שתף קטע נבחר

נסרדישי: איני זוכר שעדכנו את ההסתדרות בעבר

בלעדי: מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, משגר מסר לעופר עיני ומבטיח שנכון לעכשיו אין תוכנית לבטל פטורים נוספים ממס. בראיון ראשון הוא אומר על הרפורמה החדשה: "עובדים על התוכנית הזו חצי שנה. היינו שותפים לה. עכשיו זה הזמן להוריד מסים ולתת ודאות לטווח הארוך"

ארבעה ימים בלבד חלפו מאז מסיבת העיתונאים הדרמטית שבה הודיע שר האוצר רוני בר־און על הרפורמה החדשה והמקיפה במיסוי. על פי המתווה שהציג, כבר בשנה הבאה מתוכננת הפחתה משמעותית במס החברות ובמס על יחידים, שאמורה לחלק את הנטל בצורה שוויונית יותר, שתמומן בחלקה על ידי ביטול הפטור ממס הכנסה על קרנות השתלמות.

 

יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים הנכנס, הוא האיש שאמור להפוך את הרעיונות היפים של פקידי האוצר מנייר עבודה לחלק מפקודת מס הכנסה. מאז מסיבת העיתונאים, ולמעשה מאז שקיבל את המינוי הנחשק, נסרדישי טרם השמיע את קולו. היום הוא שובר שתיקה בראיון ל"כלכליסט". כבר בתחילת הדברים הוא מבהיר שעל רשות המסים הוא לא ידבר, בעיקר מפני שהוא עדיין עסוק בייצובה.

 

על הרפורמה החדשה הוא בהחל מוכן להרחיב, ומסביר שבניגוד לספקולציות שהועלו המהלך נעשה בתיאום עמו. לדבריו, הרעש סביב ביטול הטבות המס על קרנות ההשתלמות מוגזם, בעיקר מפני שמדובר ב"צמצום" בלבד. לנסרדישי יש גם מסר ברור לעמיתו לשעבר במס ההכנסה עופר עיני, יו"ר ההסתדרות בהווה, שהאשים את האוצר בחד־צדדיות ו"ביביאיזם": "לא זכור לי בהיסטוריה שלנו שרפורמות שבהן הורידו מס לכולם תואמו עם ההסתדרות", הוא אומר.

 

עודכנת על הרפורמה מראש?

 

"על התוכנית הזו עובדים במשרד האוצר מעל חצי שנה. היינו שותפים לה במלואה, עסקנו בה והכנו אותה".

 

במצב הנוכחי של המשק, זה הזמן להפחתת מסים?

 

"ברור שזה הזמן. צריך לתת ודאות ארוכת טווח בתחום המיסוי. התוכנית מגדילה את האטרקטיביות של המשק הישראלי, מעודדת צמיחה ומהווה תמריץ לעבודה. יחד עם זה חשוב לזכור כי הרפורמה פרושה מ־2009 ועד 2015".

 

הרפורמה גירעונית. ביטול הפטור על קרנות ההשתלמות מכסה רק 20% ממנה, מאיפה יבוא הכסף הגדול?

 

"בחלקה היא מבוססת על מקורות שיבואו מצמיחת המשק. אסור לשכוח שזו תוכנית רב־שנתית. לא כל הצמיחה תלך לשם, אלא חלק ממנה. חשוב לי מאוד להדגיש כי הפטור לא בוטל אלא רק צומצם. הפקדות המעביד עדיין לא יחויבו במס בריאות, בביטוח לאומי ובמס על התשואות. הדבר דומה למה שנעשה גם בשווי השימוש הרכב, הטבה שהגיעה לקבוצה מצומצמת מאוד. במקרה ההוא לא נכנסה לכיסי האוצר אפילו אגורה אחת. אותו הדבר פה".

 

את עופר עיני לא הצלחתם לשכנע, והשביתה קרבה.

 

"אנו מקווים שעוד נצליח. המהלך הוא לטובת העובדים ולטובת המשק. נעשה הכל כדי להסביר ולשכנע. עיני הוא איש בעל יכולות והוא יבין אותנו".

 

אתה בטח מבין את חשיבות הנושא להסתדרות, למה לא עדכנם אותם?

 

"לאורך השנים, כאשר יש רפורמה במס שמיטיבה עם כולם, שכן הנטו של כולם רק יעלה, אני לא זוכר שמישהו עדכן את ההסתדרות. אסור לשכוח כי אנחנו מורידים את הנטל גם למי שמחזיק בקרן השתלמות. בסופו של התהליך כולם יקבלו יותר, תוך חלוקה צודקת יותר. הפטור על קרנות עולה לקופת המדינה 3.7 מיליארד שקל, 90% ממנו הולכים לשלושת העשירונים העליונים. לוקחים את הכסף משם, מחייבים אותו במס הכנסה ומחלקים לשכבות הביניים. אף אחד לא ישלם יותר, אז למה לעדכן את ההסתדרות מראש?".

 

צמצום הפטור בקרנות ההשתלמות לא פותר את הבעיה. יש עוד 32.8 מיליארד שקל שמבוזבזים על פטורים. יש תוכניות נוספות?

 

"אין מגמה בשלב זה ללכת על פטורים נוספים, אנחנו לא שם. עם זאת, הפטור בקרנות ההשתלמות הוא הבולט ביותר. כל אפיקי החיסכון במדינה חייבים במס. ההטבות במקרה של קרן השתלמות מפליגות כי אין מס בכלל. זה אפילו לא מוצר שמיועד לגיל פנסיה ואמור להפחית את התלות בין האזרח למדינה".

 

ההפחתה במס חברות שוב מגבירה את הכדאיות ליחיד עשיר לפתוח חברה פיקטיבית כדי לשלם פחות מס כפי שקרה בעבר. אתם לא חוששים מזה?

 

"זה נכון. חשבנו על זה. שיעור מס שולי ליחיד יעמוד ב־2015 על 42%, ומס חברות פלוס מס על דיבידנד יעמוד על 40% בלבד. נוצר פער של 2%. זה לא פער גדול, ואפשר לחיות עם זה. לא נראה לי שתהיה תזוזת אוכלוסייה בגלל פער כזה. כל אחד יעשה את החישוב שלו, אבל בפער כה נמוך לא נראה לי שזה יהיה שיקול מהותי".

 

ברשות מודעים לכך שהרפורמה מחסלת את חוק עידוד השקעות הון?

 

"היא לא ממש מחסלת, שכן יש שני מסלולים: מסלול המענקים ומסלול הפטורים. במסלול הפטורים אין בעיה, אך במסלול המענקים הפער יצטמצם, וכבר מהשנה הבאה הפער בין המס הכללי לבין המס לפי חוק מענקים (25%) יתחיל להיות שלילי. הפער הזה חריג מאוד, וצריכים לתת על זה את הדעת ולתקן".

 

סוגיה נוספת בתחום המס שעומדת כעת על הפרק היא הכרה בתשלום למטפלת כהוצאה מוכרת. בית המשפט אמר את דברו. אתם ערערתם לעליון. מה בדיוק מטריד אותך?

 

"קודם כל, העלות התקציבית הגבוהה מאוד. ומעבר לכך, לדעתי סדרי עדיפויות בחלוקת המשאבים בחברה חייבים להיקבע על ידי הממשלה והכנסת ולא על ידי בתי משפט. כמו כן, פסק הדין שניתן הוא לא נכון ביסודו והוא מטשטש את נושא ההוצאה המוכרת. אני מקווה שבית המשפט העליון יהפוך את ההחלטה, ואני שמח שמתייחסים לנושא ברצינות רבה והרחיבו את ההרכב".

 

איפה עומדת התוכנית לשינוי בהטבות במס בפריפריה? היא שקעה?

 

"ממש לא. ערכנו שימועים לכל מי שרצה להעיר והכנסנו שינויים. בשבועות הקרובים נביא את ההצעה המתוקנת שלנו לשר האוצר, נקבל את אישורו ונצא לדרך עם החקיקה. אני לא ארחיב בנושא לפני הצגת התוכנית החדשה לשר האוצר. הדבר היחיד שאני יכול לומר הוא כי המהות לא השתנתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי
צילום: אלכס קומולובסקי
מומלצים