שתף קטע נבחר

סקר: הולכים לרב או לרב האינטרנט?

68% מהגולשים לאתרי השו"תים ההלכתיים מסבירים כי האינטרנט זמין עבורם הרבה יותר מהרבנים, ויש מי שפשוט מתבייש מהרב. "השימושים היהודיים" הפופולריים ברשת: לימוד טקסטים ועדכוני חדשות לחרדים, מידע יהודי לחילונים. סקר ynet-גשר

באתרי היהדות השונים באינטרנט מאגר של מאות אלפי שו"תים הלכתיים. הרבנים המשיבים מצדיקים את התקשורת הווירטואלית שבין הרב לציבור ומסבירים כי עבור רבים מדובר בערוץ יחידי, ומנגד יש שמזהירים מאיבוד הקשר האישי שבין רב לקהילתו ומכנים את התופעה "זילות ההלכה". ומה אומרים הגולשים? סקר מיוחד שנערך עבור ynet יהדות ועמותת גשר מגלה כי מרבית הפונים למדורי השו"תים עושים זאת משיקולים טכניים כמו זמינות האינטרנט והיעדר גישה לרבנים, ומעטים בוחרים באפשרות הוירטואלית בגלל הבושה מהרב או החשש להתחייב לפסיקתו.

 

סקר ynet-גשר בוצע על ידי מכון "מותגים" וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל. הוא נערך לקראת הכנס השנתי השלישי ליהדות חברה ואינטרנט.

 

בחלקו הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים: "במידה שהינך שואלת שאלות בנושא יהדות באמצעות האינטרנט מדוע הינך עושה זאת?". 79% אמרו כי הם לא נוהגים לפנות לרבנים בדרך זו ואילו 21% עושים זאת מסיבות שונות. בין הגולשים שעושים שימוש בשו"תים הוירטואלים הסבירו 58% כי האינטרנט זמין להם יותר מהרבנים ו-10% אמרו כי כלל אין להם נגישות לרב כלשהו. מנגד הודו 7% כי הם מעוניינים לברר דעה הלכתית מבלי להתחייב לפעול על פיה, ו-5% אמרו כי הם מתביישים לשאול את השאלות בפני הרבנים בגלל הנושא. אף אחד מהנשאלים לא אמר שהוא מתבייש מהמפגש עצמו עם הרב והיתר סירבו לנמק את בחירתם בשו"תים אלה.

 

השאלה השניה בסקר הייתה: "האם אתה עושה 'שימושים יהודיים' באינטרנט ומהם?" (תשובה אחת או יותר). 72% ענו כי הם לא גולשים באתרים הנותנים להם סיוע בענייני יהדות, ואילו יתר המשתתפים עושים שימושים שונים ברשת למטרות 'יהודיות'. בין המשתמשים אמרו 28% כי הם בעיקר מבררים פרטים על שירותי דת או מידע דומה, כמו כתובת הרבנות המקומית, מקווה קרוב או מסעדה כשרה, 27% מתעדכנים באתרים השונים על הנעשה בעולם היהודי, 23% לומדים טקסטים יהודיים ברשת ו-16% מפנים לרבנים שאלות הלכתיות ומוסריות בשו"תים המקוונים. יתר הנשאלים סירבו לפרט.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החרדים לומדים טקסטים יהודיים או מתעדכנים על חדשות העולם היהודי (50% לכל אחת מהאפשרויות), הדתים והחילוניים מחפשים באינטרנט בעיקר מידע יהודי (39% ו-27% בהתאמה), והמסורתיים גולשים גם הם לאתרי חדשות יהודיים (31%).

 

על שורש העוצמה

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה: "אנו רואים שנטיית אנשים לפנות אל האינטרנט כמקור לתשובות או חדשות מהעולם היהודי נובע בעיקר מכיוון שהאינטרנט נותן את המידע באופן נגיש יותר מהמענה האנושי. אין לי ספק שבכל שנה יגדל מספר הפונים לאתרים המכילים חומרים בנושאי יהדות".

 

"העובדה שתחום היהדות הינו פתוח לחלוטין למשתמש ולא מתויג לזרם זה או אחר הוא שורש העוצמה של האינטרנט. בראייה ה'גשרית' שלי, זהו כלי מצוין המסיר מחיצות בין דתיים, חילונים, מסורתיים וחרדים ומאפשר נגישות לתכנים היהודיים לכל יהודי בכל מקום בעולם".

 

בעז נכטשטרן, העורך הראשי של "כיפה", אמר: "אין ספק שככל שהשנים עוברות אנחנו מרגישים את הגידול במספר השאלות המופנות לרבנים באמצעות האינטרנט. העובדה שרוב הפונים ציינו כי אין עבורם רב זמין שישיב על שאלותיהם, רק מעידה על הצורך הגדול של השו"ת הוירטואלי".

 

"חשוב לזכור שמדורי השו"תים, כמו זה שב'כיפה', אחראים ללא מעט שינויים העוברים על הציבור הדתי ומספקים לרבנים קשר דו כיווני עם קהילתם - קשר שלצערנו לא היה קיים בעבר".  

 

הכנס השנתי השלישי ליהדות, חברה ואינטרנט יתקיים ביום ראשון כ"ד בתמוז (27.7) במלון ענבל בירושלים 

 

יש לכם שאלה בענייני יהדות והלכה? רבני צהר נמצאים ב-ynet כדי להשיב. החדשו"ת

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכבר כשר
בקר. גידול מתמיד
צילום: מוטי חקשור
מומלצים