שתף קטע נבחר

אוכלים מספיק סיבים תזונתיים ליום? בואו לבדוק

איפה יש יותר סיבים, בתפוח עץ או בפרוסת לחם שיפון? בכוס שעועית או בבטטה? בתות או בתאנה מיובשת? וכמה לאכול כל יום? הנה התשובות

סיבים תזונתיים הם מרכיבים הנמצאים במזונות צמחיים כמו דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים, גרעינים וזרעים. הסיבים הם סוג של פחמימות שכלל אינן מתעכלות, ודווקא בשל כך יש להן חשיבות בריאותית רבה.

 

לסיבים תפקיד חשוב בהרזיה כיוון שהם תורמים לתחושת שובע מתמשכת. סיבים נוספים סופחים מים במעי הדק והופכים למעין ג'ל הלוכד רכיבים כמו כולסטרול וסוכר, מאט את מעברם במעי, ובכך מאזן את רמותיהם בדם. כך תורמים הסיבים למניעת מחלות לב וכלי דם וסוכרת. הסיבים התזונתיים סופחים מים, מגדילים את נפח הצואה ומגבירים את תנועת המעי, לכן הם חיוניים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולמניעת עצירות.

 

וכמה סיבים מומלץ לצרוך?

הצריכה המומלצת לנשים היא כ-25 גרם סיבים ליום ולגברים כ-35 גרם ליום.

 

כמה אנו צורכים בפועל?

סקר שערך משרד הבריאות לאחרונה (סקר מב"ת) מראה כי הישראלים אינם מגיעים לצריכת הסיבים היומית המומלצת. נשים צורכות בממוצע 57% מצריכת הסיבים המומלצת בעבורן וגברים צורכים 50% מן הצריכה המומלצת.

 

איך תדעו אם אתם צורכים מספיק סיבים?

בטבלה המצורפת מופיעה רשימת מזונות העשירים באופן מיוחד בסיבים. שימו לב לעמודת הכמות, בה מצוין גודל המנה (כוס, פרוסה וכד'). כעת תוכלו לחשב את כמות הסיבים שאתם אוכלים מכל אחד מהמזונות המפורטים.


סיבים תזונתיים

כמות סיבים תזונתיים במאכלים
המזון גודל המנה סיבים במנה (גרם)
לחם שיפון פרוסה 3
לחם חיטה מלאה פרוסה 3
לחם לבן/בגט/חלה פרוסה 1
אורז מלא מבושל 1/2 כוס 2
קינואה מבושלת כוס 5
שעועית לבנה מבושלת כוס 11
עדשים מבושלות 2/3 כוס 11
שעועית כהה 1/2 כוס 8
גרגירי חומוס 1/2 כוס 6
במיה מבושלת 3/4 כוס 3
ארטישוק ירושלמי 1/2 כוס 5
פולי סויה כוס 11
אפונה 1/2 כוס 4
תפ"א אפוי עם קליפה 1 בינוני 4
בטטה אפויה בלי קליפה 1 בינוני 4
שעועית לבנה 1/2 כוס 4
גריסי פנינה מבושלים 1/2 כוס 3
נבטים 1/2 כוס 3
גזר מבושל 1/2 כוס 3
גזר בינוני 2
בוטנים קלויים 3/4 כוס 3
קלח תירס בינוני 2
פופקורן 3 כוסות 3
ברוקולי גבעול 3
אבוקדו 1/2 אבוקדו 6
אגס עם קליפה 1 בינוני 4
תפוח עם קליפה 1 בינוני 4
משמש 1/3 כוס 4
תאנים מיובשות 2 4
תותים כוס 4
אוכמניות 1/2 כוס 4
תפוז 1 בינוני 3
בננה 1 בינוני 3
דובדבנים כוס 3
קיווי 1 גדול 3
פטל 3/4 כוס 6
אפרסמון בינוני 6
זרעי פשתן 2 כפות 6
 

טיפים להגברת צריכת הסיבים

  • הגבירו צריכת דגנים העשירים בסיבים, קיטניות, גרעינים וזרעים, ירקות ופירות. כל המזונות הצמחיים מכילים סיבים, בעוד שמאכלים מן החי אינם מכילים סיבים. מזונות צמחיים כוללים גם קטניות כמו שעועית, עדשים, ואף חלב סויה.

 

  • תוכלו כמובן להגדיל עוד יותר את צריכת הירקות וכך להגדיל עוד יותר את צריכת הסיבים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת תזונתית לחברת קלוגס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדשים. מקור טוב לסיבים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
חצי אבוקדו מכיל 6 גרם סיבים
ד"ר רק שאלה
מומלצים