שתף קטע נבחר

האם באמת צריך נעליים שונות לריצה ולהליכה?

האם יש לכם בארון נעליים שונות לריצה, להליכה, לטניס, לספינינג ולכדורסל? האם יש באמת הבדל משמעותי בין נעל ספורט אחת לאחרת, והאם יש צורך להתאים את סוג הנעל לסוג הספורט שאתם עושים? במילה אחת: כן. בשתי מילים: כדאי מאוד

מכירים את הבדיחה על האיש שנכנס לחנות לציוד ספורט וביקש להחזיר את נעלי הריצה היוקרתיות שקנה? "זה לא עובד", הסביר בזעף למוכר המופתע "נעלתי - ושום דבר לא קרה!"

 

צחוק צחוק, אבל בואו נודה: כשאנחנו משקיעים את מיטב כספנו בנעלי ספורט משובחות המתהדרות ברשימת תכונות שלא היו מביישות מעבורת חלל, אך טבעי הוא שנפתח כלפיהן ציפיות גבוהות. השאלה היא האם מדובר בעבודה מוצלחת במיוחד של פרסומאים מיומנים, שהצליחו לשכנע אותנו שאכן קיים הבדל מהותי בין נעלי ריצה לנעלי טניס לנעלי כדורסל (ולכן עלינו לקנות, כמובן, את שלושת הזוגות), או שדי לנו בזוג נעלי ספורט איכותי אחד, שישרת אותנו נאמנה בזמן שאנחנו עוסקים בכל ענף ספורט שהוא? במדור הבריאות של עיתון "לאשה", עונים השבוע של השאלה.

 

יש משמעות להתאמה

 

"חשוב להבין שכף הרגל שלנו מבצעת תנועות שונות בענפי הספורט השונים, ולכן יש משמעות להתאמת הנעל לעיסוק הספורטיבי", מסביר ד"ר מוקי יניב, מנהל השירות לפגיעות ספורט וכירורגיה ארטרוסקופית בבית החולים "דנה" ומנהל "ספורטופדיה" ברמת השרון.

 

"במשחק טניס, למשל, יש הרבה בלימות והאצות, שינויי כיוון תכופים, תנועתיות רבה ושעות של משחק על הרגליים. לכן, מי שמשחק טניס זקוק לנעל שתייצב את כף הרגל שלו גם בתנועות צדיות, ותאפשר לאצבעות לנוע בתוכה בחופשיות, כדי למנוע פגיעה בעת בלימה.

 

"בזמן ריצה ארוכה, לעומת זאת, התנועות שאנו מבצעים אחידות למדי, ושינוי הכיוון חשוב פחות. שימוש בנעלי ריצה בעת משחק טניס עלול לגרום לנקיעות קרסוליים, כי נעל ריצה אינה בנויה לייצב את תנועות כף הרגל בעת שינויי הכיוון הפתאומיים".

 

אם אתם משחקים כדורסל, חשוב שתקנו נעליים שמתאימות לספורט הזה, שמתהדר – לפי ד"ר יניב – באחוזי נקיעות הקרסול הגבוהים ביותר מכל ענפי הספורט האחרים. "שחקני כדורסל קופצים הרבה ונוחתים לא פעם על רגלי עמיתיהם. עובדה זאת, יחד עם גודלן המשמעותי של כפות הרגליים שלהם, שמשמשות כמנוף חזק לתנועה, גורמים להפעלת כוחות גדולים על הקרסול, ולנקיעות קרסול תכופות. מסיבה זו נחוצות בכדורסל נעליים גבוהות".

 

אילן בניסטי, מנהל מותג בחברת נעלי הריצה "ברוקס", ובעבר בין הרצים המובילים בארץ למרחקים בינוניים וארוכים, מסכים שנעליים ייעודיות, המותאמות לעיסוק בסוגי ספורט שונים, יתנו מענה טוב לענף הספורט שאליו הן מיועדות, ומענה טוב פחות לספורט מסוג אחר, "בפרט כשמדובר ביצרניות מקצועיות".

 

יחד עם זאת, לא מוכרחים למהר לקנות נעליים שונות לריצה ספורטיבית ולהליכה בפארק: "נעלי ריצה מתאימות בהחלט גם להליכה, ואפשר להגיד שכל נעל ריצה טובה מתאימה להליכה. כאן חשובה בעיקר ההתאמה האישית למבנה כף הרגל. אבל נעלי כדורגל, למשל, המצוידות בסוליה מיוחדת, לא יתאימו לריצה על משטח ישר שאינו עשוי דשא, והן גם גמישות פחות מנעלי ריצה".

 

גיא דנמן, מנהל תחום ההנעלה בחברת "נייקי ישראל", מספר שרוב הישראלים אכן נוהגים לצעוד בנעלי ריצה "כי קולקציית נעלי ההליכה הייעודיות מצומצמת מאוד בארץ. אבל לא מומלץ לצאת לריצות בנעליים המיועדות להליכה, בגלל הטכנולוגיה השונה של הנעל שעלולה לפגום באיכות הריצה".

 


1. הסולייה נועדה לאפשר מגע מלא למשטחים ישרים, וגם גדי לא להחליק. 2. מיקום הפקקים מאפשר חלוקת משקל משופרת ומקסימום אחיזה בדשא. 3. נעליים שמיועדות לריצות כביש ומסלול, טובות גם להליכה. 4. נעלי כדורסל שומרות על הקרסול, האיבר הנפגע ביותר במשחק. 5. בלימת זעזועים מקסימלית לריצות בתנאי שטח. (צילום: gettyimages/אימג' בנק)

 

נעל לכל ענף

 

אם מזמן לא ביקרתם בחנויות הספורט צפויה לכם הפתעה: שפע מהמם של נעלי ספורט ממתין על המדפים, ומי שאינו מצויד בידע המתאים עלול להתבלבל בקלות. אף כי חלקן נראות דומות למדי זו לזו, מתברר שיש הבדלים גדולים בין נעל אחת לאחרת.

 

רק כדי לסבר את האוזן, נספר לכם, למשל, על נעלי הטניס לנשים של "נייקי", שנמכרות כ"נעליה של שחקנית הטניס המקצועית שראפובה", ומצוידות בסוליה חדשנית המונעת מחום המשטח לחדור אל הנעל ובכרית אוויר בקדמת הנעל ובאזור העקב. נעלי ריצה מקצועיות של אותו המותג, המותאמות במיוחד לריצות למרחקים ארוכים ולאימונים בחדר כושר, מאובזרות במדרס מיוחד לנחיתה רכה, בכריות אוויר ובטכנולוגיה המאפשרת קבלת משוב על נתוני הריצה בזמן אמת תוך האזנה למוזיקה ב־iPOD Nano.

 

אם חשקה נפשכם בזוג נעלי ריצה מבית המותג האמריקאי "ברוקס" (שמציע נעלי הליכה, ריצה, כדורגל, טניס, כדורסל, כדורעף, כדוריד ואפילו נעלי ספינינג, שיש בהן מגרעת מיוחדת המשתלבת בפדל של האופניים), אל תעלו על דעתכם פשוט להיכנס לחנות ולמדוד. עוד לפני שכף רגלכם תזכה לחוש במגע הנעל מבפנים, תתבקשו להיבדק על ידי מערכת ממוחשבת שתפקידה לבחון את אופן חלוקת המשקל על פני כף הרגל שלכם, במטרה להתאים לכם באופן אישי את הנעל האידיאלית.

 

גיא דנמן מ"נייקי" מסביר: "אנחנו משקיעים המון כדי לשפר את הביצועים של כל האתלטים, חובבים ומקצוענים כאחד, מתוך אמונה שהנעל צריכה לעזור לאתלט לשמור על גופו ולמנוע פציעות. לכן פיתחנו נעליים ייעודיות לכל ענף: נעלי כדורגל זקוקות לפקקים מיוחדים בתחתית הסוליה, שאוחזים בדשא ומאפשרים חיכוך מרבי שעוזר לשחקן להאיץ קדימה. נעל ריצה מקצועית תהיה מצוידת בכרית אוויר בסוליה ובגפה מאווררת במיוחד, שתנדף את הזיעה ותשמור על משקלה הקל של הנעל. נעלי הכדורסל יהיו גבוהות במיוחד ויקבעו את הקרסול.

 

"עם זאת, ברור שלא תמיד מתאפשר כלכלית לקנות נעל נפרדת לכל ענף. הורים רבים קונים לילדיהם נעלי ריצה שמשמשות אותם גם במשחקי כדורגל וכדורסל וגם בשיעורי הספורט. זה לא אידיאלי, אבל זו החלטה כלכלית".

 

האם אימון בנעל שאינה ייעודית יכול ממש להזיק?

 

"בהחלט", אומר ד"ר יניב. "שימוש בנעליים שאינן מתאימות עלול לגרום לפציעות חריפות או לפגיעות מאמץ. במהלך דקת ריצה אחת אנו פוגשים את הקרקע בחבטה בערך 160 פעם. אדם שרץ במשך 50 דקות סופג כ־8000 חבטות, כל אחת מהן בעוצמה של משקל גופו כפול פעמיים וחצי. אלה הרבה מאוד זעזועים. נעל שאינה מתאימה עלולה לגרום לנזק מצטבר, וגם אם המתעמל לא יחוש בו מיד, קיים חשש שאחרי מספר ימים, שבוע או חודש, יופיעו כאבים, שפשופים, דלקות גידית או שבר מאמץ".

 

"נעל לא מתאימה עלולה להוביל, לפני הכל, לביצועים טובים פחות", מסביר אילן בניסטי. "נעל ריצה תניב ביצועים טובים פחות על מגרש הטניס, ולהיפך. מלבד רמת הביצועים, נעל שלא הותאמה לסוג הפעילות הספורטיבית, או למבנה כף הרגל של המתעמל, עלולה לגרום לפציעות ולפגוע בהנאה ובבריאות".

 

גיא דנמן מביא כמה דוגמאות: "נניח שנשחק כדורסל בנעלי ריצה, שאין בהן כל תמיכה לקרסול. אחרי משחק אחד או שניים, הקרסול שלנו יהפוך פגיע לכל סוגי הפציעות הקיימות בעולם הכדורסל. אם נשתמש באותן נעלי ריצה כדי לשחק כדורגל על דשא, אנחנו עלולים להחליק – כי נעלי ריצה אינן מצוידות בפקקים המיוחדים המאפשרים את החיכוך הנחוץ. ואם נשחק טניס בנעלי כדורסל גבוהות, פשוט ניפול - כי נעלי כדורסל מיועדות למשחק על משטח פלסטיק או לינוליאום, ולא לריצה על משטח קשה כמו במגרש הטניס".

 

10 הדיברות לבחירת נעלי ספורט

ד"ר מוקי יניב, אילן בניסטי וגיא דנמן מעניקים עצות מעשיות למתעמלים מבולבלים:

 

1. השקיעו בשיעורי בית: נעלי ספורט הן הוצאה כלכלית לא קטנה. אל תיכנסו אקראית לחנות נעליים - היכנסו לאינטרנט לפני הקנייה, למדו על המבחר הקיים ועל הצרכים המיוחדים של ענף הספורט שבו אתם עוסקים.

 

2. שאלו את המקצוענים: אם אתם ספורטאים מתחילים, התייעצו עם ספורטאים ותיקים יותר, קראו עיתונים מקצועיים ועקבו אחר כתבות המדריכות את הספורטאי בקניית נעליים מתאימות. אל תתביישו להתייעץ עם המוכרים בחנויות.

 

3. קנו בחנות גדולה ואמינה: לא בכל החנויות תפגשו צוות מוכרים מקצועי שמכיר את ההבדלים בין נעל לנעל ויודע עד כמה הם חשובים. קנייה בחנות מקצועית וגדולה תאפשר לכם ליהנות מייעוץ מקצועי, התאמה אישית ומבחר גדול.

 

4. העדיפו חנות שמספקת שירותי אבחון והתאמה: בחנויות מסוימות יאפשרו לכם לעמוד על משטח מיוחד, המצויד בחיישנים שמראים היכן ממוקמות נקודות הלחץ בכף הרגל שלכם. בחנויות אחרות יהיה זה המוכר שיידע לזהות שינויים במבנה כפות הרגליים ולהמליץ על נעל מתאימה. בשני המקרים, עם או בלי הטכנולוגיה – חשובה ההתאמה.

 

5. אל תתפתו לשמות גדולים ולעיצובים מנקרי עיניים: לא כדאי לבחור בנעל ספורט רק לפי השם, הצבע או הצורה המיוחדת שלה (על אף שברור שגם אלה משפיעים על הבחירה). התייחסו קודם לייעוד של הנעל ולהתאמתה האישית לכף הרגל שלכם – בפרט אם יש לכם כף רגל מיוחדת שדורשת התחשבות.

 

6. שימו דגש על תכונות אישיות מיוחדות: אם, למשל, כף הרגל שלכם בנויה כך שיש לה "קריסה פנימית", כדאי לדעת שיש נעלי ספורט שעיצובן מסייע בתיקון התנוחה. בקשו מהמוכר בחנות להציע לכם "נעליים מתקנות", בניגוד ל"נעליים ניטראליות".

 

7. צאו לקניות בשעות הערב: כף הרגל שלנו מתנפחת במהלך היום, ובסופו היא גדולה יותר מאשר בשעות הבוקר. חשוב למדוד נעליים בשעה שהרגל נמצאת בגודל המקסימלי שלה. הצטיידו מבעוד מועד בגרביים שאתם נוהגים לגרוב במהלך האימון, והשתמשו בהם בזמן המדידה.

 

8. עמדו בבקשה: נעליים יש למדוד בעמידה, כיוון שכך משקל הגוף לוחץ על כף הרגל ומעניק לה את אותה הצורה שיש לה בזמן אימון.

 

9. השאירו רווח: הקפידו על השארת רווח מספיק לתנועת האצבעות בחלקה הקדמי של הנעל. כלומר, דאגו שיישאר מרווח ברוחב אצבע אחת לפחות בין קצות האצבעות שלכם לבין קצה הנעל.

 

10. החליפו בזמן: נעלי ריצה מקובל להחליף אחת ל־700 – 800 ק"מ ריצה או אחת לחצי שנה, אם אתם יוצאים לארבע עד חמש פעילויות ספורט בשבוע.

 

מה מחכה לכם בגיליון השבוע? הקליקו כאן כדי לגלות

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאשה בפייסבוק
מומלצים