שתף קטע נבחר

אמריקה במשבר: נוסעים על אופניים וחרדים לעתידם

תוכניות הטלוויזיה בארה"ב מלמדות לחסוך באנרגיה ולהתמודד עם המיתון והדיכאון. האמריקנים קונים פחות, נוסעים במטרו, חוסכים כסף וחוששים להיזרק ברחוב. הבחירות בפתח, אבל לפוליטיקאים אין פיתרונות. כתבינו בוושינגטון מביא תמונה עגומה ממעצמת-על במשבר כלכלי

בתוכנית הבוקר "Today Show" של רשת אן-בי-סי האמריקנית הסבירו השבוע שנסיעה במהירות של לא יותר מ-90 קמ"ש חוסכת דלק. מומחה למערכות קירור של בתים הובא במיוחד כדי ללמד צופים מודאגים כיצד לאטום פתחים לא רצויים ולחסוך אנרגיה. בתוכנית המתחרה, "בוקר טוב אמריקה" של רשת איי-בי-סי הכינו כתבה על מיתון, דיכאון והתדרדרות בריאותית.

 

אמריקה חולה. האנשים חולים מדאגה כיצד ישלמו את חובותיהם ומדאגה למה שצופן להם העתיד. את מצב הרוח הדיכאוני אפשר לראות בקניונים שבהם יש פחות ופחות מבקרים, ובמרכולים שבהם העגלות מגיעות פחות ופחות מלאות לקופות. 

 

האמריקני הממוצע יודע שיש מיתון

בעוד המומחים מתווכחים ביניהם אם אמריקה כבר במיתון או בדרך לשם, האמריקני הממוצע אינו זקוק להגדרות של הפרשנים. המשבר הכלכלי פוגע בכל חלקה טובה של ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.

 

באתר האינטרנט של העיתון "USA Today", הנפוץ ביותר באמריקה, פתחו מדור שבו נתבקשו קוראים לספר כיצד הם מסתדרים. האם שינו את הרגלי הבישול, האכילה במסעדות או הזמנת המזון?  

 

אם לחמישה, שבעלה שרת פעמיים בעיראק, כותבת: "אני לא קונה גלידה, לא צ'יפס ומשקאות, רק בשר, ביצים, גבינה, חלב, לחם וכמובן פירות וירקות טריים. אבל בכל פעם שאני עושה קניות אני משלמת יותר. מטריד אותי שכשאחד הילדים מבקש משקה או ממתק, אני לא יכולה לתת לו".

 

כשהנשיא בוש מנסה להתניע את גלגלי הכלכלה המקרטעת, הוא שולח צ'ק של 600 דולר לכל משלם מיסים וממריץ את אזרחיו ללכת לבזבז את הכסף בקניון, כדי להניע את גלגלי הכלכלה. בימים כתיקונם זה בדיוק מה שעמך אמריקה עושה. בימים אלה, הדמוקרטים לועגים לנשיא והם נשבעים שהכסף נכנס לחסכון ולא לבזבוזים. וזה כל כך לא אמריקני לחסוך.

 

נוסעים לעבודה באופניים

האמריקנים חיים מזה שנים בפזרנות גדולה של אנרגיה. הבתים ממוזגים 24 שעות ביממה והמכוניות הגדולות זוללות נפט, לשמחתם של השייח'ים בסעודיה. לפני עשר שנים ניתן היה לקנות ליטר דלק ב-22 סנט. כיום עולה ליטר דלק דולר. אני זוכר שלפני חמש שנים יכולתי למלא את מיכל הדלק במכונית בפחות מ-20 דולר. השבוע, בעקבות התייקרות הנפט, קפץ גם מחיר הדלק והמיכל אינו מתמלא בפחות מ-60 דולר.

 

בערים הגדולות אנשים עוברים לנסיעה בתחבורה הציבורית. בוושינגטון הבירה מתחילים כבר לדבר על לחץ כבד מהרגיל על הרכבת התחתית, המטרו.

 

אמריקה היום היא פחות עשירה, אבל אולי תהיה בקרוב יותר בריאה. יותר ויותר רואים אנשים רוכבים על אופניים לא רק בסופי שבוע לתענוג, אלא באמצע השבוע למקום העבודה. אפשר לראות אותם רוכבים בתוך וושינגטון ומהפרברים לעיר, כאילו הם באמסטרדם. בקרוב הם יוכלו לחסוך גם את ההוצאה החודשית על מכוני הכושר. היחידים שמרוויחים מהצרות הם בעלי חנויות האופניים.

 

אין עבודה? אתה ברחוב

ארה"ב היא מדינה שמרבית אזרחיה חיים על תשלומים. שום דבר לא באמת שלהם. הבתים, המכוניות, הכל עומד על בלימה ותלוי בשתיים-שלוש המשכורות האחרונות. איבדת את מקום העבודה, אתה לא מסוגל לשלם משכנתא או שכר דירה. והקריסה היא כמעט מיידית.

 

פועלים אמריקנים רבים איבדו את מקומות עבודתם עוד לפני שפרץ המשבר הנוכחי. מפעלים באוהיו, אינדיאנה ופנסילבניה נדדו לסין ולמדינות העולם השלישי.  

 

אפילו השירותים עזבו את היבשת: אמריקנים שמטלפנים לקבל סיוע טכני של חברת הטלפון, הכבלים או המחשבים שלהם, זוכים למענה מעבר לקו מהודו או הפיליפינים. הדו"חות על מצב התעסוקה אינם מסייעים לארה"ב להיחלץ ממשבר הנדל"ן. הדו"חות העגומים על מצב התעסוקה אינם מסייעים לארה"ב להיחלץ ממשבר הנדל"ן.

 

בקיץ שעבר התפוצצה בועת הנדל"ן, אחרי ניפוח מטורף שנמשך חמש שנים, שגם לא מעט ישראלים חגגו עליו. ארה"ב הפכה לגן עדן של שוטים. אנשים קיבלו משכנתות בלי שהרקע שלהם נבדק כראוי ומבלי שנדרשו כלל לשלם סכום ראשוני לבתים שרכשו.

 

מחירי הבתים האמירו, אנשים רכשו בתים במאות אלפי דולרים, ולקחו משכנתאות יותר גדולות עוד יותר כדי שיוכלו גם לרכוש רכב SUV חדש וזולל דלק ולצאת עם האשה להפלגת תענוגות באיים הקריביים. הכל נכנס לתוך המשכנתא שהריבית ההתחלתית שלה היתה נמוכה וההחזר קורץ ובהישג יד. רבים ממקבלי המשכנתאות לא הבינו כלל שמדובר בריבית משתנה שמתאימה לאיש נדל"ן שקונה בזול, משפץ ומוכר בתוך כמה חודשים ברווח ומחסל את המשכנתא.

 

זו אינה משכנתא שמתאימה לאזרח מהשורה שלוקח אותה ל-15 או 30 שנה. בקיץ שעבר התברר לאמריקנים רבים, שהמשכורת כבר אינה מספיקה להחזר המשכנתא המפלצתית. משבר המשכנתאות מאיים עכשיו על המדינה (שרק שליש מבעלי הבתים בה נקיים ממשכנתא). חמישה מיליון אמריקנים שלקחו משכנתאות, אינם מסוגלים לעמוד בהחזר החודשי. חלקם כבר מצויים בשלב של עיקול הבית ושליחתם לרחוב. שליש מהמעוקלים הם מקליפורניה ומפלורידה.

 

רוכש בית אחד בפלורידה שערכו כ-700 אלף דולר, קיבל משכנתא של 1.1 מיליון דולר. הבנק שעיקל את הבית אינו מסוגל למכור אותו ב-370 אלף דולר. זוהי דוגמא אחת. אחד מכל 11 אמריקנים שלקחו משכנתא, לא עמד בתשלומים או שכבר הגיע למצב שהבית שלו עוקל. המצב הולך ומחמיר במהירות כשמחירי הבתים נופלים מתחת לגובה המשכנתא ששולמה עבורם.

 

בקונגרס בוושינגטון מנסים המחוקקים לגבש תוכניות וחוקים להגנה על נוטלי המשכנתאות. בין השאר, נידונה תוכנית לספק מימון חוזר של עד 300 מיליארד דולר מכספי הממשלה כדי להציל את בעלי הבתים ולארגן להם משכנתא שיוכלו לעמוד בה. 

 

אובאמה מאשים, מקיין מפחיד את הבוחרים

כיצד משפיע המשבר הכלכלי על מערכת הבחירות בארה"ב? במהלך ביקורו האחרון במזרח התיכון קפץ הנשיא בוש לריאד והתחנן בפני הסעודים לפעול להגברת ייצור נפט ולהורדת מחירו. הוא חזר משם בידיים ריקות.

 

המועמד הרפובליקני לנשיאות, ג'ון מקיין, יודע שחלום הבית הלבן שלו עלול להישבר בגלל המצב הכלכלי, ובגלל שהדמוקרטים מאשימים את הרפובליקנים במצב. כל שנשאר לו לעשות זה להאשים את המועמד הדמוקרטי, ברק אובאמה, בתמימות ובכוונה להעלות את המיסים לאחר הבחירות. אבל הפחדת הבוחרים בהעלאת מיסים היא הסעיף הראשון בתעמולה הרפובליקנית בכל מערכת בחירות.

 

אנשיו של אובאמה מזהים אפשרות של נצחון במדינות כפריות במרכז אמריקה שתושביהן מצביעים מסורתית לרפובליקנים. אלו הם האנשים שמרוויחים פחות וסובלים יותר מהמצוקה הכלכלית. רבים מהם חיים באזורים הכפריים, עובדים בעיר הגדולה ונוסעים אליה במכונית מסחרית גדולה זוללת דלק. הם אלה שמתקשים לשלם את עלות הנסיעה לעבודה.

 

אובאמה מאשים את הנשיא בוש ואת ממשיכו מקיין בצרות שנפלו על אמריקה, בגלל המלחמה בעיראק והפקרות פיננסית, אבל גם הוא מודה שאין תיקון בזק לצרות הכלכליות - לא למשבר הדיור ולא למשבר האנרגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובאמה: מאשים (את בוש)
צילום: AP
ג'ון מקיין: מפחיד (מפני אובאמה)
צילום: AFP
צילום: AP
ג'ורג' בוש: מתחנן (לעזרה סעודית)
צילום: AP
מומלצים