שתף קטע נבחר

5 ארוחות ביום ומרזים - דיאטה ע"פ הרפואה הסינית

הטיפול בהשמנה ברוח הרפואה הסינית פונה לכל הרבדים האנושיים - הפיזיולוגי, הרגשי והחברתי. לאכול לפי תורת "חמשת האלמנטים‭,"‬ להיעזר בדיקור ובצמחי מרפא ולהניח את הקלוריות בצד. אלטרנטיבה שפויה

הפרדנו כבר חלבונים מפחמימות, אכלנו פירות רק בשעות הבוקר, נמנענו מפחמימות, ספרנו קלוריות, צברנו נקודות. מדי פעם רזינו, בדרך-כלל גם השמנו בחזרה, ולאורך כל מסלולי ההרזיה המשכנו לחלום על סטייק עסיסי או על שוקולד, או על הפטנט שיאפשר לנו לאכול מהם כאוות נפשנו ולא להשמין לעולם. לצד החלומות התפתח תסכול, לצד התסכול נמשך החיפוש אחר הדרך האחרת, שתשחרר אותנו מהשומן העודף, מייסורי המצפון, מרגשי הנחיתות בעולם שכולו חיטובים ורזון. אז למה לא לנסות את הדרך הסינית? לאכול לפי חמשת האלמנטים, להיעזר בדיקור ובצמחי מרפא ולהניח את הקלוריות בצד.

 

"התזונה היא אבן הבניין של גופנו‭,"‬ אומר רוני ספיר, המנהל האקדמי של מרכז "מזרח מערב" לרפואה סינית קלאסית בנמל תל-אביב. "הרפואה הסינית נוהגת לייחס להרגלי האכילה ולמאכלים השונים חשיבות רבה. לפי הגישה הטיפולית הסינית צריך להתאים לכל אדם תזונה אישית שתחזק ותשמור על האיזון הטבעי של הגוף שלו. בעיניי, לא פלא שאנחנו נרדמים אחרי ארוחת צהריים עסקית של סטייק עם צ'יפס ולחמנייה עם חמאה, קולה קרה ולקינוח עוגה או גלידה. הגוף לא מסוגל לעמוד בזה. השמנה, ברוח הרפואה הסינית, מעידה על חוסר איזון פנימי וכל אדם מתאפיין בחוסר איזון ייחודי לו, שבו צריך לטפל באופן אישי. הטיפול בהשמנה ברוח הרפואה הסינית פונה לכל הרבדים של האדם – הפיזיולוגי, הרגשי, החברתי וכדומה. אנחנו לא מטפלים בבעיית ההשמנה, אלא באדם עם בעיית השמנה‭".


6 ארוחות, 5 טעמים. רוני ספיר (צילום: צביקה טישלר) 

 

מהו חוסר האיזון שלך?

הדרך להרזיה לפי גישת הרפואה הסינית, המיושמת בקליניקה חדשה לטיפול בהשמנה ב"מזרח מערב‭,"‬ מתחילה כצפוי באבחון. בשלב זה נשאל הפונה מגוון רחב של שאלות על אורח חייו, הרגליו והעדפותיו.

 

מלבד התשובות שהוא מוסר, בוחן המאבחן את התנהלותו – רצף הדיבור וטון הדיבור, החיות והחיוניות בפניו, מתח, חיוורון, צבע הציפורניים ועוד. נבחנים גם לשונו של הפונה, הדופק שלו, טונוס השרירים בגופו וסוג ההשמנה ממנה הוא סובל. לעתים יתבקש הפונה לעבור בדיקות דם לאיתור חסרים.

 

בהתאם לכל אלה מתקבלת תמונת חוסר האיזון הספציפי וממנה ייגזר אופן הטיפול, מסביר דובי הורנשטיין, מנהל מגמת צמחי המרפא והתזונה במרכז. האיזון או היעדרו מתייחסים לחמשת האלמנטים – עץ, אש, אדמה, מתכת

 ומים. די שאחד מהם ייצא מאיזון כדי לשבש את המערכת כולה ולגרום לאדם לאכול מתוך מתח, תסכול ועוד.

 

אלמנט העץ מקושר לטעם החמוץ – איכותו מקררת, מכווצת ומונעת דליפת נוזלים. החמוץ מזין את השרירים ומחזק את הכבד והלב. המזונות המתאימים לחיזוק אלמנט העץ הם לימון, תפוחים חמוצים, קיווי, תפוז סיני, כרישה, בצל ירוק, שזיפים חמוצים, בזיליקום, זיתים, אוכמניות, אננס, משמש, מנגו, עגבנייה, שסק, שומר, שמיר, אגוזי מלך, ערמונים, גויאבה, ליצ'י, כבד עוף, בשר בקר, אנשובי, חמאה, חילבה, אורז מתוק, קינואה, גרעיני חמניות, שעועית שחורה, שעועית אזוקי, לחם שאור, כמון, כוסברה, רוזמרין, יין, קפה, סוכר חום ועוד.

 

אלמנט האש מקושר לטעם המר – איכותו מחזקת את הלב, מזינה את הדם ומפיחה רוח-חיים. יכולת הטיהור שלו הופכת אותו ליעיל בהורדת הכולסטרול. לחיזוקו מומלץ לאכול זיתים, לפת, אשכוליות, גבעולי סלרי, חסה, עלי שסק, אספרגוס, זרעי דובדבנים, קינואה, שיפון, פלפל שחור, כורכום, הל, שמן סויה, קפה ותה.

 

אלמנט האדמה מקושר לטעם המתוק – איכותו מחזקת את הקיבה והטחול ואת אנרגיית הגוף והוא שומר על איזון. כדי לחזקו יש לאכול גזר, דלעת, בטטה, תירס, ערמונים, נבטי אלפלפא, כרוב, לפת, סלק אדום, קולרבי, תפוח אדמה, אננס, פפאיה, קוקוס, שקדים, תמרים, תותים, בננות, סילאן, דבש, תאנים, ענבים, פטל, אורז לבן, אפונה, עדשים לאחר הנבטה, פול, שעועית ירוקה, גריסי פנינה, חיטה, בשר בקר ועוף, טונה, סרדינים, זעפרן ויוגורט עזים.

 

אלמנט המתכת מקושר לטעם החריף – איכותו מזינה את הריאות ואת העור. הוא מטפל בהמרצת הדם והאדם. המזונות המתאימים לחיזוקו הם בצל ירוק, מנטה, עלי חרדל, צנון, תרד, כרישה, עירית, שומר, שמיר, נענע, ברוקולי, חצילים, כרוב סיני, מלפפון, סלרי, אבוקדו, פטריות שמפיניון, לימון, תפוז, תפוח, תות שדה, חיטה, סובין חיטה, שעועית מש, גריסי פנינה, פולי סויה צהובים, אניס, ג'ינג'ר, חזרת, קימל, קינמון, מיורן, פלפל חריף - אדום ושחור, סמבוק ויין.

 

אלמנט המים מקושר לטעם המלוח – איכותו מזינה את הכליות ומחזקת את העצמות. ביכולתו לרכך התקשויות, לשפר את החיוניות, לנטרל רעלים ולרוקן את המעיים. למען חיזוקו יש לאכול אצות, ערמוני מים, עגבנייה, אבטיח, מלון, בננה, מנגו, אפרסמון, שסק, קרמבולה, נבט חיטה, שעורה, מאכלי ים ודגי ים, רוטב סויה, מלח ים, מלח אנגלי, מלח סלרי ומלח שומשום.

 

חמש ארוחות

הסוד טמון באיזון, קודם כל בין פחמימות, שומנים וחלבונים. הדיאטה הסינית מבוססת על שלוש ארוחות מרכזיות ומאוזנות ביום ועוד שתיים-שלוש ארוחות ביניים. "הסינים לא הכירו את הפחמימות והחלבונים‭,"‬ מחייך ספיר, "לכן הם דיברו על צלחת שתכיל את חמשת הטעמים – מתוק במרכז ולצידו המלוח,

 החריף, המר והחמוץ‭."‬ כך, למשל, כדי להניע את מערכת העיכול יושם דגש על הטעם המתוק, הוא הפחמימות ‭")‬תשכחו ממתוק של סוכר‭,"‬ מפציר הורנשטיין, "ותחשבו על מתוק טבעי, כזה של בטטה למשל‭,("‬ ועל הטעם החריף.

 

כדי למתן את אנשי האש, אלה שרוצים "לבלוע את העולם‭,"‬ הם יקבלו חיזוק בטעם המר, שאמור להוריד אותם לאדמה.

 

הארוחות צריכות להיות קבועות במידת האפשר, הן ברמת מרכיביהן והן מבחינת לוחות הזמנים. כך מתרגל הגוף להפרשת הורמונים, אנזימים ומיצי עיכול שיסייעו לו לפרק את המזון בצורה יעילה ולהגיע לאיזון. חשוב גם להתמקד באוכל בזמן הארוחה, ללעוס אותו היטב. ספיר ממליץ בחום ללמוד מהסינים גם על דרך ההגשה ואופן האכילה – החיתוך לפיסות מזון קטנות והשימוש במקלות אכילה תורמים לאכילה האיטית, הנינוחה, הנכונה. ואין ברירה, הכמויות חייבות להצטמצם.

 

עקרון משמעותי נוסף עשוי להסביר את הנטייה להקפצה המוכרת לחובבי האוכל הסיני. לא במקרה, אומר ספיר, הם מקפיצים אפילו את המלפפון. "הגוף זקוק לחום כדי לפרק את המזון ביעילות ולכן חשוב להעלות את טמפרטורת המזון מצד אחד, ולהימנע משתייה קרה תוך כדי האכילה מצד שני, כדי לא להביא להתקררות פנימית שתקשה על התהליך‭."‬

 

דברים שיכולים לעזור

נוסף לכך, מוצעים בקליניקה החדשה קביים נוספים למבקשים להפחית משקל. לכל אדם מורכבת פורמולה ספציפית של צמחי מרפא סיניים שיתמכו בתהליך, יהיה שימוש בדיקור סיני לצורך חינוך הגוף לפעילות פיזיולוגית מאוזנת, ייעוץ תזונתי וייעוץ לביצוע שינויים קטנים באורח החיים (ספורט, כמובן‭.(‬ במידת הצורך התהליך ייפתח במבצע לניקוי הגוף, הנקרא במרכז "ספונג'ה לכבד‭."‬

 

"מדי יום אנחנו אוכלים, שותים ונושמים לתוכנו הרבה רעלים‭,"‬ אומר הורנשטיין. "אנחנו סומכים על הכבד שינטרל הכל, אבל כדי לאפשר לו לעבוד חייבים מדי פעם לנקות אותו. כדי לעשות את זה יש לצרוך מזונות קלים לעיכול, עשירים בסיבים וללא גיוון טעמים. הרעיון הוא לשעמם את מערכת העיכול כדי שלא תתאמץ – מה שאומר תזונה חדגונית וצמחי מרפא המיועדים לניקוי הכבד ולתמיכה במערכת העיכול‭." ‬

 

"מזרח מערב" מציעים מבצע ניקוי בן שלושה שבועות, במהלכם מתבססת התזונה על אורז מלא לסוגיו או על שעועית מש. יש לבשל אותם ללא תבלינים, לצרוך מהם כמה שרוצים ולשלב בשתיית מיצי ירקות כדי להשיב לגוף מינרלים וויטמינים חשובים. בנוסף יש לבלוע פעם ביום כף שמן זית או פשתן עם שלוש טיפות מיץ לימון סחוט טרי, ולאחר מכן לשתות כוס מים פושרים. אחרי שבוע אחד כזה אפשר להוסיף ירקות מבושלים או מאודים ללא תיבול, ובשבוע השלישי אפשר לאכול גם חלבונים קלים לעיכול כמו דגים, עוף וביצים. ואחר-כך – לא להתנפל על הפרה הראשונה ולעטוף אותה בבאגט, אלא לחזור בהדרגה לצריכת חלבונים ופחמימות מאוזנת, רגילה.

 

בניגוד למרכזי הרזיה אלטרנטיביים אחרים, ב"מזרח מערב" לא מדלגים על שלב השקילה ומדידת ההיקפים. אלא שההתייחסות לטבלאות המשקל

 המקובלות מסויגת ולא פנאטית‭".‬הטבלאות נכונות עקרונית‭,"‬ אומר ספיר, "אבל אין מה לעשות – יש טיפוסים שמנמנים ויש טיפוסים רזים ולפעמים צריך לצאת מהשבלונות. לכן אנחנו גם לא קוצבים מראש את משך הטיפול – לכל גוף הצרכים שלו, הקצב שלו, היכולת שלו להגיע לאיזון. מה שאומר שבהחלט ייתכן מצב בו לפי הטבלה האדם שמולי צריך להפחית עשרה קילו, אבל אני אמליץ לו להפסיק לרזות אחרי חמישה בלבד. בהנחה, כמובן, שאשתכנע שהוא הגיע לנקודה המתאימה לו אישית‭." ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק תה. מרזים כמו הסינים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מומלצים