שתף קטע נבחר
צילום: גלעד קוולרצ'יק

מי יגן על הומואים שסובלים מאלימות במשפחה?

בחודש שעבר קבע השופט גרשון גרמן כי יחסים חד-מיניים אינם נחשבים כיחסי משפחה ולכן אין להם הגנה מתוקף חוק למניעת אלימות במשפחה. היועץ המשפטי לממשלה מבטיח לבדוק את הפסיקה

יום הגאווה החל השבוע הוא הזדמנות טובה לדבר על החלטת בית המשפט לענייני משפחה שניתנה בחודש שעבר הקובעת שהומוסקסואליות ויהדות אינם עולים בקנה אחד, וכי יחסים הומוסקסואלים מטיבם ומטבעם אינם יכולים להיחשב כיחסי משפחה.

 

המדובר בתביעה שהוגשה לבית המשפט מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה ובו תבע גבר הגנה מבן זוגו לשעבר אשר לטענתו הטריד אותו בעקבות הפרידה ביניהם. אולם השופט ד"ר גרשון גרמן דחה את התביעה וקבע כי יחסים הומוסקסואליים לא נחשבים כיחסי משפחה ולכן בן הזוג אינו זכאי להגנה מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה.

 

השופט גרמן כותב בהחלטתו: "אין רואים ואין מתייחסים לזוג זכרים, אפילו יקיימו יחסי מין וחרף יחסי ידידות עמוקים ביניהם כמשפחה. אין חוכמה, אין עצה ואין תבונה כנגד חוקי הטבע. זוג זכרים לא יילדו ילדים מעצם הווייתם כזכרים, ועל כן מעולם ולעולם לא ייצרו יחסיהם ההומוסקסואליים יחסי משפחה".

 


 

ההחלטה של בית המשפט הכעיסה את ארגוני ההומואים והלסביות אשר הביעו זעם על ההחלטה המתעלמת ממשפחות חד מיניות רבות שחיות במדינת ישראל כמשפחות לכל דבר. עו"ד אירית רוזנבלום, יו"ר ארגון משפחה חדשה מאמינה כי לעובדה שהשופט גרמן הוא אדם דתי, היתה השפעה מכרעת על החלטתו.

 

"שופטי בתי המשפט ובעיקר אלה הדתיים, ואני כמובן לא רוצה לעשות הכללות", היא אומרת, "עדיין שבויים בתבניות משפחתיות קונבנציונאליות ואנכרוניסטיות המתקשים לראות את השינויים בחברה. ההחלטה של השופט גרמן מעידה על שבית משפט כלל לא היה ער לשינויים בחברה. השופט לא מתייחס למקרה הזה ספציפי, וכשנכנסים לעובי הקורה רואים שמדובר בבני זוג שכן חיו ביחד תקופה, אבל בית המשפט מתייחס לתופעת הזוגיות החד מינית כמערכת שאינה מערכת יחסים זוגית".

 

החלטת בית המשפט באה לאחר שבית המשפט העליון כבר אישר רישום נישואין של בני זוג מאותו מין ולאחר שאישר אימוץ ילדים על ידי בני זוג בני אותו מין, וכך גם פונדקאות. "שופט צריך לשבת בקרב עמו", אומרת רוזנבלום, "והוא עושה השלכה על מערכות היחסים ההומו-לסביות, דבר שלא שייך כבר לעולמנו".

 

בהחלטתו כותב השופט עוד כי פרשת איסורי העריות כוללת גם משכב זכר. "מרכזיותו, חשיבותו ומעמדו בסולם הערכים של עולמה של היהדות של איסור זה באים לידי ביטוי בכך שהוא אחד משלושת האיסורים הבלעדיים שלגביהם מצווים על פי תורת ישראל ב'ייהרג ובל יעבור'. הווה אומר, בהיררכיה של ערכי היסוד בעולמה של היהדות הוא מצוי בשלב גבוה יותר מן הערך של השבת ומן הערך של קדושת חיי אדם.

 

"אין כל ספק שההומוסקסואליות והיהדות אינם עולים בקנה אחד, זו גם עמדתה של היהדות הרפורמית בארה"ב". כותב השופט, ומוסיף: "גם אם יחסים הומוסקסואלים אינם נחשבים לעבירה פלילית, הרי

שהדבר אינו הופך את היחסים הללו לעולים בקנה אחד עם ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית".

 

בעקבות פסק הדין פנתה ח"כ זהבה גלאון אל היועץ המשפטי לממשלה וביקשה כי יערער על ההחלטה של השופט. בעקבות פנית ynet לשאלה היכן עומדת הפניה, נמסר: "בהתאם לגישתו העקבית של היועץ המשפטי לממשלה בענייני הכרה משפטית בבני זוג מאותו המין, סבור היועץ המשפטי לממשלה כי אין מניעה להכיר בבני זוג מאותו המין לצורך צו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, ע"י ביהמ"ש לענייני משפחה".

 

מהמשרד מוסיפים גם כי: "פסק הדין האמור נבחן בימים אלה. מעורבות היועץ המשפטי לממשלה בהליך תיגזר מהשיקולים השונים הרלוונטיים, לרבות השאלה האם יוגש ערעור ע"י המבקש בהליך, בהתחשב בכך שהמדינה לא הייתה צד להליך בבית המשפט למשפחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט? מי יגן על הסובלים מאלימות?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאתר ההטבות
מומלצים