שתף קטע נבחר

היסטוריה: צפון קוריאה פוצצה חלק מכור גרעיני

בצעד סמלי, פוצצה צפון קוריאה את מגדל הקירור בכור הגרעיני ביונגביון. הכור נסגר בעקבות אמנת הפירוז. בארה"ב עדיין מחכים לתשובותיה של צפון קוריאה לגבי העברת טכנולוגיה גרעינית לסוריה

צעד היסטורי: צפון קוריאה פוצצה הבוקר (יום ו') את מגדל הקירור בכור הגרעיני ביונגביון. זאת, כחלק מהתחייבותה לשים סוף לתוכנית לפיתוח נשק גרעיני. המגדל נחשב לסמלו המוכר ביותר של כור הפלוטוניום, ואף פיצוצו נחשב לצעד סמלי בלבד, מכיוון שהכור נסגר בעקבות אמנת הפירוז והוא אינו פעיל מזה זמן רב.

  

רק אמש מסרה צפון קוריאה את הצהרת הגרעין שלה, צעד לו חיכו מדינות המערב במשך חודשים רבים. נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, קיבל בשמחה את מתן ההצהרה, אותה הגדיר כ"צעד חשוב". עם זאת, בוש ציין כי מדובר רק בתחילתו של התהליך. "נבטח בכם רק אם תמלאו את כל הבטחותיכם", אמר בוש למדינה אותה הגדיר פעם כחלק מ"ציר הרשע".


פיצוץ המגדל, מתוך הטלוויזיה הסינית

  

כמחווה של רצון טוב, הודיע בוש כי הוא מסיר חלק מהסנקציות שהוטלו על צפון קוריאה במסגרת החוק נגד סחר עם האויב. הוא אף הודיע לקונגרס כי הוא מוציא את צפון קוריאה מהרשימה האמריקנית של המדינות תומכות הטרור, צעד שייכנס לתוקף בעוד 45 ימים.

  

עם זאת, גם צעדים אלה נחשבים לסמליים בעיקרם. זאת, משום שנגד צפון קוריאה עומדת סוללת סנקציות נוספות, בעיקרן כאלה שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם לאחר ניסויים גרעיניים שביצעה המדינה בחודש אוקטובר 2006.

  

ארצות הברית יכולה לחזור בה מהוצאתה של צפון קוריאה מציר הרשע, אם זו לא תעמוד בהתחייבותה לאפשר לפקחים לבצע בדיקות קפדניות שיאשרו את המידע שבהצהרה.

  

בהצהרה, שהועברה למדינות המשתתפות בשיחות ששת הצדדים, פרטים על הפעילות במתקני הגרעין הצפון קוריאנים בשני העשורים האחרונים ועל ייצור הפלוטוניום במתקן ביונגביון. עם זאת, ההצהרה אינה כוללת מידע לגבי נשק גרעיני, נושא שיטופל בשלב הבא של ההסכם.

  

היועץ האמריקני לביטחון לאומי, סטיב האדלי, אמר כי הדו"ח לא כולל תגובה להאשמות לפיהן צפון קוריאה העבירה טכנולוגיה גרעינית לסוריה, ובדבר תוכנית עבר לייצור נשק גרעיני והעשרת אורניום: "אנחנו במצב לא ברור לגמרי, אך נפתחה כאן הדלת להשיג יותר שקיפות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יתרכך? מנהיג צפון קוריאה, קים ז'ונג איל
צילום: רויטרס
מומלצים