שתף קטע נבחר

משפחת סאדאת זועמת: סרט איראני מציגו כבוגד

סרט בשם "הוצאתו להורג של פרעה" מציג את הנשיא המצרי שחתם על הסכם שלום עם ישראל כ"בוגד" ומכנה את רוצחו "שהיד". בני משפחתו של הנשיא שנרצח ואקדמאים מצרים לא יודעים את נפשם מרוב זעם

מתיחות בין קהיר לטהרן והפעם על רקע קולנועי: משפחתו של נשיא מצרים המנוח, אנואר סאדאת, זועמת על איראן. הסיבה: סרט המתאר את ההתנקשות בנשיא סאדאת וזאת תחת השם הסנסציוני - "הוצאתו להורג של פרעה". הסרט, שהוצג לאחרונה בשולי אירוע חגיגי שארגנה "הוועדה העולמית לעילוי שמם של השהידים וההתעוררות האסלאמית" באיראן, עורר ויכוח נוקב וזועם בקרב משכילים ואנשי קולנוע מצרים, וכעס עצום בקרב בני משפחת סאדאת.

 

העיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום" דיווח הבוקר (יום א') כי בסרט נטען שהסיבה להתנקשות בסאדאת, המכונה בסרט "הנשיא הבוגד", היא חתימתו על הסכם השלום עם ישראל (הסיבה היתה רחבה יותר: ראייתם של תנועות האסלאם הרדיקליות במצרים בסאדאת כ"שליט עריץ וכופר המשתף פעולה עם המערב המנוון" – ר.נ.). לפי הסרט, בוצעה "הוצאה מהפכנית להורג של הנשיא המצרי הבוגד מצד השהיד חאלד אל-אסלאמבולי". הסרט מציג לאורך שעה שלמה עדויות מפי "מומחים, פוליטיקאים ואנשי ביטחון" על ההתנקשות ומביא תמונות המתעדות אותה.

 

"מזייפים את ההיסטוריה"

משפחת סאדאת לא יודעת את נפשה מרוב זעם. לפי הדיווח, היא איימה לתבוע את מפיקי הסרט האיראני. "על מפיקי הסרט היה לקבל את אישור המשפחה בטרם החלו בהכנתו", אמרה לעיתון בתו של סאדאת, רוקייה. לדבריה, כל פגיעה בשמו תזכה לתגובה תקיפה. גם אחיינו של הנשיא המנוח, וחבר הפרלמנט לשעבר שישב עד לא מכבר בכלא (בגין "העלבת הצבא"), טלעת סאדאת, לא נותר אדיש.

 

"זהו ניסיון שפל להכפיש את שמו של הנשיא המנוח ולזייף את ההיסטוריה", אמר טלעת סאדאת. אנשי אקמיה וקולנוע במצרים הביעו אף הם כעס רב. "הסרט אינו כולל דבר פרט לשקרים", אמר יו"ר אגודת אנשי תעשיית הקולנוע במצרים, ממדוח אל-לית'י. "על האיראנים לשוב ולבחון מחדש את הסרט משום שסאדאת היה גיבור אמיתי. בלעדיו לא היינו מקבלים בחזרה את סיני. מה שהוא עשה עם ישראל, נעשה עתה עם סוריה, פלסטין ומדינות אחרות אשר התנגדו להחלטתו. סאדאת היה האמיץ מכולם משום שהלך לכנסת", אמר אל-לית'י.

 

יצוין כי אין מדובר באקט הפומבי הראשון במסגרתו מהללת טהרן את אסלאמבולי ומצהירה מה דעתה על ההתנקשות בסאדאת. איראן קטעה את יחסיה הדיפלומטים עם מצרים ב-1980 במחאה על הסכם השלום עם ישראל ועל נכונותה לארח את השאה הגולה. תקופה קצרה לאחר הרצח אף הגדילה טהרן וקראה רחוב על שמו של אסלאמבולי שהתנקש בסאדאת, דבר שגרם להחרפת הקרע בין השתיים. לאחרונה, במסגרת ההתקרבות בין השתיים, החליטה איראן לשנות את שם הרחוב, וזה אכן שונה ל"רחוב האינתיפאדה הפלסטינית".

 

"סאדאת היה איש עצום"

"זהו סרט הסברתי ולא ניתן להתייחס אליו כאל עבודה מקצועית", מסביר התסריטאי, וחיד חאמד. "הוא נובע מהמדיניות שלה (של איראן) כמדינה. זוהי עמדתם של האיראנים מזה זמן רב, עד כדי כך שהם קראו רחוב על שם אסלאמבולי... מה שהאיראנים עשו אינו זקוק לתגובה דיפלומטית אלא לעבודה מקצועית כתגובה על הטענות הבטלות הללו", הוא אמר והעריך כי ההמולה סביב הסרט תשכך בימים הקרובים.

 

מעניין בהקשר זה כי דווקא תנועת "אל-גמאעה אל-אסלאמיה" שמתוכה יצא רוצחו של סאדאת מתנגדת להצגתו כבוגד. בהחלט ייתכן כי זאת בשל חששם מנחת זרועו של המשטר המצרי. "סאדאת היה איש עצום והאחראי לניצחון אוקטובר (הכינוי למלחמת יום הכיפורים)", אמר לעיתון בכיר בתנועה, שהוצאה אל מחוץ

לחוק בעקבות ההתנקשות בסאדאת ב-6 באוקטובר 1981.

 

"חאלד אל-אסלאמבולי, רוצחו של סאדאת, היה צעיר טוב שהרג את הנשיא המנוח בגלל שחשב שהוא עושה מעשה טוב. אולם, ה'גמאעה' סבורה כעת כי אם ניתן היה להשיב את הזמן אחורנית, הדבר לא היה קורה. סאדאת היה הנשיא היחיד אשר נתן את חופש הפעולה הגדול ביותר לתנועות האסלאמיות אולם התנועה לא היטיבה לנצל את החופש הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנואר סאדאת
צילום: יעקב סער, לע"מ
מומלצים