שתף קטע נבחר

הצעת פרידמן: הממשלה תוכל להיוועץ בעו"ד

במסיבת עיתונאים הציג שר המשפטים, דניאל פרידמן, את תוכניתו להפרדת סמכויות היועץ המשפטי לממשלה. סמכויות תחום המשפט הפלילי יהיו בידי התובע הכללי - והיתר בידי היועץ המשפטי לממשלה. חוות הדעת של היועץ לא תחייב את הממשלה, ובמקרים קיצוניים היא תוכל להיוועץ גם בעורך דין פרטי

האם יפוצל תפקיד היועץ המשפטי לממשלה? שר המשפטים, דניאל פרידמן, כינס בצהריים (יום ה') מסיבת עיתונאים ובה הציג את הצעת החוק החדשה שלו בנוגע לפיצול סמכויות היועץ המשפטי לממשלה. פרידמן הצהיר כי סמכויותיו של היועץ המשפטי יצומצמו מאוד, וחלקן יועברו לתפקיד חדש - התובע הכללי.

 

לדברי פרידמן, "להצעת החוק יש תמיכה ציבורית גדולה". על-פי ההצעה, חוות דעתו של היועץ המשפטי לא תחייב את הממשלה. במקרים קיצוניים, כאשר הממשלה תבקש לפעול בניגוד לחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, היא תוכל לקחת עורך דין אחר מהתחום הציבורי או מהתחום הפרטי.

 

עוד עולה מהצעת החוק כי סמכויות תחום המשפט הפלילי יהיו בידי התובע הכללי ואלה שאינן - יהיו בידי היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי לממשלה ייעץ לממשלה בנושאים שונים שאינם קשורים לתחום הפלילי, וחוות דעתו לא תחייב. פרידמן הבהיר כי גם אם חוות דעתו של היועץ תהיה מנוגדת לדעת הממשלה, הוא יהיה רשאי להציגה בפני בית המשפט. הוא הדגיש כי השינוי המוצע ייכנס לתוקף רק לאחר כהונתו של היועץ הנוכחי, מני מזוז.

 

 

פרידמן התייחס למכתב ששלח לו בנושא זה שר המשפטים לשעבר, משה ניסים, שבעבר התנגד וכעת תומך ברעיון. ניסים היה חבר בוועדת שמגר שדנה בעבר בנושא זה, ופסלה את השינוי המוצע. "יש בהצעה חיזוק גדול של התביעה הכללית ועצמאותה", אמר פרידמן. "אין כאן שום החלשה בניגוד למה שטוענים אנשים מסויימים, אלא להיפך. התובע הכללי לא יהיה מחובר לממשלה. בנוסף, אמר פרידמן כי עניין הייעוץ לממשלה הוא נקודת מפתח וכי תפקיד יועץ הוא לייעץ. הצירוף של התביעה ליועץ המשפטי לממשלה הוא צירוף לא טוב".

  

במסיבת העיתונאים נכח גם דן אבי יצחק, שהיה מועמד בעבר לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. אבי יצחק הסביר את הצעת החוק, שהוא אחד ממנסחיה: "גם תפקיד היועץ המשפטי לממשלה וגם תפקיד התובע הכללי הוא אחד הנושאים החשובים הטעונים שינוי. צריך לזכור שעומס התפקידים המוטל על היועץ המשפטי לממשלה אינו מאפשר את מילוי התפקיד כהלכה". לדבריו, "במקרים יוצאי דופן, תוכל הממשלה כולה, או שר המשפטים להחליט על כך שעורך דין אחר ייצג אותה - הכל באישור שר המשפטים".

 

"היועץ בניגוד עניינים מובנה"

פרידמן הודיע ביום ראשון על כוונתו ליזום יצירת תפקיד חדש בנפרד ממוסד היועץ המשפטי. שר המשפטים דיבר בישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה שדנה בהצעת חוק פרטית בנושא. הוועדה החליטה לדחות את ההחלטה בסוגיה עד לגיבוש עמדתו הסופית. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, נכח בדיוני לוועדה והכריז שהוא מתנגד להצעה.

 

במהלך הדיון הסביר השר את עמדתו בנושא ואמר כי "מטבעו, תפקיד היועץ המשפטי לממשלה נמצא בניגוד עניינים מובנה. מחד, הוא משמש כעורך

הדין של הממשלה, ומאידך הוא משמש כתובע של הממשלה. זה לא טבעי ולא ניתן לעבוד כך. תמיד אומרים שלא ניתן לעשות שינוי כזה כשראש ממשלה נמצא בחקירה, אך בעשור האחרון ראשי הממשלה נמצאים תחת חקירה באופן קבוע".

 

הנושא עלה לשולחן הוועדה עקב הצעת חוק פרטית שהגיש ח"כ אריה אלדד, שביקש לפצל בין שני התפקידים. "במרוצת השנים התנהלו דיונים רבים סביב שאלת הגדרת תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה, שמשמש גם כתובע הכללי", כתב אלדד בדברי ההסבר להצעת החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניגוד עניינים. פרידמן
צילום: גיל יוחנן
מתנגד להצעה. מזוז
צילום: גיל יוחנן
מומלצים