שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סינגפור: אם לא תמחזר - יבוא שוטר

דמיינו שהמקום להטמין בו את הפסולת נגמר, שאין מנוס ממיחזור מאסיבי ולכן החוק מחייב אתכם להפריד את האשפה שלכם למרכיביה - יבש, רטוב, נייר, זכוכית, פלסטיק ומתכת. עכשיו הפסיקו לדמיין: בקרוב כך בדיוק תראה המציאות בסינגפור

שרה מוזר ובעלה המתינו לחשכה, ואז התגנבו בשקט אל מחוץ לדירתם. בידיהם היו העדויות המפלילות לעבירה שהם עומדים לבצע - שקיות אשפה מלאות. כשעברו לסינגפור לא תיכננו זוג האקדמאים שיאלצו לצאת למסעות ליליים חשאיים כדי להיפטר מהאשפה שלהם. אבל מדיניות האשפה המחמירה של המדינה הפכה את ההתגנבויות הללו לחלק בלתי נפרד כמעט מחייהם.

 

בכל שבוע מנסים בני הזוג מוזר לחמוק מעינם הפקוחה של מאבטחים, כלבים או שכנים חשדניים, ולהשליך את הפסולת שלא הצליחו להעביר למיחזור בפחי האשפה שבקצה הרחוב. "אנחנו נשארים עם הרבה אשפה", סיפרה שרה, "נייר וקרטון, מיכלי פלסטיק של חלב או מיץ ואריזות של מזון מוכן. אנחנו חייבים לאגור את הכל במשך כל השבוע, ואז לצאת למסע השלכת האשפה השבועי, ואנו מאוד נבוכים כי השומרים מבחינים בנו".


דרך חיים. פועל אשפה בסינגפור (צילום: רויטרס)

 

מרד האשפה המחתרתי של המוזרים מעיד עד כמה חמורה בעיית האשפה של סינגפור הזעירה, שאין לה עוד היכן להטמין את האשפה שמייצרים תושביה.

 

"מאוד יקר להיפטר מהאשפה שלנו", הסביר אונג צ'ונג פנג, מנהל מטמנת האשפה האחרונה שנותרה פעילה בסינגפור. המטמנה נוצרה יש מאין כמעט, שמונה קילומטר מהאי המרכזי. בעלות של 450 מיליון דולר ייבשו הסינגפורים 3,500 דונם מהים, ופתחו אותה בדיוק כשחמש המטמנות הקודמות נסתמו לגמרי ב-1999.

 

בכל יום מועברים למטמנה 2,000 טונות של אפר - מה שנותר משריפת 93 אחוז מהאשפה של סינגפור. ארבע משרפות פועלות במלוא ההספק כדי להיפטר מערימות האשפה הגדולות, ועל פי הערכות יהיה צורך במשרפה נוספת בכל חמש עד שבע שנים. אבל הנתון המדאיג יותר את הסינגפורים הוא זה: על פי ההערכות, המטמנה האחרונה שנותרה פעילה תספיק ל-25 עד 30 שנה בלבד. כשייגמר המקום - תהיה לסינגפור בעיה חמורה.

 

כעת כולם מודים: משרפות אינן פיתרון

מאחר שאין למדינה עוד שטח למטמנה נוספת, הפיתרון הוא מיחזור מאסיבי. לא מדובר בטרנד או בשאיפה סביבתית. מיחזור הוא הכרח קיומי עבור סינגפור.

 

"הסינגפורים צריכים ליישם בחייהם שלושה עקרונות - הפחתה, שימוש חוזר ומיחזור (שלוש מלים שמתחילות ב-R באנגלית - reduce, reuse, recycle - ולכן נקראות שלושת ה-R), כדי להאריך את חיי המטמנה כמה שניתן, וכדי להפחית את הצורך בעוד משרפה", אמר אונג.

 

השימוש במשרפות עורר בשעתו תרעומת, בעיקר בקרב שכנותיה של סינגפור - מלזיה ואינדונזיה - שחששו מזיהום האוויר שנוצר בתהליך שריפת האשפה. פעילי סביבה טוענים גם כי האנרגיה הנוצרת בהפעלת ארבע המשרפות של סינגפור כה רבה, שהייתה יכולה לספק פי שלוש מכל צריכת החשמל של העיר. 

 


מטמנת האפר האחרונה בסינגפור. עד 2040 - לא יותר (צילום: רויטרס)

 

אבל לסינגפורים אין ברירה. עבורם המשרפות הן פרות קדושות ממש, שאיש לא מטיל ספק בחשיבותן. "הסינגפורים מבינים שבשל העדר פתרונות יבשתיים, אין מנוס מלשרוף את האשפה, כדי להפחית 90 אחוז מהנפח שלה", נמסר בתגובה כתובה מהרשות לאיכות הסביבה במדינה.

 

"שריפת אשפה נשמעת כמו פיתרון מצויין, אבל זהו פיתרון גרוע כשבוחנים אותו לעומק", הסביר ניל טנגרי, פעילי סביבה מקומי. נכון שיוצרים חום ואנרגיה, ופותרים את בעיית נפח האשפה, אבל המשרפה פולטת דיוקסינים - רעלנים שידועים כמעוררי סרטן. משרפות יוצרות שלל בעיות בריאות", הסביר טנגרי.

 

"משרפות לא מעלימות באמת את האשפה", הסביר וון הרננדז, פעיל "גרינפיס" מהפיליפינים. "משרפות הופכות את האשפה לבעיית זיהום אוויר עצומה". בפיליפינים אגב, קיים איסור מוחלט על שריפת אשפה במשרפות.

 

הרננדז מצביע על החסרונות של השיטה הנוכחית, הלינארית, של שימוש במשאבים, מכירת מוצרים והשלכת הפסולת. "צריך לחשוב במונחים מעגליים, במסגרתם מחזיקים חלק מחומרי הגלם לטבע", הוא אומר. "במדינה קטנה כמו סינגפור, מתישהו ייגמר להם המקום לטמון את האשפה, והם צריכים כבר עכשיו לחשוב על פתרונות אחרים".

 

מיחזור כמשימה לאומית

בסינגפור לא עוצמים עין נוכח הבעיה. על פי הערכות, ב-2040 תתמלא המטמנה וייגמר המקום להטמנת האשפה. גם מפעילי המשרפות בעיר יודעים שאז יסתיים עידן שריפת האשפה. "אי אפשר להמשך לבנות משרפות. הן לא הפיתרון", מודים ברשות איכות הסביבה. "אנחנו צריכים לגרום לציבור להיות מודע להשלכות הסביבתיות של מעשיהם".

 

כאן מתחילה הבעיה השניה של סינגפור. לשכנע אנשים לקנות פחות במדינה בה התחביב המרכזי הוא קניות יהיה קשה למדי, מודים בסינגפור. הפיתרון שהגו בסינגפור הוא הפיכת המיחזור לא רק לטרנד סוחף אלא למשימה לאומית של ממש.

 

במרכזי קניות מוצגים מופעים על מיחזור, המרכולים מעודדים את הלקוחות להביא את שקיות נשיאה רב-פעמיות מהבית, ובמסעדות החלה להופיע, מחודש מרס, סיירת אשפה, שאוספת את השאריות מהצלחות המלוכלכות לתוך שקים גדולים. הם אוספים כ-800 טונות של אשפה אורגנית מדי יום - אשפה שלא מגיעה למשרפות כלל אלא הופכת לדשן או גז טבעי במתקנים מיוחדים.

 

השלב הבא יהיה חקיקה. כיום המיחזור אינו נכלל בספר החוקים של סינגפור אולם המצב עתיד להשתנות בקרוב. החוק המתוכנן יחייב את התושבים להפריד בין האשפה היבשה לאורגנית, ולמיין בין זכוכית, פלסטיק ונייר. "באירופה זה עובד כי זה החוק", אומרים בסינגפור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא פיתרון. משרפת אשפה בסינגפור
צילום: רויטרס
מיחזור: משימה לאומית. פועל אשפה בסינגפור
צילום: רויטרס
מומלצים