שתף קטע נבחר

כי"ל של סמי עופר רוצה הטבות מס מיוחדות

כי"ל מבקשת שהמדינה תכיר בהם כ"משקיע אסטרטגי" - מסלול המאפשר הטבות מסים ומיועד בדרך כלל למשקיעים זרים וחדשים. מנהל מרכז ההשקעות בתמ"ת: "מסלול ההטבות החדש לא הצליח"

חברת כי"ל (כימיקלים לישראל) שבשליטת עידן וסמי עופר, פנתה לרשות המסים ולמרכז ההשקעות בתמ"ת בדרישה להכיר בחברה "כמשקיע אסטרטגי" - מעמד המקנה לחברה פטור מלא ממסים על רווחיה. כך נודע ל"ידיעות אחרונות". מעמד משקיע אסטרטגי קיים מזה שנתיים, והוא נועד למשוך לישראל השקעות ענק של משקיעים חדשים, ובעיקר חברות רב-לאומיות, באמצעות פטור ממס על רווחי החברה. כי"ל, כידוע, אינה חברה חדשה וגם ישראלית לגמרי.

 

המסלול כולל הטבה ייחודית שלא כלולה באף מסלול העוסק בסיוע לתעשייה: פטור ממס של 27% על משיכת דיווידנד (משיכת רווחים מהחברה לכיסם הפרטי של בעלי המניות) למשך 10 שנים.

 

"מדובר בהטבת מס דרמטית, למרות רווחיה של כי"ל", אומר יואב בורגן מלידר שוקי הון. בלידר צופים כי השנה הרווח הנקי של החברה יזנק פי 4 ויעבור את סף ה-2 מיליארד דולר. "כי"ל אף צפויה לעקוף את טבע ברווח הנקי של הרבעון השני", מוסיף בורגן. זאת לאור הזינוק במחירי האשלג והפוספטים בעולם והמשך העלייה בביקושים לדשנים לחקלאות, התחום בו עוסקת כי"ל.

 

הבקשה גורמת למורת רוח באוצר וברשות המסים, זאת משום שמסלול של מעמד "משקיע אסטרטגי" מוענק לחברה במטרה למשוך חברות חדשות שטרם השקיעו בארץ, ולא במטרה להרחיב את הטבות המס של חברות קיימות - ובעיקר כי"ל, שנהנית בראש ובראשונה מזיכיון ממשלתי לכריית משאב לאומי, האשלג מים המלח.

 

חזי צאיג, מנהל מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, אישר את קבלת הבקשה ואמר בתגובה: "המסלול החדש כשל. המטרה הייתה למשוך משקיעים חדשים לארץ ולא חברות קיימות, ולא הצלחנו. אנחנו ורשות המסים שוקלים לבצע שינויים במסלול. לדעתי, הקריטריונים לזכאות היו שגויים: יש להוריד את דרישת ההשקעה ל-100 מיליון דולר ולהתנות את הזכאות במספר מועסקים לאורך שנים ארוכות ובשכר מעל הממוצע". בהתייחסו לבקשה של כי"ל, אמר "נקיים על כך דיון עם רשות המסים".

 

הבעייתיות נובעת מכך שהוגי המסלול לא הגדירו את המשקיע כמשקיע חוץ או כמשקיע חדש. המסלול מתנה את הזכאות למעמד בהגשת תוכנית השקעות אחת בהיקף של 150 מיליון דולר. כדי לעקוף תנאי זה, טוענת כי"ל, יש לראות את כל ההשקעות של חברות הבנות: מגנזיום ים המלח, רותם אמפרט, ברום, תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, שכל אחת בוצעה בנפרד כתוכנית אחת.

 

במכתב ששלחה כי"ל נכתב: "לאור הסינרגיה הגבוהה הקיימת בין חברות-הבנות המרכיבות את כי"ל, מן הראוי לראות את מכלול השקעותיה בקווי הייצור, אף אם כל אחד מוחזק בידי חברה אחרת, כפעילות המתבצעת במפעל תעשייתי הפועל תחת ישות אחת, ללא הפרדה משפטית בין החברות".

 

כי"ל סירבה להגיב לידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
סמי עופר
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים