שתף קטע נבחר

אירופה בדרך להסכמה על תקנות הגירה מחמירות

האיחוד האירופי מקשיח את הקריטריונים לקבלת מהגרים ליבשת. היום הגיעו שרי הפנים והמשפטים ממדינות הגוש להסכמה על קוי יסוד חדשים שיפקחו על ההגירה ליבשת, ודחו את הטענה שמדובר בתקנות מחמירות מדי. בין התקנות החדשות: הגבלת ההגירה החוקית, אישור לגרש מהגרים לא-חוקיים, ודרישה ממבקשי מקלט להגיש בקשות במדינות מוצאן

שרי הפנים והמשפטים האירופיים הגיעו היום (ב') להגיע להסכמה על קוי יסוד שיפקחו על הגירה ליבשת - ודחו את הטענות כי התוכנית החדשה תהפוך את אירופה למבצר.

 

"זו הצעה טובה שמייצגת עמדה המשותפת לכולם", טען שר הפנים הצ'כי, איבאן לנגר, עם בואו לכינוס השרים, שנערך בעיר קאן שבריביירה הצרפתית.

 

התוכנית, המכונה "הברית האירופית להגירה ומקלט מדיני", מנסחת את העקרונות שיאפשרו לאיחוד האירופי להשתלט על ההגירה לגוש המדינות, להיאבק בהגירה הבלתי-חוקית ולסייע לפיתוחן של המדינות העניות שמהן נוהגים להגר לאירופה.

 

צרפת, שהפכה לנשיאה התורנית של גוש המדינות ב-1 ביולי, מעוניינת שקוי היסוד ינוסחו עד אוקטובר, כדי שניתן יהיה לאשרם בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי הצפויה בחודש זה.

 

"אני מקווה שנוכל להגיע להסכמה על הברית הזאת, שאותה נוכל לנסח בתקופת נשיאותה של צרפת", אמר שר הפנים היווני, פרוקופיס פבלופולוס. "זוהי תוכנית המניחה את היסודות למדיניות ההגירה - והיא חיונית ביותר לאירופה ולעולם כולו", הוסיף.

 

גם ספרד, שעד כה הביעה התנגדות גדולה ביותר להסכם ודרשה מצרפת להסיר מתוכו סעיפים הדורשים ממהגרים ללמוד את השפה במדינה שאליה החליטו להגר, אמרה כי המסמך מתאים עתה למערכת המשפטית של ספרד. "אנחנו מרוצים. אנחנו מאמינים שהמסמך עונה עתה על מודל ההגירה של ספרד", אמר שר הפנים הספרדי, אלפרדו פרס רובלקבה.

 

שרי הפנים של מדינות אירופיות נוספות הביעו תמיכה במסמך המתגבש, וטענו כי אין זה נכון שהאיחוד האירופי מנסה להקים "חומות" סביב 27 מדינות הגוש, למרות שמדינות אירופה נאלצו להחמיר את סידורי האבטחה סביב גבולות הגוש בתמורה להנהגת "גבולות פתוחים" בין מדינות הגוש.


מהגרים לא-חוקיים מסומליה לחופי האי האיטלקי למפדוסה (צילום: AFP)

 

"אינו רואה כל חומות סביב אירופה", אמר שר הפנים הגרמני וולפגנג שוויבל. "ישנם שישה מיליון מהגרים בלתי חוקים באירופה - ועלינו להיאבק בהגירה הבלתי חוקית ולפקח על ההגירה החוקית ליבשת". "ההסכם לא מהווה ניסיון להקים חומות", הוסיף שר הפנים של לוכסמבורג לוק פרידן. "רק אירופה רשאית להחליט מי ייכנס לגבולותיה. היינו צריכים לנסח הסכם שכזה כבר לפני עשור".

 

ההסכם ישפיע גם על מבקשי מקלט מדיני

אם ייאושר ההסכם, יחל באירופה עידן חדש של הגירה. ההסכם יציב מגבלות על ההגירה החוקית למדינות אירופה - בהתבסס על צרכיה ויכולתה של כל מדינה לקבל לשטחה מהגרים. הוא גם יסייע למדינות להיאבק בהגירה הבלתי חוקית, וייאפשר להן לגרש משטחן מהגרים שאינם מחזיקים באישורי הגירה.

 

גם פליטים ייאלצו, על פי ההסכם החדש, להגיש בקשה למקלט מדינה עוד לפני שיגיעו לגבולות היבשת, למרות שהאיחוד האירופי הביע נכונות להגיש סיוע יעיל יותר למדינות שאותן מבקשים הפליטים לעזוב, בתקווה שהדבר יגרום להם להישאר

בארצותיהם.

 

"אסור לנו להשאיר את תחום ההגירה בחוסר סדר מוחלט. אירופה צריכה להישאר פתוחה - אבל עלינו להציב חוקים ומגבלות. אירופה תוכל להישאר מקום מקלט אבל חייבים לעשות זאת בצורה מאורגנת", אמר נציב המשפט של האיחוד האירופי, ז'אק בארו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהגרים אפריקנים בלתי-חוקיים באיים הקנאריים, שלשום
צילום: AFP
מומלצים