שתף קטע נבחר

שתויים קלות - איך שותים ו(כמעט) לא משמינים

מהקוסמופוליטן השיקי של ערב הבנות ועד להרמת הכוסית לשנה החדשה במשרד, האלכוהול הפך לחלק בלתי נפרד מחיי החברה שלנו, כשישראל סוגרת במהירות פערים מול שיכורי העולם כולו. מה שותים, מתי וכמה, ואיך לא משמינים מזה? לענג את הנפש, בלי לייסר את המצפון

מוחיטו קיצי בערב בנות, בירות מול גמר ליגת האלופות בערב גברי, קוסמופוליטן שיקי לה, וויסקי איכותי לו בדייט הראשון, קברנה סוביניון לחגיגת יום ההולדת, כוסית קוניאק לבד בבית בערב חורפי, קאיפיריניה עליזה בתחילת ארוחת ערב עם חברים. אלכוהול משמח לבב אנוש אם מאפשרים לו (ולעצמנו‭.(‬ כל עוד לא מפריזים בכמויות (כי הקאה זה כבר לגמרי לא סקסי‭,(‬ הוא נפלא בשבירת מתח, בהעלאת חיוכים, בהרפיית הצורך בשליטה, ביצירת הזדמנויות להתמסר להנאה. כשאלכוהול הוא כבר חלק מכל אירוע (כולל כמובן הרמת הכוסית המסורתית לשנה החדשה במשרד‭,(‬ כדאי לדעת מה להגיש ומה לשתות, היכן ומתי.

 

במקום הנכון ובזמן הנכון

שמוליק מרקוס, מנכ"ל חברת "רסטוטל" לפיתוח עסקים בתחום האירוח והמסעדנות, אומר שהקוקטייל, שעבר מהפכה במקומותינו בשנים האחרונות, חייב להיות מותאם להתרחשות. בפתיחת ארוחה במסעדה, למשל, עליו להיות בעל אחוזי אלכוהול נמוכים ומתיקות שאינה מודגשת, כדי לא לטשטש את טעם המזון. בסופה של הארוחה הוא יכול להיות מורכב יותר. בפגישת עסקים כדאי לבחור קוקטייל שישאיר אתכם חדים ורעננים ויאפשר שתייה מתמשכת (וורמוט, אניס או ביטר‭.(‬ באירוע חברתי או עסקי רב-משתתפים ממליץ מרקוס ללכת מהקל אל הכבד – להתחיל מקוקטיילים על בסיס יינות נתזים או שמפניה עם פירות יער טריים, פסיפלורה או קרם דה-קסיס, ולהתקדם אט-אט במורכבות ובחוזק האלכוהולי. מסיבה מצדיקה קוקטיילים לשתייה מהירה ומדרבנת שמחה.

 

כשרוצים "לתפוס ראש" ממליץ ניר גלדסטון, היועץ המקצועי של רשת ‭,"Wine&More"‬ לוותר על הבירות. "בבירות אחוזי אלכוהול נמוכים ולכן אם רוצים להעלות את רמת האלכוהול בדם מהר, עדיף לשתות יינות מבעבעים כמו שמפניה או קאווה, מכיוון שהגזים המצויים בהם מפעפעים לנימי הדם ומובילים את האלכוהול בצורה מהירה יותר לספיגה בגוף‭." ‬בריא במידה

 

מעבר להיותו כיפי, לאלכוהול גם יתרונות בריאותיים. הוא מסייע למניעת מחלות לב וכלי-דם וגם שבץ, מפחית את הסיכון לאבני מרה, תורם למניעת אלצהיימר, ותחושת הרוגע שהוא משרה ברוכה בפני עצמה. ואם חשבנו שרק היין טוב לבריאות, בשל נוגדי החמצון שבו, מחקרים שבוצעו בארצותהברית מלמדים כי גם שתיית בירה בצורה מתונה עשויה להגן מפני התקפי לב, שבץ, יתר לחץ-דם, סכרת ודמנציה. שתיית אלכוהול בכלל, בצורה מתונה כמובן, משפרת את רמת הכולסטרול הטוב ומפחיתה את רמות הכולסטרול הרע והשומנים בדם.

 

מינון נכון הוא שם המשחק. הצריכה המומלצת היא עד שתי מנות אלכוהול יומיות לגבר ומנת אלכוהול יומית אחת לאישה, מסבירה הדיאטנית בלה רוטשטיין מ"דיאטה קלאב‭."‬ כל צריכה מעבר למינון המומלץ עלולה להוביל לכל מיני בעיות – בחילות, פגיעה בקואורדינציה וביכולת התגובה, ראייה מטושטשת, הקאות וכאבי ראש בטווח הקצר. בטווח הארוך צריכה מופרזת של אלכוהול עלולה להוביל להפרעות במערכת העיכול, סיכון מוגבר לדלקת בלבלב ואולקוס, נזק חמור לכבד, למוח ולמערכת העצבים וכן לפגיעה בתפקוד ההורמונלי, להגדלת הסיכון למחלות לב ולשבץ, סרטן מערכת העיכול, הלוע, הוושט, הכבד ואצל נשים גם סרטן השד. שתייה מופרזת גם מגבירה חרדות, כעס ודיכאון ומשפיעה לרעה על התפקוד היומיומי בעבודה ובמשפחה‭."‬

 

אמנם ביהדות מברכים "בורא פרי הגפן" ויין הוא חלק מכל סעודת שבת וחג, וגם בנצרות תופס היין מקום של כבוד בטקסי המיסה, אולם לא במקרה הטילו חוקי העולם המערבי המודרני מגבלות על צריכתו. משקאות אלכוהוליים מבוססים על אתנול, שהוא סם מרגיע. זה המקור לתחושת הכיף שהוא מעורר, זה המקור לצרות שעלולות לבוא איתו, שהראשונה בהן היא התלות.

 

משמינים מזה

ועוד לא אמרנו מילה על השמנה. גם מי שאינם אלכוהוליסטים ואינם מסכנים באופן ישיר את בריאותם בשתייה מופרזת, עלולים להינזק משתייה מרובה של אלכוהול, כיוון שמחירו הקלורי של אלכוהול גבוה, בייחוד בהתחשב בעובדה ששתייתו מלווה באופן מסורתי באכילה. "אלכוהול מבוסס על סוכר, ולכן הוא גם קלורי בפני עצמו וגם תמיד גורר אותנו לעוד – כי הוא עושה הרגשה נעימה‭,"‬ מסביר הדיאטן צחי כנען. "חלק מהאלכוהול שאנחנו שותים נספג כבר בקיבה ולכן השפעתו מהירה – אנחנו מרגישים מהר את ה'שמחה' שמלווה בפתיחות הדעת ובפתיחת הרעב‭."‬

 

לא במקרה מקובל לשתות אלכוהול עם מאכלים שמנים כמו פיצוחים, גבינות שמנות ונקניקים. "השומן שבמזון הזה מאט את קצב הספיגה של האלכוהול בגוף, מה שמאפשר לנו לשתות יותר. כך שבעצם, שתיית אלכוהול בעייתית למי שרוצים לרזות או לשמור על המשקל משום שהיא יוצרת מעגל סגור של לשתות יותר, לאכול יותר, להשמין. מי שרגיל לשתות ויודע מה הוא צריך ושותה כוסית יין או וויסקי בערב, בלי קשר לחברה ולאוכל, אין בעיה. דרינק יומי שהוא עניין תרבותי וחלק מהשגרה לא גורם להשמנה. כשהשתייה היא חלק מבילוי מחוץ לבית, לרוב עם חברים, זה כבר סיפור אחר. במקרים האלה מדובר בדרך כלל באנשים שלא 'יודעים' לשתות והתגובות שלהם למשקאות יותר קיצוניות – הן ברמה הרגשית, הן מבחינת הצורך באכילה כדי להיות מסוגלים לשתות עוד ולהמשיך ליהנות מהיציאה‭."‬

 

למרבה הצער, האלכוהול הוא אמנם קלורי, אך אינו משביע ואף מגביר את התאווה לאוכל. אלא שגם אם איננו מתפתים לנשנש בוטנים או ליישר שוב ושוב את הגבינה הצרפתית עתירת השומן שלצידו, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו צורכים המוני קלוריות מיותרות בגללו. בשליש ליטר בירה יש בממוצע כ‭150-‬ קלוריות, בכוסית מרטיני כ‭,190-‬ בכוסית וויסקי או וודקה כ‭100-‬ קלוריות ובכוס יין אדום יבש כ‭.120-‬ ולא פשוט הרי להסתפק במנה אחת.

 

עדיף נקי

"אין אלכוהול דיאט‭,"‬ אומר שמוליק וולברג, מנהל תחום אלכוהול ויין בחברת "אקרמן‭,"‬ "ואי-אפשר להתחמק מזה. אני לא מכיר אנשים שכשהם שותים אלכוהול הם בודקים את הערך הקלורי שלו. המחשבה על זה מעוררת בי חיוך כמו המחשבה על אלה שטורפים עוגה, אבל שותים את הקפה שלידה עם סוכרזית. הסוד עם אלכוהול הוא לשתות בצורה מתונה, לא להתפרע, מכל הסיבות. ומי שחשובות לו הקלוריות – שיילך על אלכוהול נקי, שיוותר על משקאות אנרגיה, על קוקטיילים עם שמנת וכדומה‭."‬ אילן אביצור, מנהל תחום האלכוהול בחברת "הכרם‭,"‬ מוסר ששלושה צ'ייסרים עדיפים על שלושה קוקטיילים ומוסיף שאפשר להתרגל לתוספות דיאט אם קשה לשתות את האלכוהול נטו.

 

"כשמתייחסים לשתיית האלכוהול כאל חלק מבילוי, עדיף להימנע מקוקטיילים שמנתיים ומכאלה שמוסיפים לאלכוהול מיצים" אומר בן-כנען. "המיץ תורם למשקה עוד קלוריות מיותרות והדילול יגרום למי שרוצה לתפוס ראש לשתות יותר, כדי להרגיש את האפקט. אל הבריזרים למיניהם כדאי להתייחס כאל עניין מסוכן – הם ממש מלאים סוכר ושותים אותם כמו מים, כי האפקט האלכוהולי שלהם חלש.

 

"עדיף לשתות בירה, יין, וויסקי, וודקה או ברנדי במידות המקובלות שלהם. מנה אחת מקובלת של אלכוהול שווה בין 120 ל-180‬ קלוריות ובסיבוב הראשון, ההבדל הזה לא משמעותי. הסיבוב השני לא מומלץ ממילא, כי הוא לא בריא. אם שותים פעם בשבועיים אפשר גם שתי מנות, אם שותים פעם בשבוע זה עוד איכשהו סביר, אבל יותר מזה – הקלוריות כבר ישפיעו על המשקל‭."‬

 

בתחום האוכל שליד האלכוהול ממליץ כנען על פסטה ברוטב על בסיס שמן זית, כריך אבוקדו או טחינה, דג סלמון או סטייק פילה או סינטה. חטיפי אדממה אמנם מזינים יותר מבוטנים ואגוזים (בזכות ערכי פחמימות וחלבון גבוהים) אולם גם להם תרומה קלורית לא מבוטלת – במאה גרם אדממה לפני הקילוף יש כ‭120-‬ קלוריות.

 

כמה זה עולה לנו

‭1/3‬ ליטר בירה ‭150 -‬ קלוריות (בממוצע)

כוסית מרטיני - כ‭190-‬ קלוריות

כוסית וויסקי או וודקה - כ‭100-‬ קלוריות

כוס יין אדום יבש - כ‭120-‬ קלוריות

 

מתכונים מופחתי קלוריות

"קוסמופוליטן‭"

מערבבים 20 מ"ל וודקה גרייגוס, 20 מ"ל גרנד מרנייה אדום, 15 מ"ל מיץ חמוציות, 10 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי ומעט אבקת סוכר. מצננים, מסננים לכוס קוקטייל ו"סוגרים" בשמפניה מום קורדון רוז' (באדיבות חברת "אקרמן‭.("‬

 

"פינלנדיה סי בריז"

מוזגים לכוס גבוהה שוט וודקה פינלנדיה, מעט מיץ אוכמניות ומעט מיץ אשכוליות ומקשטים בלימון.

 

"קורחיו‭"

מכינים אספרסו ומוזגים לכוס של שוט ‭3/4‬ אספרסו ו‭1/4-‬ ברנדי ספרדי. שותים חם (באדיבות ניר צוק‭.(‬

 

"מנדריניה"

כותשים תפוז בכוס לואו-בול עם קרח כתוש, 40 מ"ל אבסולוט מנדרין, מוסיפים מיץ לימון וסוכרזית (באדיבות אילן אביצור, "הכרם‭.("‬

 

"סנגרייה יפנית‭"

מוזגים לשייקר עם קרח מנה סאקה, ‭1/2‬ מנה יין אדום, ‭1/2‬ מנה מחית תות טרי טחון בבלנדר, ‭1/2‬ מנה מיץ תפוזים סחוט טרי וכפית סוכרזית ומשקשקים. מגישים בכוס נמוכה ורחבה עם פלחי תפוז ותות (באדיבות "קיוטו סלסה‭.("‬

 

מרגריטה קפואה

חולטים תיוני תה כ‭2-‬ דקות במים רותחים, מעבירים לתבנית קוביות קרח או לתבנית אינגליש-קייק עד שהחליטה קופאת לחלוטין. מעבירים למעבד מזון או לבלנדר וטוחנים לפתיתי קרח עדינים. מעבירים לכוס, מוסיפים 2 כפות טקילה ו‭2-‬ כפות ליקר תפוזים. בוחשים היטב ומגישים מיד (באדיבות "ויסוצקי").

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים