שתף קטע נבחר

בעכו ובחיפה חוגגים את ההכרזה על הגנים הבהאיים כאתרי מורשת

החלטת ארגון אונסק"ו להכריז על האתרים הבהאיים בישראל כאתרי מורשת עולמית היא לא רק מקור לגאווה עבור מאמיני הדת, אלא מקור לתקווה עבור המנסים לעודד את התיירות לישראל

חיפה ועכו התעוררו היום לבוקר חגיגי למדי עם הכרזתה אמש (ד') של הוועדה הבינלאומית למורשת עולמית של אונסק"ו על האתרים הבהאיים בשתי הערים כאתרי מורשת עולמית. בהחלטתה קבעה הוועדה כי האתרים הבהאים מייצגים "ערכים אוניברסליים ייחודיים" ולכן הם ראויים להיכלל ברשימה היוקרתית, הכוללת כעת 878 אתרים ברחבי העולם.

 

ההכרזה מתייחסת לשני המקומות החשובים ביותר לבהאים בעולם: הראשון הוא אחוזת בהג'י שבצפון עכו, המהווה את מקום מנוחתו של באהה-אללא, הנביא המייסד של הדת הבהאית. זהו מקום קדוש ביותר עבור המאמינים בדת. כמו כן, במתחם בעכו ניצבים מבנים שהשתמרו יפה מהתקופה העותמנית.

 

המקום השני הוא הגנים התלויים בחיפה, ובהם מקדש הבאב (המוכר לישראלים כ"כיפת הזהב") - בו טמונים שרידיו של הבאב, הנביא המבשר של הדת הבהאית. הגנים בחיפה ידועים בזכות יופיים ומהווים את אחת האטרקציות התיירותיות המרכזיות בעיר. יתרה מכך, שני האתרים מהווים מוקדי עלייה לרגל של בני הקהילה הבהאית, המונים כ-5 מיליון איש המתגוררים בכ-200 מדינות ברחבי העולם. 

 

"אנו מברכים על ההכרזה של אונסק"ו ומודים למדינת ישראל על החלטתה להגיש את האתרים הבהאיים לאונסקו", אמר ד"ר אלברט לינקולן, המזכיר הכללי של הקהילה הבהאית העולמית. לדבריו, "ההכרזה מדגישה את חשיבותם של האתרים המקודשים לדת הבהאית, שב-150 השנים האחרונות הפכה מקבוצה נרדפת במזרח התיכון לקהילה בינלאומית נרחבת. אין לי ספק כי הכרה באתרים הללו תיצור עניין ומוקד תיירותי עולמי גם בגליל המערבי ובעכו, בדומה לגנים בחיפה, בהם ביקרו עד היום כ-5 מיליון מבקרים, מאז נפתחו ב-2001".

 

דני בר-אלי, מזכ"ל הוועד הישראלי לאונסק"ו, אמר ל-ynet: "אין לנו צפי מדוייק על מספר התיירים שיגיעו, אבל אין ספק שההכרזה תמנף את התיירות בישראל. צריך להסתכל לא על ההכרזה של האתר הספציפי הזה דווקא, אלא על העובדה שהיום יש בארץ כבר 12 אתרים שהוכרזו ע"י אונסקו. כיום יש נישה חדשה של תיירות הסטורית ותיירות לאתרי מורשת עולמית, וברור שההכרזה הזו יוצרת, ביחד עם האתרים הנוספים, מסה קריטית שמאפשרת תכנון מגוון של סיורים בישראל, מצפון ועד דרום. לגבי הבהאיים, המקום הוכר כבסיס של נוף תרבות עירוני שנוצר על ידי אדם והותאם לסביבה, והמשמעות היא שזה מראה את הרב גוניות של ישראל, המגישה אתרים המשקפים את כל המגוון התרבותי-חברתי הקיים פה".

 

ממשרד התיירות נמסר כי "להכרזת אונסק"ו על הגנים הבהאיים כאתר מורשת עולמית חשיבות רבה לחיזוק מיתוג ישראל כיעד תיירותי ייחודי ואטרקטיבי, המציע לתייר ביקור באתרי מורשת, דת, היסטוריה וארכיאולוגיה רבים. הכרזה כזו תעודד הגעתם של מבקרים מתחום התיירות ה'תרבותית-היסטורית' לישראל ויכולה אף להאריך את משך ביקורם ושהותם בארץ, בשל הרצון לבקר באתר החדש, המצטרף ל-11 האתרים בישראל, שהוכרזו כאתרי מורשת עולמיים".

 

"זו אחת המתנות הגדולות שהעיר חיפה קיבלה", אמר יונה יהב, ראש עיריית חיפה, "אונסק"ו הכירה בעובדה שמקדש הבהאיים והגנים המרהיבים הסובבים אותו הם הפלא השמיני של העולם".

 

שמעון לנקרי, ראש עיריית עכו, אמר: "זהו יום חג לעיר עכו ולתושביה. ההכרה של אונסק"ו תזרז את הפיתוח של האתרים הבהאים בעיר, שיהפכו במהרה לאטרקציות תיירותיות".

 

האתרים הבהאיים מצטרפים למקומות הקודמים בישראל שהוכרזו כאתרי מורשת עולמית על ידי אונסק"ו: מצדה, עכו העתיקה, "העיר הלבנה" בתל אביב, שלושה תלים מקראיים (תל מגידו, תל חצור, תל באר שבע), דרך הבשמים (ערי המדבר עבדת, שבטה, חלוצה וממשית).

 

עשרות אתרים נוספים בישראל הוגשו לוועדה כמועמדים לרשימה, ובהם קיסריה, בית שערים, בית שאן, אתרים נוצריים באיזור הכנרת, המסגד הלבן ברמלה ועוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האתר בחיפה. "מתנה לעיר"
צילום: סיגלית גיגה פרקול
צילום: אלעד גרשגורן
האתר בעכו. "יום חג"
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים