שתף קטע נבחר

אבטיח: המרענן הרשמי של הקיץ הישראלי

לא רק עם קוביות גבינה בולגרית: לכבוד הקיץ, קרין גורן מגישה מתכונים יצירתיים עם אבטיח - מגרניטה ועד סטייק

כשהייתי ילדה והיינו יוצאים לקמפינג בכינרת או סתם לים, אם הייתי קצת מתרחקת תוך כדי משחק בחופים ההומים, תמיד הייתי מוצאת את המשפחה שלי בין כל השמשיות לפי שני האבטיחים שהיו צפים ומתקררים במים, ממש על קו החוף. האבטיחים של אז, להזכירכם, היו כדורי ענק כבדים עם המון גרעינים בפנים.

 

היום יש את האבטיחים האישיים – כדור קטן מתוק (נורא נחמד שאת כבר לא צריכה להביא איתך את אלי האנה כדי לחזור עם אבטיח מהסופר הביתה‭.(‬ ויש אפילו אבטיח מרובע (בחיי, משהו שהיפנים הצליחו להנדס גנטית ולגדל‭.(‬

 

הקיץ הישראלי הוא לא קיץ אמיתי אם אין במקרר אבטיח, ולמרבה הפלא, כל מה שאנחנו יודעים לעשות איתו זה לפרוס ולהגיש קר, מקסימום עם כמה קוביות גבינה בולגרית ליד. החלטתי לעשות יותר כבוד לאדום המתוק הזה, עם כמה מתכונים יצירתיים, חלקם מוכרים וחלקם פחות, למרענן הישראלי הרשמי של הקיץ. נסו ותתאהבו.

(צילום: דניה ויינר)

 

סלט אבטיח גבינת פטה ונענע

מתכון המבוסס על סלט שהכינה השפית הבריטית נייג'לה לאוסון באחת התוכניות (המקסימות) שלה. הרעיון מאוד מזכיר את ההגשה הפשוטה של מגש האבטיח-גבינה בולגרית, רק משדרג אותו לסלט מתובל וטעים.

 

המרכיבים:

1 בצל סגול פרוס לטבעות

מיץ מ‭1-‬ לימון להשריית הבצל

2 כוסות קוביות אבטיח

1 כף נענע טרייה קצוצה

‭1/2‬ כוס זיתים שחורים מגולענים

‭3-2‬ כפות שמן זית

1 כוס גבינת פטה חתוכה לקוביות

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הבצל הפרוס לטבעות במיץ לימון 10 דקות לפחות (כך הוא מאבד מחריפותו‭.(‬
  2. מערבבים בקערה קוביות אבטיח עם נענע, זיתים, שמן זית וגבינת פטה. מוסיפים את הבצל המושרה (כולל מיץ הלימון‭.(‬ מערבבים ומגישים.

 

גיוון: אפשר להוסיף מעט צ'ילי פרוס דק (לאוהבי החריף‭.(‬

 

סטייק אבטיח

בישול האבטיח ואידוי חלק מהנוזלים שבו גורמים לריכוז רמות הסוכר ומשנים את מרקמו למשהו שנראה כמו בשר אדום נא או טונה אדומה. גימיק נחמד. לא בטוח שהמרקם ימצא חן בעיניכם, אבל מזומנת לכם הרפתקה במטבח.

 

המרכיבים:  

1 פרוסת אבטיח שמנמנה

שמן זית (או חמאה מומסת)

מלח, פלפל

מעט עשבי תיבול קצוצים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים ריבוע גדול של נייר אלומיניום ועליו ריבוע קטן יותר של נייר אפייה.
  2. מניחים את פרוסת האבטיח על נייר האפייה, מטפטפים מעט שמן זית מעל, מתבלים במלח ופלפל ומפזרים עשבי תיבול. עוטפים ומהדקים היטב ביריעת הנייר הכפולה, מניחים על תבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל‭180-‬ מעלות לשעתיים.
  3. מצננים מעט, מקלפים מהנייר, נפטרים מהנוזלים המיותרים ומגישים.

 

קליפות אבטיח כבושות

שימו לב: לא כובשים את כל קליפת האבטיח – את החלק הירוק מסירים, ומחמיצים את החלק הלבן-ורדרד בלבד. התהליך והתיבול מזכירים תערובת לכבישת מלפפונים.

 

המרכיבים:

קליפות אבטיח (מנוקות מהחלק הירוק)

מי מלח (לכל כוס מים משתמשים בכף שטוחה של מלח)

התיבול:

שיני שום קלופות

פלפל אנגלי שלם

פלפל שחור שלם

לימון חתוך לפרוסות

שמיר טרי

פלפלוני שאטה יבשים (לא חובה)

מעט שמן זית, לאיטום

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את קליפות האבטיח לקוביות קטנות. מכינים צנצנות מעוקרות ומניחים את התבלינים בתחתית. מרתיחים בסיר מי מלח ביחס הבא: לכל כוס מים – כף שטוחה של מלח. שמים את קליפות האבטיח בצנצנות ויוצקים מעל את מי המלח הרותחים לכיסוי. מוזגים מעל מעט שמן זית לאיטום. סוגרים את הצנצנות ומניחים במקום מוצל. ממתינים שבוע עד 10 ימים וזה מוכן. אחרי הפתיחה שומרים במקרר.

(צילום: מור סגל)

 

אבטיח "שיכור"

דרך קיצית ומרעננת להגיש אלכוהול בקיץ.

 

המרכיבים:

1 אבטיח שלם

1 בקבוק וודקה

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את האבטיח בשלמותו בקערה הכי גדולה שיש (לתת תמיכה ולמנוע טפטופים במקרר‭.(‬ יוצרים חור קטן למעלה בקליפה ומכניסים את הפייה של בקבוק וודקה פתוח, כך שהבקבוק "יעמוד" בתוך האבטיח, מעט באלכסון. שומרים במקרר 24 שעות, במהלכן האבטיח "ישתה" חלק מהוודקה ויספוג אותה לתוך בשרו. למחרת פורסים ומגישים קר.

 

גרניטה אבטיח וטקילה

פתיתים קפואים ואלכוהוליים שמזכירים קרטיב אבטיח.

 

המרכיבים:

‭1/2‬ אבטיח חתוך לקוביות

3 כפות סוכר (או יותר, לפי הטעם)

מיץ מ‭1/2-‬ לימון

1 צ'ייסר טקילה

מעט נענע קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מעבדים את קוביות האבטיח בבלנדר לקבלת רסק. מערבבים עם סוכר, מיץ לימון, טקילה ונענע ומוזגים לתבנית שטוחה. מקפיאים למשך הלילה.
  2. מגררים את התערובת הקפואה במזלג לקבלת פתיתים, עורמים אותם בעזרת כף לקעריות (לא לגעת בידיים, זה נמס מיד) ומגישים.

 

גרעיני אבטיח קלויים במיקרוגל

בשוק אפשר להשיג בגרושים גרעיני אבטיח לא קלויים. הקלייה במיקרוגל מהירה ויעילה ומאפשרת לשלוט על רמת המליחות. אחרי הקלייה שומרים את הגרעינים בצנצנת אטומה (אבל הכי טעים לאכול אותם כשהם עדיין חמים‭.(‬ החומרים:

 

המרכיבים:

1 ק"ג גרעיני אבטיח לא קלויים

‭1/4‬ כוס מלח

2 כפות קמח

 

אופן ההכנה:

  1. בוררים את הגרעינים כך שיתנקו לפני הקלייה. שוטפים אותם היטב דרך מסננת ומשאירים רטובים.
  2. מערבבים את המלח עם הקמח ומוסיפים לגרעינים הרטובים. מערבבים היטב עד שהגרעינים מצופים מכל הכיוונים. מעבירים לקערה וקולים במיקרוגל 8 דקות בעוצמה מקסימלית (מומלץ מאוד להפסיק באמצע הקלייה, לערבב ולהחזיר להמשך הקלייה‭.(‬ לקראת סיום הקלייה כדאי להשגיח על המיקרוגל ולבדוק שהגרעינים לא נשרפים (זמן הקלייה משתנה ממכשיר למכשיר‭.(‬
  3. בתום הקלייה מניחים לגרעינים להתקרר מעט, שוברים בידיים את הגושים שהתקבלו, ומפצחים. בפעמים הבאות כבר תוכלו לדעת אם אתם אוהבים יותר מלח או פחות, ואת זמן הקלייה המדויק במיקרוגל הפרטי שלכם.

 

שייק אבטיח

הצעת הגשה מרווה ומתוקה: פורסים אבטיח לקוביות ומניחים בבלנדר. מוסיפים סוכר וניל וסוכר רגיל לפי הטעם (ואם האבטיח לא ממש קר, אז גם חופן של קרח כתוש‭.(‬ מעבדים לשייק, יוצקים לכוסות גבוהות ומגישים.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
מומלצים