של ראש הממשלה שלה, מעוניינת להציג על רקע התחזיות השחורות בנושא איראן ורצועת עזה, מסדרון שיש בו אור בדמות המשא ומתן עם סוריה.

 

"אינני מכיר את המשא ומתן עצמו, אך ידוע לכל שארה"ב מתנגדת לו ושסוריה הצהירה באופן רשמי שהיא איננה מוכנה להתנתק מאיראן. בנוסף, הממשלה הישראלית נתונה במשבר עמוק. כך שבנסיבות האלו קשה לראות את המו"מ מתקדם", אמר רבינוביץ'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ארה"ב בעניינים. ליאל
צילום: גיל יוחנן
צילום: צביקה טישלר
רבינוביץ'. סיכוי נמוך להסדר
צילום: צביקה טישלר
ציפי מנשה
סביר. הצדדים מכירים טוב
ציפי מנשה
מומלצים