שתף קטע נבחר

מחקר: עישון מריחואנה גורם להתכווצות חלקים במוח

חוקרים באוסטרליה מצאו כי ההיפוקמפוס והאמיגדלה במוחותיהם של מעשני גראס כבדים היו קטנים בהשוואה לאלה שלא עישנו. חוקר: "הממצאים שלנו סותרים את הדעה המקובלת לפיה אין לעישון קנאביס השפעה על המוח". הארגון ללגאליזציה של המריחואנה: "הנבדקים היו מעשנים כבדים, הנזק מגראס זהה לעישון רגיל או לשתיית אלכוהול"

עישון מריחואנה ממושך עלול לגרום להתכווצות חלקים במוח - כך מדווחים חוקרים באוסטרליה. מסריקות מוח שנערכו בקרב מעשנים כבדים של מריחואנה עלה כי האמיגדלה וההיפוקמפוס התכווצו במשך השנים. לאמיגדלה תפקיד מרכזי בשליטה על פחדים ואגרסיות, וההיפוקמפוס אחראית על הזיכרון והרגשות.

 

במחקר, שפורסם ב- American Medical Association's journal of General Psychiatry, השתתפו גברים שעישנו לפחות 5 סיגריות מריחואנה (ג'וינט) ביום, במשך 20 שנים. תוצאות הבדיקות הושוו לאנשים שלא עישנו. המעשנים השיגו תוצאות פחות טובות מאלה שלא עישנו גם במבחן המילולי, בו צריך היה לזכור לפחות 15 מילים שונות.


תגובה: גם שתייה כבדה ועישון סיגריות מזיקים למוח (צילום: אינדקס אופן)

 

המעשנים הראו גם סימנים קלים של הפרעות נפשיות ופסיכוטיות, אם כי אף אחת מהתוצאות לא העידה על מצב קליני כלשהו, מיהרו החוקרים לסייג.

 

"ממצאים אלה סותרים את הדעה המקובלת לפיה לעישון קנאביס אין השפעה, או ישנה השפעה קלה בלבד, על המוח ועל ההתנהגות", אמר החוקר הראשי, מוראט יוקל מאוניברסיטת מלבורן. "כמו במקרים נוספים, יהיו אנשים שיסבלו יותר מעישון קנאביס. הממצאים שלנו מראים שכל אדם פגיע וכל מוח של מעשן נמצא בסכנה. הפגיעה עלולה להתבטא בבעיות נפשיות ובהפרעות בזיכרון, כתוצאה מעישון ממושך".

 

אצל כל 15 הנבדקים שהשתתפו במחקר נמצא כי נפח ההיפוקמפוס היה קטן ב-12 אחוזים ונפח האמיגדלה היה קטן ב-7 אחוזים ביחס ל-16 האנשים בקבוצת הביקורת. החוקרים הוסיפו כי קיימות כמובן סיבות נוספות שיסבירו את ההבדלים שנמצאו במחקר, אך לדברי יוקל, אין ספק שעישון המריחואנה הוא הסיבה המרכזית לכך.

 

להיות מסטול 20 שנים

כמחצית מהמעשנים שהשתתפו במחקר דיווחו על פחדים וקשיים חברתיים, בעוד שרק משתתף אחד מקבוצת הביקורת דיווח על בעיות דומות. המעשנים, שגילם הממוצע הוא 40, אמרו כי לצד העישון נטלו סמים אחרים, אך לא יותר מעשר פעמים.

 

מי שמיהר לאמץ את המחקר לחיקו ולהגיב היה דווקא ארגון אוסטרלי הקורא למכירה ושיווק חוקיים וחופשיים של מריחואנה. "האנשים שהשתתפו במחקר היו מסטולים כל יום וכל היום, במשך 20 שנים", מיהר דובר הארגון, ברוס מיקן, להבהיר. "המחקר לא אומר דבר על משתמשים אקראיים או על אלה שמעשנים מעט ובאופן מבוקר - והם רוב מעשני המריחואנה. הנזק שנגרם מעישון רב של טבק או משתיית אלכוהול מוגזמת אינו שונה מהנזק שמציג המחקר, ולא צריך מחקרים ומכשירי היי-טק מתוחכמים כדי להבין את זה".

 

יוקל אמר בתגובה כי כעת יתחיל שלב ב' של המחקר, בו יבדקו החוקרים את הנזק שנרם למעשנים קלים וכבדים של מריחואנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה קשה במוח - בקרב מעשנים כבדים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים