שתף קטע נבחר

פישר רוצה דולר חזק - אך ישלם באינפלציה

בנק ישראל חושש מירידה ביצוא, במיוחד כשיש האטה בארה"ב, שאחראית על שליש מהיצוא של ישראל. אך המחיר יהיה מדד גבוה ואינפלציה צומחת. מה שיקרה בסוף הוא שהדולר יתחזק והריבית תעלה

אתמול (ה') התבשרנו פעם נוספת כי בנק ישראל בראשותו של סטנלי פישר בוחר בצד האקטיבי, בסוג השלטון המוניטרי הדומה לזה של ה-Fed בארה"ב. הבנק החל להתערב בשוק המט"ח (דולר-שקל) באופן סדיר החל ב-24 לחודש מרס עם רכישות של 25 מיליון דולר, בממוצע ליום, תחת האמתלא של הגדלת יתרות המט"ח של ישראל לרמה שבין 35 מיליארד דולר ועד 40 מיליארד דולר.

 

לסוחרים ולמשקיעים בשוק היה ברור כי המטרה הסמויה של בנק ישראל הייתה לתמוך ביצואנים הישראלים שרואים לנגד עיניהם, מחד עלויות גדלות (שכר ותשומות) ומאידך את השקל מתחזק כנגד מטבעות הסחר המרכזיים, אשר פוגע בכושר התחרות של החברות הישראליות אל מול מקבילותיהן משווקים אחרים.

 

בפועל, אנו כבר עדים בחודשים האחרונים לכדי התגברותם של אינדיקטורים המצביעים על היחלשות של היצואניות הישראליות. הנפגעות המרכזיות הן אלו הפועלות בסקטורים המסורתיים. עם זאת, גם בתעשיית העילית ישנם סימני פגיעה ברורים.

 

אין ספק כי צעד זה ממחיש את חששו של בנק ישראל מפני ההשפעה השלילית של השקל הישראלי על הצמיחה הכלכלית, וזאת עוד מבלי שלקחנו בחשבון את החולשה בכלכלה האמריקנית המהווה יעד מוביל ליצוא הישראלי - כ-30% מסך היצוא של ישראל פונה לארה"ב.

 

לפיכך, בנק ישראל בחר נכון בנסותו לעזור לסקטור היצוא בתקופה זו ואפילו על חשבון האינפלציה, שהרי פיחות של שער החליפין משמעותו היא מדדי מחירים גבוהים. על כן, באופן מוזר למדי אנו צפויים לעמוד בפני תקופה כאשר מחד, בנק ישראל יפעל בשוק המט"ח בכדי להחליש את שער השקל כנגד הדולר, ומאידך יעלה את הריבית בכדי להתמודד עם האינפלציה.

 

הכותב הוא כלכלן ואסטרטג ראשי בבית-ההשקעות מיטב

פורסם לראשונה 10/07/2008 17:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החלטה נכונה? סטנלי פישר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים