שתף קטע נבחר

חתונה אדומה

ל"ג בעומר היווה את יריית הפתיחה הרשמית לעונת החתונות, כמו גם בסין, שם הכלות נישאות בשמלה אדומה למזל. בעוד שאצלנו סופרים את הצ'קים, האורחים הסינים חוזרים הביתה עם שלל מתנות. חתונה סינית לפניכם

תהליך החתונה בעת העתיקה בסין לווה בטקסיות רבה ועוגן בשלושה מכתבים ושישה כלליים אתיים. בתקופת קונופוציוס לנישואין הייתה משמעות, לא רק למשפחה, אלא גם לחברה באופן מסורתי. אנשים יכלו להינשא זה לזה בתנאי ששם משפחתם היה שונה מחשש לגילוי עריות. בנים היו, ועדיין, חשובים בהקשר זה כממשיכים את שם משפחתם. בכתבים של קונופוציוס מפורט מהו אבא, בעל ועל הצורך ההכרחי לכבד יחסים במשפחה.

 

מידע אודות טקסי החתונה הסינית ניתן ללמוד מטקסטים שהופיעו ב-221-402 לפנה"ס בשלושה ספרים חשובים: "ספר האתיקה והטקסים", "ספר הטקסים הפולחנים" וספר "שלושת הבריתות וששת הפולחנים", שהיה ספר חובה בכל בית. שלושת המכתבים כללו אירוסין או מחויבות, העברת מתנות ומסירת מכתבי הכלה.

 

ראויה או לא ראויה

בימים קדומים כשגבר התעניין באשה, הוא נהג לשלוח נציג למשפחתה כדי להצהיר על כוונותיו. אם הוא נמצא ראוי בעיני המשפחה, הוא קיבל אישור להעביר מכתב רשמי המצהיר על מחויבות או אירוסין שיתקיים ביום מבורך.

 

משפחות עשירות חיפשו לבנם כלה היכולה לנהל בית מבחינה כלכלית, ובעיקר להביא בן בכור להמשיך את השושלת המצליחה. משפחות עניות חיפשו כלה שתוכל לשאת בעול עבודה קשה בשדות יחד עם הבאת בנים לעולם. עניים נישאו לעניים ועשירים לעשירים, כמשפט השגור: "דלת מבמבוק לדלת מבמבוק כמוה כדלת מעץ לדלת מעץ".

 

יש ונישואים סודרו בין משפחות עבור ילדים צעירים או בטרם לידתם. סיפורים טרגיים עסקו בנישואים שבוטלו, למרות שסודרו מבעוד מועד, אם אחת המשפחות ירדה מנכסיה. יש ומשפחות עשירות גידלו עבור בנם את אשתו לעתיד כדי שתשרת אותו ותינשא לו בבוא היום, או תהפוך לפילגשו.

 

הצעד הבא היה העברת מתנות למשפחתה של האשה. מתנות אלו, שהיו בדרך כלל בעלות ערך רב, לוו על ידי הנציג באמצעות מכתב המפרט את סוג וכמות המתנות. המכתב היה הכרחי היות חתימה על המכתב כמוה כאישור החתונה, וזו גם הייתה הדרך למנוע גניבת מתנות על ידי השליח.

 

המכתב השלישי מכונה "הכלה לוקחת מכתב", מכתב זה מגיע לביתה של הכלה ביום החתונה. הגעתו מהווה אישור לכך שהכלה מאשרת שעם נישואיה היא עוזבת את בית הוריה והופכת להיות חלק ממשפחת החתן. אין תמיהה על כך שאם הכלה ממררת בבכי ללא שליטה ביום חתונת בתה, יום זה דומה ל"איבוד" בת.

 

שש האתיקות

שש האתיקות הן ששת התהליכים החשובים בטקס הנישואין המסורתי. אלו כוללים את ההצעה הרשמית, בדיקת מפות אסטרולוגיה והתאמה של בני הזוג, בחירה של יום מבורך לעריכת החתונה, העברת המתנות, אישור תאריכי הנישואין ולבסוף החתונה עצמה.

 

לאחר שגבר מצא עניין בבחורה הוא שולח נציג מטעמו, עם הצעה רשמית למשפחת האשה. ברגע שההצעה מתקבלת הוא מקבל ממשפחת הכלה את "שמונת המכתבים", אלו מייצגים: שנה, חודש, יום ושעת לידה של הכלה. כיוון שכל יחידת זמן כוללת גזע וענף, מדובר בשמונה אפיונים (בסינית BAZI). הוא תר אחר שירות של אסטרולוג שיקבע את התאמת בני הזוג, כשהתאמה זו נועדה אף לאשר שאין ביניהם קשר דם. הצעד הבא לאחר מסירת המתנות הוא בחירה של יום טוב לעריכת טקס החתונה, לרוב חמישה-עשר הימים מאמצע החודש ועד סוף חודש ירחי בחודש השביעי (חודש אוגוסט) נחשבים לא מבורכים לנישואין בשל פסטיבל הרוחות בו, כך מאמינים, שער הגיהנום מאפשר לנשמות אבודות לחזור לארץ ובהקשר זה להשתתף בחתונה.

 

חתונה אדומה

בימים קדומים טקס החתונה נועד כדי לקבל אישור מצד החברה. היום ניתן האישור במשרד הממונה על התחום, באמצעות תעודה חתומה. בשנים האחרונות יותר ויותר צעירים סיניים מוותרים על הטקס המסורתי העתיק, כמו גם על מסיבות אירוסין, ומתרכזים בהצעת הנישואין ובחתונה עצמה. לילה לפני החתונה עורכים לחתן ולכלה טקס טיהור, הכלה מרככת את עורה באמבטיית שמנים ומסרקת את שיערה באופן סימבולי 4 פעמים: פעם אחת כדי שהנישואים: פעם אחת כדי לחיות עם בעלה מתחילה ועד הסוף, פעם שניה להרמוניה, שלישית לבנים מבורכים ורביעית לפרנסה וחתונה לטווח ארוך.

 

ביום החתונה בתי החתן והכלה מקושטים באדום. שניהם, הן החתן והן הכלה, ילבשו אדום למיגור אנרגיות שליליות (הצבע הלבן בתרבות הסינית מביא צער) יובלו בכרכרה אדומה עליה הסמל אושר ועושר לזוגיות מבורכת, ומטריה אדומה למזל תגן על הכלה. החתונה כוללת תפילה, טקס תה ואת טקס הנישואים.

 

היום הגדול מתחיל בהגעת החתן וחבריו לבית הכלה בשעה ויום מבורכים שנקבעו מראש. במנהג מסורתי חברות הכלה ימנעו ככל האפשר מהחתן לקחת את הכלה. ההתנגדות תוסר מיד ברגע שהן תקבלה מעטפה אדומה מלאה בכסף ומתנות.

 

כאשר מגיעה הכלה לבית החתן היא נדרשת מיד לשאת את טקס התפילה המלווה בטקס תה, בו החתן והכלה מגישים תה למשפחת החתן וחבריו לאות כבוד. התה מכיל זרעי לוטוס ושני תמרים לסייע בפריון הכלה. משפחת החתן וחבריו, בתמורה, נותנים לכלה מעטפה אדומה ומתנות.

 

צעירים במשפחה יגישו תה לכלה ולחתן לאות כבוד, ולאות תודה הם יזכו במעטפה אדומה ומתנות מצד החתן והכלה. החתן והכלה חוזרים חזרה למשפחת החתן לתפילה דומה ולטקס תה, במקרה זה עבור משפחת הכלה. לאחר מכן הולכים לבית החתן כדי לנוח לפני שהולכים למסעדה או למלון לאכול ארוחת חתונה רבת מנות.

 

טקס החתונה מלווה בשמחה וריקודים, לרבות ריקוד האריה המסורתי. בתום טקס החתונה יש הנוהגים להשליך אורז והולכים לישון. עשירים נהגו לערוך את טקס החתונה כשבוע. בדרך כלל אם חתן וכלה נשארים יחד מאה ימים לפחות, החתונה זוכה לתוקף, עם או בלי חוזה.

 

מתנות החתונה

טקס מסירת המתנות נקרא GUO DA LI והוא מאשר את המחויבות להינשא, מלווה ביחס של כבוד וביכולתו של החתן לתמוך במשפחתו לאחר נישואיו. המתנות עצמן נמסרות חודש לאחר החתונה והן כוללות באופן מסורתי, בדרך כלל, את החפצים הבאים: כסף או חפצים בעלי ערך (נדוניה), עוגיות חתונה, שני חלקים של בגד בצבע אדום, מאכלי ים, עוף מבושל, חזיר צלוי, דג גדול לסמל שפע, זוג אגוזי קוקוס, יין אורז, פירות יבשים ועלי תה.

 

היום המתנות תלויות בסביבת המגורים ובהתאמה לאורח החיים של המשפחות. קבלת המתנות כמוה כאישור החתונה. הכלה מצידה נותנת לחתן: עלי תה, פירות, זוג מכנסיים, חגורה, ארנק, זוג נעליים וחזיר צלוי.

 

פנג שואי וחתונה

אחד הטקסים החשובים הוא הצבת מיטת הכלולות של החתן והכלה. מדובר בטקס שנועד להבטיח פריון: אשה נשואה מבורכת בילדים מציעה את המיטה ומקשטת באדום עם תמרים אדומים, תפוזים, בוטנים ופירות. ילדים קופצים על המיטה המוצעת להביא שמחה וברכה. יועץ פנג שואי ממונה על מיקום וכיוון המיטה, והצבתה במיקום מבורך כדי לתמוך בהבאת צאצאים מבורכים.

 

נישואים מודרניים

ערכי המשפחה נותרו חשובים עד היום, והסינים רואים בהם דומים למסורת היהודית. עם הזמן עברו טקסי החתונה שינויים והקלות, מה שנותר לאורך השנים הוא מעברה של הכלה למשפחתו של החתן ובחירת יום מבורך לעריכת חתונה או אירוסין. בסין יש כיום יותר וויכוחים מצד המשפחות אודות מספר האורחים שישתתפו בחתונה, יש יותר פרידות ויותר נשים לא מוכנות להינשא בשל רצון להתקדם מבחינה מקצועית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן מדזיני
חתונה סינית
צילום: רונן מדזיני
מומלצים