שתף קטע נבחר

יוגורט: מעדן טעים עם סגולות מאריכות חיים

היוגורט, המרענן הרשמי של הבלקן, הוא מקור טוב לוויטמינים מקבוצה B, חלבון וסידן. הוא מתעכל טוב יותר מחלב טרי וקשישי בולגריה בטוחים ששתייתו היא סגולה לאריכות ימים

כפריים בולגרים קשישים משוכנעים כי סוד אריכות הימים שלהם טמון ביוגורט החמצמץ, שאותו הם מקפידים לשתות מדי בוקר כבר עשרות שנים. היוגורט אכן מזוהה עם בולגריה, אך מקור המילה יוגורט הוא דווקא מהמילה הטורקית "לערבב", שמתייחסת לאופן הכנת היוגורט.

 

תיעוד היסטורי מראה שהיוגורט הומצא על ידי הבולגרים, למרות שיש הוכחות לייצור מוצרי חלב בתרבויות אחרות כבר לפני 4,500 שנים. היוגורט הראשון נוצר ככל הנראה בטעות, כנראה על ידי חיידקים שנמצאו באופן טבעי בשק מעור עיזים ששימש לאחסון החלב. לאחר מכן ייצרו את היוגורט כדרך לשמר את החלב שלא יחמיץ. כיום, היוגורט מיוצר בתנאים מבוקרים עם חיידקים ידועים (בדרך כלל לקטובצילוס בולגריקוס וסרפטוקוקוס ותרמופילוס).

 

חיידקים ידידותיים

יוגורט הוא תוצר של תסיסת חלב לאחר הדבקה בחיידקים ידידותיים. החיידקים הידידותיים מעכלים את סוכר החלב, הלקטוז, ומשחררים חומצה לקטית, שיוצרת את הטעם החמצמץ האופייני של היוגורט.

 

קיימים סוגים רבים של יוגורטים: יוגורט מחלב כבשים או עזים ויוגורט מחלב פרה, שהוא הנפוץ ביותר. יש יוגורט מחלב מלא, דל שומן או ללא שומן ויוגורט עם טעמים בתוספת פירות או עם תוספת סוכר וחומרי טעם. חלק מהיוגורטים המתוקים מכילים ג`לטין או מייצב ליצירת טקסטורה סמיכה יותר. בכל דרך שתבחרו לאכול את היוגורט שלכם - צזיקי, איירן, מרק טרטור, לאסי, קפיר, עם דבש ופירות או יוגורט רגיל- הוא יספק לכם שלל יתרונות בריאותיים.

 

מקור טוב לוויטמינים

היוגורט הוא מקור טוב לויטמינים מקבוצה B, חלבון וסידן והוא מתעכל טוב יותר מחלב טרי. כיוון שהחיידקים ביוגורט מפרקים את הלקטוז, אנשים עם אי-סבילות ללקטוז יכולים ליהנות מיוגורט ללא תופעות לוואי. היוגורט שומר על אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים וכך מסייע לבריאותנו.

 

במערכת העיכול שלנו חיה אוכלוסיית חיידקים ענפה. רוב החיידקים ידידותיים אך חלקם גם מזיקים. לחיידקים הידידותיים תפקידים רבים בגוף: הם מגנים מפני חיידקים מזיקים, וירוסים ופטריות, הם מסייעים לפירוק ועיכול המזון, מייצרים ויטמינים חיוניים ומייצרים חומצות שומן המזינות את תאי המעי הגס.

 

מה משותף לאנטיביוטיקה, תרופות שונות, שינויים הורמונליים, לחץ נפשי והתזונה המערבית? כולם יכולים לפגוע באוכלוסיית החיידקים הטובים ובכך להפר את האיזון האקולוגי של אוכלוסיית החיידקים במעי. לכן חשוב מאוד לשמור על האיזון ולעודד צמיחה של חיידקים ידידותיים על פני חיידקים מזיקים.

 

פרוביוטיקה היא תרבית חיידקים הניתנת לאדם ומשפיעה על בריאותו לטובה על ידי שיפור האיזון המיקרוביאלי במעיו. או במילים אחרות: גיוס חיידקים ידידותיים לטובת האדם ובריאותו.

 

פרהביוטיקה היא תוספת רכיבים בלתי מתעכלים (כמו סיבים תזונתיים), שמעודדים צמיחה ופעילות של חיידקים ידידותיים שכבר נמצאים בתוך מערכת העיכול. כלומר, מעודדים את החיידקים הקיימים או החיידקים הפרוביוטיים המסופקים מבחוץ.

 

יוגורט ביו או יוגורט פרוביוטי הוא יוגורט שיש בו חיידקים חיים. יש סוגים שונים של חיידקים פרוביוטיים ובדרך כלל כל מחלבה עובדת עם חיידק אחר. כדי לקבל את כל סוגי החיידקים הטובים כדאי לגוון ולאכול יוגורטים של יצרנים שונים.

 

מומלץ לאכול יוגורט כאשר מטופלים באנטיביוטיקה, מכיוון שהיא פוגעת גם בחיידקים הטובים שמאכלסים את המעי, והיוגורט יכול לחדש את האוכלוסייה שנפגעה. מוצרים פרוביוטיים כמו יוגורט יכולים לעזור במצבים של בעיות במערכת העיכול כמו: שלשולים, עצירות, נפיחות וגזים, וגם לסייע בטיפול בפטרייה נרתיקית בנשים, במניעת אלרגיות, בהפחתת מספר ההתקפים במחלות מעיים דלקתיות (כמו קרוהן או קוליטיס) ועוד.

 

מניעת אוסטאופורוזיס

לסידן תפקידים רבים בגוף, הידוע ביותר הוא תפקידו בבנייה וחיזוק העצמות ומניעת אוסטאופורוזיס בגיל המבוגר. צריכה נאותה של סידן מסייעת במניעה וטיפול ביתר לחץ דם, וככל הנראה היא תורמת למניעה של סרטן המעי הגס.

 

ספיגת הסידן מחלב ומוצריו היא היעילה ביותר בזכות מספר גורמים: הלקטוז (סוכר החלב), ויטמין D, והחיידקים הפרוביוטיים המצויים ביוגורט.

 

הסידן נספג גם ממוצרי חלב דלי שומן או נטולי שומן (0 אחוז שומן). אמנם ויטמין D המסייע לספיגת הסידן, הוא מסיס-שומן, אך ספיגת הסידן יכולה להתקיים גם בלעדיו. בנוסף, יש מוצרי חלב נטולי שומן להם מוסף ויטמין D בצורה מסיסה גם ללא השומן.

 

טוב להורדה במשקל

מספר מחקרים מצאו כי צריכת סידן ומוצרי חלב קשורה למשקל גוף נמוך יותר. כלומר, ילדים ומבוגרים שאוכלים את הכמות המומלצת של חלב, גבינות ויוגורט רזים יותר מחבריהם שנמנעים ממוצרי חלב. במחקרים גם נמצא כי סידן ממוצרי חלב יעיל יותר מסידן ממקורות תזונתיים אחרים או מתוספי תזונה.

 

במחקר שפורסם ב- International Journal of Obesity באפריל 2005 השתתפו 34 נשים וגברים שמנים, ששמרו על דיאטה מופחתת קלוריות במשך 12 שבועות.

 

המשתתפים בקבוצה הראשונה הפחיתו 500 קלוריות מהצריכה היומית הרגילה ואכלו לא יותר ממנה אחת של מוצרי חלב ו-500 מ"ג סידן ביום.

 

המשתתפים בקבוצה השנייה הפחיתו גם כן 500 קלוריות ביום, אבל כללו שלוש מנות של יוגורט דל שומן, שסיפקו למשתתפים 1,100 מ"ג סידן. החלוקה לאבות המזון וצריכת סיבים תזונתיים היתה דומה בשתי הקבוצות.

 

שתי הקבוצות ירדו במשקל והפחיתו את שומן הגוף, אך הירידה היתה משמעותית יותר בקבוצת היוגורט (ירידה של 4.4 לעומת 2.75 ק"ג שומן). הם השילו 81 אחוז יותר מהשומן הביטני, מה שהתבטא בירידה בהיקף המותניים שלהם (ירידה של 4 לעומת 0.6 ס"מ).

 

בדרך כלל, אנשים שיורדים במשקל מאבדים גם מרקמת השריר וגם מרקמת השומן, אולם האנשים בקבוצת היוגורט שמרו יותר על מסת השרירים בהשוואה לאנשים מהקבוצה דלת הסידן. לסידן תפקיד חשוב בשמירה על רמות שומן בריאות בגוף, ככל הנראה על ידי הגברת ניצול השומן והפחתת יצירת תאי שומן, אך המנגנון עדיין לא ידוע והוא בגדר השערות בלבד. הסידן יכול להשפיע על הורמונים, שמווסתים את אחסון עודף הקלוריות בגוף בצורת שומן ובשבירת תאי השומן. כך שצריכה נמוכה של סידן יכולה לגרום לתאי שומן גדולים ושמנים יותר. אולם מספר מחקרים הציעו כי מוצרי חלב, באופן בלתי תלוי לתכולת הסידן שלהם, עוזרים בהפחתת השומן מהבטן. הסיבה לכך יכולה להיות ריכוז גבוה של תרכובות מסוימות כמו חומצות אמינו מסועפות שיכולות להשפיע על שימור מסת השריר.

 

כדי לרדת במשקל חייבים להפחית מכמות הקלוריות שאוכלים, וחשוב לשמור על תזונה כללית בריאה ולבצע פעילות גופנית. היוגורט הוא לא מתכון פלא להמסת שומן, אבל הוא יכול לסייע בירידה במשקל בנוסף ליתרונותיו האחרים.

 

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז שניידר לרפואת ילדים, מקבוצת כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
יוגורט. סוד לאריכות ימים?
צילום: יוסי סליס
לאתר הכללית - ליחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים