שתף קטע נבחר

בית משפט טורקי ביטל את רפורמת הרעלות

מכה קשה למפלגת השלטון האיסלאמית: בית המשפט העליון קבע כי החלטת הפרלמנט להתיר לנשים לעטות רעלות באוניברסיטאות מנוגדת לערכיה החילוניים של החוקה. פרשנים: הפסיקה מבשרת רעות לממשלת ארדואן על רקע תביעה נפרדת לפירוק מפלגתו

בית המשפט העליון של טורקיה החליט היום (ה') לבטל את הרפורמה שנועדה לאפשר לנשים לעטות רעלות באוניברסיטאות ולהתיר את האיסור על כנו. ההחלטה מהווה מכה קשה למפלגת השלטון האיסלאמית, הרואה בעטיית הרעלות כביטוי לחופש הדת.

 

בית המשפט החוקתי פסק ששני תיקוני החוקה שאישר הפרלמנט בפברואר, המבטלים את האיסור החילוני, מנוגדים לעקרונותיה של החוקה החילונית. פרשנים בטורקיה סבורים כי פסק הדין מסמן רעות לממשלתו של רצ'פ טאיפ ארדואן, במיוחד על רקע תביעה נפרדת שהגיש התובע הציבורי בדרישה לפרק את מפלגת השלטון בשל פעילותה האנטי-חילונית.

 

רפורמת הרעלות מהווה חלק חשוב מטיעוני התביעה הדורשת לפרק את "מפלגת הצדק והחירות" של ארדואן ולאסור על 71 מחבריה, בהם ארדואן והנשיא עבדאללה גול, מלעסוק בפוליטיקה במשך חמש שנים. בעקבות פסק הדין נחלש המבטע הטורקי (לירה) במסחר מול הדולר.

 

סגן ראש הממשלה, צ'מיל צ'יצ'ק, אמר לערוץ הטלוויזיה הטורקי "CNN-Turk" כי הממשלה תגיב לאחר שתקרא את הפסיקה. "עלינו לבחון את הצידוקים להחלטה", אמר צ'יצ'ק, המשמש גם כדובר הממשלה.

 

הסרת האיסור על עטיית רעלות במוסדות ההשכלה הייתה אחד הצעדים המשמעותיים בתחום הדת והמדינה שידעה טורקיה בשנים האחרונות. אוכלוסייתה של טורקיה מוסלמית, אך מוסדות השלטון בה והאליטה חילוניים. בממסד החילוני, הכולל את מפקדי הצבא, השופטים ורקטורי האוניברסיטאות, חוששים כי ביטול האיסור הוא רק צעד ראשון בדרך להפיכת המדינה למוסלמית.

 

האיסור על עטיית רעלות בטורקיה נכנס לתוקף רק ב-1982, לאחר אחת ההפיכות הצבאיות שהתבצעו במדינה. לפני עשר שנים הדיח הצבא - בתמיכת העם - ממשלה שנתפסה בעיניו כאיסלאמית מדי. החילונים בטורקיה רואים ברעלה כאיום סמלי על ההפרדה הנהוגה בטורקיה בין דת ומדינה. הם גם חוששים כי הסרת החרם תטיל לחץ על נשים חילוניות להתחיל ולעטות רעלות כדי שלא ירגישו יוצאות דופן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים עטויות רעלות בטורקיה. ארכיון
צילום: רועי נחמיאס
רה"מ ארדואן. ארכיון
צילום: AP
מומלצים