שתף קטע נבחר

להתאהב בה או לא? אפשר לעשות "עץ או פלי"

עד כמה, אם בכלל, יש להחלטות הרומנטיות אופי של הטלת מטבע? תורת המשחקים שמרבה לחקור החלטות עסקיות ואסטרטגיות, יכולה לחקור גם החלטות רומנטיות. אפשר להניח שלאהבה שתחילתה באקראי יש סיכוי גדול יותר להצליח, בהשוואה לאהבה שתחילתה בהיכרות מוקדמת

בתוכנית האחרונה של השעשועון "אחד נגד מאה" התארח פרופסור לתורת המשחקים. אברי גלעד והמתמודד פתחו, כמנהג המקום, בסמול טוק חביב. הם דיברו על הליכה על גחלים, כשגלעד הפתיע את הפרופסור בשאלה (הציטוט מהזיכרון): "שמעתי שהיה מחקר שהשווה בין התוצאות של החלטות על פי שיקול דעת לבין החלטות על פי הטלת מטבע והתברר שאין הבדל".

 

הפרופסור אמנם אמר שהוא לא שמע על מחקר כזה וגם לא מאמין שיש ממצא כזה, אבל אני חושב שזו שאלה שיכולה לעניין מאוד בתחום הרומנטי.

 

עד כמה, אם בכלל, יש להחלטות הרומנטיות אופי של הטלת מטבע?

 

השאלה יכולה להתייחס להרבה מובנים רומנטיים, כמו החלטה להתחתן, החלטה על סקס ראשון והחלטה על מגורים משותפים. אני אתמקד בשאלה של מה הסיכוי של הטלת מטבע להשפיע על מידת ההצלחה הרומנטית של המפגש הראשון.

 

הרומנטיקה כבחירה עסקית

תורת המשחקים עוסקת יותר ויותר בענייני אהבה, אבל דומה שיש עם זה בעיה. תורת המשחקים נראית מתאימה במיוחד לעולם העסקים ולחישובים אסטרטגיים אחרים, אבל לא לאהבה. נעים יותר להרגיש שמשחקי חיזור, הזמנה לסקס, זוגיות והצעות נישואים אינם דומים לחישובים עסקיים. הצעת נישואים עסקית מזכירה יותר זנות מאשר רגש. ועדיין, קבלת החלטת היא קבלת החלטה – פעולה שניתן לכמת בחישובים כאלה ואחרים.

 

חיי הרגש, אם מסתכלים עליהם במבט יבש, דומים מאוד לעולם העסקים. הם מתבססים, בדומה להחלטות העומדות בפני אנשי עסקים, על בחירות והחלטות תכופות, ועל הבחנות בין אמת ושקר, בין כנות והעמדת פנים, בין כוונה למשחק, בין רווח והפסד, בין נטילת סיכונים והליכה על בטוח, ובין חרטה והשלמה. התכנים שונים, אבל לא צורת ההחלטות העומדות על הפרק.

 

גורם האי רציונאליות נראה משמעותי יותר בתחום הרגש מאשר בתחום העסקי, אבל גם העניין הזה אינו בטוח בכלל. פרופסור כהנמן זכה בפרס נובל על גילוי עומק האי רציונאליות במגוון ההחלטות שלנו.

 

חשבתי, לכן, להשתעשע בהצעת מחקר. אני מרבה להרהר כאן בעקבות מחקרים שכבר היו, והפעם אני רוצה לכתוב על מחקר שייתכן שעדיין לא היה.

 

שאלת המחקר - מה משפיע יותר על ההחלטות הרגשיות שלנו, היכרות מוקדמת כלשהי, או הטלת מטבע (מקריות מוחלטת)? איזה גורם, מבין השניים, מצליח יותר במבחן התוצאה?

 

מושגים - הכוונה בהיכרות מוקדמת יכולה להיות גם היכרות שניזונה בעיקר על ידי שמועות, המלצות ("שידוך"), ריגול חובבני (בדיקה בגוגל), כרטיס באתר היכרויות, או התייעצות עם מקורבים. הכוונה בהטלת מטבע היא לסוגים שונים של מקריות מוחלטת, כמו זוגיות שנוצרה על ידי הטלת מטבע, פגישה רגעית בין זרים, או משחקי היכרויות שבנויים על גורל עיוור.

 

משתתפי המחקר - רווקים ורווקות, נשואים ונשואות, גרושים וגרושות ואלמנים ואלמנות, במגוון רחב של גילים, משנות ה-20 המוקדמות ועד שנות ה-80 ויותר, וכולם זרים זה לזה.

 

שיטת המחקר - אני מציע משחק סימולציה, לצד השאלונים המקובלים. המשתתפים נחלקים לשתי קבוצות מקריות. בקבוצה אחת, הם מסתדרים בזוגות על פי הטלת מטבע. בקבוצה השנייה, הם מסתדרים בזוגות לפי בחירתם ולאחר היכרות קצרה שתיערך בו-במקום. הזוגות משני הסוגים יתבקשו לבלות ביחד, כל זוג בנפרד, במשך שבוע ימים ועל פי תנאים מסוימים. בסוף אותו שבוע, תיבדק ותושווה, בעזרת שאלונים, רמת ההצלחה של הזוגות משני הסוגים.

 

הסיכוי לרעה והסיכוי לטובה

אני משער שלכל היותר לא יימצא הבדל בין שני הסוגים. אני מניח הנחה נוספת – זוגיות עץ-או-פלי תתגלה כהצלחה רומנטית גדולה יותר. יתגלו בה, על פי ההשערה שלי, עומק רגשי עמוק יותר, רצון גדול יותר להמשך ורמה גבוהה יותר של הדדיות.

 

נראה שדווקא היכרות מוקדמת נוטה להכשיל. קשר על בסיס של היכרות מוקדמת יוצר, באופן אבסורדי אולי, ציפיות גבוהות יותר. הזוגיות נוצרת על בסיס של סימנים ריאליים שמתנהגים בפועל כמו גורמי ניבוי. לבוש, העמדת הגוף, סגנון הדיבור, שליטה בשפה וכיוצא באלה יוצרים ציפיות. אי אפשר בלי זה. ומה שקורה אחר כך, זה קודם כל בחינה של ציפיות.

 

קשר על בסיס מטבע מתחיל, לעומת זאת, בלי סימנים מנבאים, זאת אומרת - בלי ציפיות שיש להן על מה להתבסס. וציפיות, כפי שאנחנו יודעים, מגבירות את הסיכוי להתאכזב, בהשוואה למצב ללא ציפיות של ממש.

 

אדם שנראה משכיל יכול להתגלות כחסר השכלה; אדם שנראה מתאים למעמד גבוה בחברה, יכול להתגלות כתת-הישגי; ואדם יפה תואר, כזה שדעות קדומות מייחסות לו את כל התכונות הטובות, יכול להתגלות כחדל אישים. זיווגי מטבע, לעומת זאת, יוצרים דחף של הסתגלות למצב קיים . הדחף הזה יכול להתגלות כתרומה החשובה ביותר לרומנטיקה.

 

ככל שמתחילים עם ציפיות גבוהות יותר, כך גובר הסיכוי להיות "מופתעים" לרעה; ככל שמתחילים עם פחות ציפיות, כך גובר הסיכוי להיות מופתעים לטובה.

 

שניים שמצאו עצמם על אי בודד

הספרות הרומנטית והקולנועית גדושה בדוגמאות. יש לנו, למשל, את הבלש שנשלח לעקוב אחרי אשה, ללא שום היכרות מוקדמת ביניהם, ויש לנו את שומר הראש שנבחר במקרה לשמור צמוד על זמרת מאוימת, ויש כמובן את השניים שמצאו עצמם על אי בודד בעקבות מטוס שנפל, או יאכטה שטבעה.

 

ושלא לא נטעה - זוגיות אקראית שכזאת אינה אהבה ממבט ראשון. בניגוד לאהבה ממבט ראשון, שמתחילה לפחות ממבט, זוגיות מטבע מתחילה מלא כלום. אין בה, בתחילתה, שום שיקול דעת, או ניצוץ של רגש.

 

מימין תמצאו סקר אהבות קטן, אתם מוזמנים להשתתף

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
גורם האי רציונאליות נראה משמעותי יותר בתחום הרגש
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים