שתף קטע נבחר

מחוץ לברצלונה: אתרים נוספים בקטלוניה - חלק ב'

אחרי שביקר בקוסטה ברווה ובמנזר מונטסראט, ממשיך גילי חסקין את הסיור מחוץ לברצלונה ומגיע לערים קסומות מימי הביניים, למוזיאון הסוריאליסטי של דאלי ולבסוף לשולי הפירנאים

אחרי שביקרנו במנזר מונטסראט וברצועת החוף היפהפיה של קוסטה ברווה, אנחנו ממשיכים לתור את חבל קטלוניה (Catalunya) ולגלות שיש בה הרבה מה לראות מלבד ברצלונה, שכבודה במקומה מונח.

 

ג'ירונה

ג'ירונה (Girona), בקסטיליינית "חרונה", היא מקום ציורי להפליא ונחשבת לאחת הערים המעניינות בחבל קטלוניה. העיר נמצאת על הכביש המהיר, במרחק של שעה נסיעה מברצלונה. כיום חיים בה 93 אלף תושבים וההתמצאות בה קלה. ג'ירונה שוכנת במיקום נהדר, על מצוק, מעבר למפגש הנהרות טר (Ter) ואוניאר (Onyar).

 

מיקומה האסטרטגי קסם, במהלך ההיסטוריה, לכובשים רבים. כך קיבלה את הכינוי "עיר אלף המצורים", או "עיר אלף הכיבושים". חומות ההגנה שלה נהרסו ונבנו פעמים רבות החל מהאיברים, דרך הרומאים וכלה בהתקפות של גדודי נפוליאון. בניגוד לערים רבות בספרד, ג'ירונה הינה עיר ימי ביניימית בעלת חזות אירופאית, ללא חותם מוּרי כמעט. היא מאופיינת בסמטאות צרות, כשעל המרפסות והחלונות מותקנים סורגי ברזל מסולסלים. כדאי מאוד לטייל לאורך נהר אוניאר החוצה את העיר, לחצות אותו באמצעות הגשרים להולכי הרגל ולצפות בבתים הכתומים הסמוכים לקו המים.


מראה קטלוני טיפוסי. טאול (צילום: גילי חסקין)

 

כדאי להקדיש כמה שעות לשוטטות חסרת כיוון מיוחד בסמטאות העיר העתיקה, שחלקם שומרים על קווי המתאר שעוצבו בתקופה הרומאית. אין להחמיץ את הקתדרלה, ובה אולם התווך הגוטי הגדול בעולם. עשיר במיוחד הוא חדר האוצר (Terso) ובו שמור אוסף יוצא מן הכלל של אמנות דתית.

 

קהילה יהודית פורחת

הקהילה היהודית בג'ירונה התרכזה ברובע העתיק שסביב רחוב פורסה (Calle de la Força) ונודעה בחכמיה, שלשמם נוסף הכינוי "ג'ירונדי". בג'ירונה נוסד המרכז הראשון ללימודי הקבלה, בראשותו של הרב יצחק סגי נהור, המוכר בכינויו "יצחק העיוור". המרכז הגיע לשיא פריחתו בימי הרמב"ן (ר' משה בן נחמן). העיר, שחכמיה העסקו בחקר הקבלה נודעה גם כמרכז ההתנגדות לרמב"ם ולחשיבה הפילוסופית שייצג.

 

כדאי לשוטט ברחובות קונדרו (Cundaro) וסן ליורנק (San Liorenc). באחרון שוכן מרכז איסאק אל סק (Issac el Cec), המוקדש לתולדות יהודי העיר, וכמובן רחוב פורסה (Força) ובו בתים עתיקים בהם התגוררו יהודים עד גזירות קנ"א (1391) וגירוש יהודי קטלוניה. המוזיאון הארכיאולוגי שוכן בכנסיית סנט פרה דה גאליגאנטה (Sant Pere de Galligante).

 

במוזיאון לתולדות יהודי העיר מוצגות מצבות יהודיות, עליהן חקוקות מלים בעברית וכן אבן הפינה של בית הכנסת מהמאה ה-14. המוזיאון, מכון המחקר, הספריה ומרכז ההוראה הצמודים אליו נפלאים ומשתלבים עם הסיפור המדהים של גילויו מחדש של הרובע היהודי בג'ירונה, לפני כשלושה עשורים. חנות הספרים שבמקום יחידה מסוגה בחצי האי, עם הרבה כותרים בהוצאה מקומית ובלעדית.

 

טרגונה

טרגונה (Tarragona) היא עיר חוף המקסימה בקוסטה דוראדה (Costa Dorada), ובה שרידים יפהפיים מימי הביניים ובעיקר שרידים רומאיים. חומת העיר המרשימה נבנתה מגושי אבן ענקיים על ידי עמים שהגיעו ממזרח הים התיכון כבר בראשית האלף הראשון לפנה"ס, והושלמה במאה ה-3 לפנה"ס, על ידי משפחת סקיפיוס (Scipios).

 

המונומנטים השמורים ביותר נמצאים מחוץ לטרגונה: מוזוליאום סנטסייס (Centcelles), אמת המים לס פראס (Las Ferreres) והשער המונומנטלי של ברה (Arco de Triunfo de Berra). הטיילת הארכיאולוגית (Paseo Arqueologico) שלמרגלות החומה מאפשרת מבט על החומות המשקפות אלפיים שנות היסטוריה.

 

יש עניין גם לילדים

לנוסעים עם ילדים, אל תחמיצו את פורט אוונטורה (Port Aventura). זהו פארק שעשועים ענק ויפהפה, הנמצא כ-10 ק"מ דרומית לטרגונה. בפארק ערוכים מתקני השעשועים לפי נושאים (המערב הפרוע, אוקייניה, המזרח הרחוק) ובשעות קבועות מתקיימות הופעות. הפארק פתוח בשעות 10:00-24:00, ותמורת כרטיס לא זול (כ-30 אירו), אפשר ליהנות מכל המתקנים והמופעים ללא הגבלה. בצמוד לפארק נמצא גם פארק מים אטרקטיבי וניתן לרכוש כרטיס משולב.


מתקנים לפי נושאים. פורט אוונטורה (צילום: יח"צ פורט אוונטורה)

 

פיגראס

פיגארס (Figueras), בירתו של מחוז אמפורדה עילית (Alt-Emporda), היא מרכז עסקים על הדרך המסחרית שבין ספרד לצרפת. העיר נמצאת כשלושת רבעי שעה נסיעה באוטוסטרדה מברצלונה לכיוון צפון. האטרקציה העיקרית ואולי היחידה במקום, היא מוזיאון סלבדור דאלי (Teatro-Museu Dali), על שמו של האמן הסוריאליסטי הידוע.

 

קטלוניה הינה מקום מושבם של האמנים המודרניים בספרד, וקיים קשר בין הבדלנות הקטלונית המלווה בתחושת הקיפוח של תושביה על שהחמיצו את ההיסטוריה שלהם, לבין העובדה שדווקא כאן התפתחה תנועת ה"מודרניסמו" באמנות, התשובה לסגנון הנאו קלאסי שרווח בספרד של המאה ה-19. בברצלונה מבקרים במוזיאונים של פיקאסו ומירו, ונהנים מן הארכיטקטורה של גאודי, והמוזיאון של דאלי בפיגארס משלים את התמונה.

 

דאלי עצמו עיצב את המוזיאון כך שלא יראה כמוזיאון רגיל אלא כאובייקט סוריאליסטי ענק והמוזיאון ממוקם במבנה התיאטרון העירוני לשעבר, שנבנה ב-1850, נשרף במלחמת האזרחים ושוקם ב-1966. דאלי הוסיף לו כיפת זכוכית ענקית ופאטיו נרחב וקישט כל פינה בחפצים הזויים.מוזיאון זה מציג עולם של קפריזות וגחמות המהלך קסם על הצופה, או דווקא מעורר בו דחייה. כך או כך המבקר לא ישאר אדיש.

 

הפירינאים של קטלוניה

מפיגארס אפשר להמשיך כשלושת רבעי שעה נוספת, עד לעיירת הגבול פורט בו (Port Bou), אל בית הקברות שלה, שם יצר האמן דני קרוון, מחווה אדריכלית מרתקת לפילוסוף היהודי וולטר בנימין.


קטנה וקסומה. בסאלו (צילום: גילי חסקין)

 

למעשה מפיגארס מתחיל טיול בהרי הפירינאים של קטלוניה ומומלץ לנסוע בכביש מס' 260 מערבה, לביקור בעיירה העתיקה בסלאו (Bessalu). זוהי עיירה קטנה וקסומה הבנויה בסגנון ימי ביינימי ובה גשר רומי מבוצר, כנסיית רומנסקית ורובע יהודי עתיק עם מקווה ימי-ביניימי ושרידי בית כנסת שנחשפו בשנה האחרונה. החוזרים לברצלונה ייטיבו לעשות אם יעצרו לביקור ושייט באגם בינולאס (Banyoles) ומשם ללינה נוספת בג'ירונה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי חסקין
תושב קטלוני ברגע של מנוחה
צילום: גילי חסקין
מומלצים