שתף קטע נבחר

לרוע מזלה, זימבבווה אינה עיראק

שליט זימבבווה עושה בה כבתוך שלו ובני עמו כבר משלמים את המחיר. המערב לא ממהר להתערב במדינה שאינה עשירה בנפט

כמעט בלתי נתפס שתוך שלושה חודשים הצליח רודן זימבבווה רוברט מוגאבה להפוך מכמעט "מנהיג-לשעבר", שעומד סוף כל סוף לפנות את הבמה אחרי 28 שנות כהונה – לשליט כל-יכול שדוהר לעבר כהונה נוספת במדינה הדרום-אפריקנית מוכת העוני. אחרי שהוא ומפלגתו נחלו מפלה כה מוחצת בבחירות שנערכו במדינה בסוף מרס, נראה היה כאילו עידן מוגאבה על סף סיום. אבל עכשיו, אם לא צפוי נס של הרגע האחרון, נראה שמוגאבה עומד לנצח בבחירות לנשיאות בסוף השבוע – בהן יתמודד לבדו, לאחר שמורגן צוונגיראי, מנהיג האופוזיציה שניצח בסיבוב הראשון, הודיע על פרישה.

 

קשה להאשים את צוונגיראי שהחליט לפרוש. מהרגע הראשון נתקלה מפלגתו, "התנועה לשינוי דמוקרטי", בתנאים בלתי אפשריים: חמושים נאמנים לנשיא ניהלו נגד פעילי המפלגה ותומכיה מסע הפחדה אלים ורצחני שגבה את חייהם של קרוב למאה בני אדם ואילץ עשרות אלפים לעקור מבתיהם. המשטרה עיכבה אותו בכל פעם שביקש לקיים עצרת ומנעה ממנו לנהל מסע בחירות תקין, סגנו נעצר והואשם בבגידה, ואילו כלי התקשורת בזימבבווה – הנשלטים בידי הממשלה והמשדרים מדי יום מהדורות שהן שירי הלל לרודן הקשיש המושל במדינה – התעלמו מהאופוזיציה ולא נתנו לה אפשרות להביע את קולה. בתנאים כאלה בלתי אפשרי לקיים בחירות חופשיות ודמוקרטיות, אמר צוונגיראי, ומנהיגי מדינות המערב מיהרו לגבות את החלטתו.

 

אבל מעבר למלים היפות שאמרו בכירים שונים, הגיבוי שנתנו מדינות המערב לצוונגיראי לא מספיק כדי לשנות את תמונת המצב העגומה השוררת בזימבבווה. רודנים, כך מלמדת ההיסטוריה, לא מוותרים באצילות ובקלות על כסאם. גם האיומים בסנקציות נוספות מצד מדינות המערב – כפי שכבר מיהרה בריטניה להכריז – לא הוכחו כיעילים. זו אינה הפעם הראשונה שמועלות נגד מוגאבה הטענות כי נבחר שלא בצורה הוגנת. גם בבחירות שנערכו ב-1990 וב-2002 הואשם השליט הקשיש, שמשל במדינה מאז שזכתה לעצמאותה מבריטניה, כי זייף את התוצאות והמרה את פי העם.

 

בשל כך, הטילו מדינות המערב עיצומים כלכליים על בכירים בממשלו – אך אלה לא הצליחו לדרבן את הרודן לשפר את התנהלותו, ועמו נאלץ להמשיך ולסבול את מדיניותו הכלכלית ההרסנית, שבמסגרתה הלאים חוות משגשגות של איכרים לבנים והעבירן למקורבים. המדינות הכושלת הפכה את זימבבווה ממדינה פורה לארץ חרבה שבה נרשם שיעור האינפלציה הגבוה בעולם, וש-80% מתושביה מובטלים, ונאלצים להתמודד באופן יומיומי עם מחסור במזון ובדלק.

 

תושבי זימבבווה מוכי-העוני ציפו בכיליון עיניים לבחירות בתקווה שיביאו לקץ עידן מוגאבה ולשיפור במצבם, אך כל הסימנים מאותתים כי אחרי הבחירות, שתוצאותיהן עתה ידועות מראש, יוסיף המשבר ויעמיק והנטל על התושבים יגדל. בינתיים, יוכל מוגאבה להמשיך ולטעון כי המשבר הוא תולדה של הסנקציות המערביות.

 

מדינות המערב יכולות להמשיך ולזעום על כך שממשלת זימבבווה לא מקבלת את דרישתן לדחות את סיבוב הבחירות השני. השאלה הגדולה יותר היא האם יעברו על כך מדינות אפריקה בשתיקה. לאחרונה מתחו סנגל, אוגנדה וטנזניה ביקורת על התנהלותה של הממשלה במהלך מסע הבחירות – אך קול אחד לא נשמע, קולו של נשיא דרום אפריקה תאבו מבקי. מבקי אמנם ביקר במדינה בשבוע שעבר במשימת תיווך בין הצדדים, אך עד כה סירב הנשיא לגנות בפומבי את מוגאבה.

 

צוונגיראי קרא למנהיגי המערב לגבות את גינוייהם במעשים, ולשגר לארצו כוח משקיפי-שלום שיספק לתומכי האופוזיציה הגנה מפני ביריוניו של מוגאבה, ויבטיח שהבחירות שם ייערכו בצורה דמוקרטית. למרות שהדיפלומט הבריטי פאדי אשדאון אמר כי "אי אפשר לשלול את האפשרות של התערבות צבאית במדינה", אין כל ערובה שהתרחיש הזה ייצא לפועל, בייחוד על רקע ההיסטוריה של זימבבווה כקולוניה בריטית, ולאור העובדה שנאט"ו והאיחוד האירופי מעורבים כבר עתה עד צוואר במשימות צבאיות ובמשימות שיטור ברחבי הגלובוס, מאפגניסטן ועד צ'אד.

 

ייתכן שאילו היתה זימבבווה מדינה עשירה בנפט, היו מעצמות העולם מפסיקות לשבת בחיבוק ידיים ונוקטות צעדים נמרצים להדחת הרודן מכסאו. אבל זימבבווה, לרוע מזלה, אינה עיראק.

 

נראה אם כן כי המפתח לפתרון למשבר נמצא באפריקה. ייתכן שתיווך נמרץ של גורם בכיר במדינה אפריקנית יוכל למצוא מוצא, אולי בדמות הסכם כלשהו לחלוקת סמכויות שלטון, כפי שהצליח לעשות קופי אנאן בקניה. גם נקיטת סנקציות רחבות יותר – לא רק מערביות – יוכלו לסייע בהגברת הלחץ על מוגאבה, בעיקר אם יצליחו לאלץ את סין, ספקית התחמושת העיקרית של הרודן, להפסיק את קשרי המסחר הללו. אבל כל עוד סין מכהנת כחברה קבועה במועצת הביטחון, התרחיש הזה נראה רחוק כמעט כמו האפשרות שצוונגיראי ייבחר לנשיא זימבבווה.

 

למרות שלא מדובר במדינה בעלת מיקום אסטרטגי וגם לא בארץ עשירה במשאבים טבעיים, על העולם להתעלות מעל שיקולים תועלתניים קרים ומחושבים. גורלם של אזרחי זימבבווה עלול להיות גורלה של כל אומה שנופלת קורבן למדיניות הרסנית של שליט תאב-שלטון. לתושבי זימבבווה מגיע לחיות בכבוד, בתנאים הולמים, ותחת משטר שנבחר בצורה דמוקרטית. יש לקוות שהעולם לא יפנה להם עורף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
דנה צימרמן
צילום: גבי מנשה
מומלצים