שתף קטע נבחר

שוחט: באוצר עוינות לא-סבירה לאוניברסיטאות

משרד האוצר דרש מהאוניברסיטאות לקצץ 920 מיליון שקל, ובוועדת הכספים של הכנסת התכנסו לדיון חירום. יו"ר ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה אמר כי דרישות האוצר הן "לא סבירות", ושרת החינוך טענה שמדובר במהלך תמוה. האוצר: רק אנחנו תמכנו ביישום דו"ח שוחט במלואו

ועדת הכספים של הכנסת ערכה הבוקר (יום ד') דיון חירום בעקבות דרישת האוצר להחזרת כספים מהמוסדות להשכלה גבוהה. יושב ראש ועדת שוחט ושר האוצר לשעבר, בייגה שוחט, תקף בדיון את משרד האוצר ואמר כי ניכרת בו "עוינות בלתי-סבירה כלפי מערכת ההשכלה הגבוהה".

 

שוחט, ששימש כראש הוועדה לרפורמה בהשכלה הגבוהה, התייחס לדרישת האוצר - שפורסמה לראשונה ב-ynet - ואמר כי היא "משוללת הגיון".

 

האוצר דרש מהמוסדות להשכלה גבוהה החזר רטרואקטיבי של כ-150 מיליון שקל עבור השנה האקדמית שחלפה, ובנוסף הודיע כי לא יועברו למוסדות תקציבים בסך 770 מיליון שקל - כל זאת עקב אי יישום דו"ח ועדת שוחט. ראשי האוניברסיטאות והסטודנטים זועמים ואומרים שמדובר בשערוריה.

 

יישום המלצותיה של ועדת שוחט מתעכב בשל מחלוקת קשה בין משרד האוצר ובין שרת החינוך יולי תמיר, בעקבות הסכם עם הסטודנטים שקובע כי המלצות הוועדה הנוגעות להעלאת שכר לימוד מבוטלות.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "טענותיו של מר שוחט תמוהות, היות ומשרד האוצר היה הגורם היחידי שתמך ביישום דו"ח שוחט במלואו. אנו בטוחים שגם מר שוחט כמי שעמל על כתיבת הדו"ח מאמין שעל מנת לשפר את מצבה של ההשכלה הגבוהה בישראל יש ליישם את הדו"ח עליו חתומה גם שרת החינוך במלואו ולא את חלקו".

 

עוד נמסר ממשרד האוצר כי בניגוד לטענות המועצה להשכלה גבוהה אין בכוונתו לקצץ 920 מיליון שקלים מתקציב האוניברסיטאות.

 

שרת החינוך אמרה היום בוועדת הכספים כי: "מערכת ההשכלה הגבוהה סובלת מקיצוץ תקציבי מתמשך בשנים האחרונות. ועדת שוחט הוקמה מתוך צורך לתת מענה לתשתית, חיזוק מחקר, ליצירת משרות חדשות ועוד. משרד האוצר היה שותף לדיונים ולגיבוש המלצות שוחט ולכן תמוהה הסיבה בגינה הוא מתנגד לממש המלצות אלה".

 

תמיר הוסיפה כי מהסכום המקורי שנועד למוסדות הגבוהים ושעליו המליצה ועדת שוחט - 2.4 מיליארד שקל - יש לנכות את התקציבים בגין אי-העלאת גובה שכר הלימוד וכך לאפשר למוסדות להשכלה גבוהה לפעול לתוכנית הבראה באופן מיידי.

 

בוועדה דיברו גם ח"כ יצחק בן ישראל (קדימה), שאמר: "אין סכנה גדולה יותר למדינת ישראל מהתמוטטותה של ההשכלה הגבוהה". ח"כ אבישי ברוורמן (מימד-עבודה), ששימש בעבר כנשיא אוניברסיטת בן גוריון, טען: "זה הנושא הכי חשוב במדינת ישראל, ויש לטפל בו בעדיפות העליונה". ח"כ אלכס מילר, יוזם הדיון אמר "אני לא אעמוד מנגד ואראה איך נרמס אחד הנכסים האסטרטגיים החשובים שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוחט. בלי היגיון
צילום: גיל יוחנן
תמיר. תמהה
צילום: ירון ברנר
מומלצים