שתף קטע נבחר

קליפורניה נפרדת משומן הטראנס. למה כדאי גם לנו?

מושל קליפורניה ארנולד שוורצנגר חתם על חוק המונע ממסעדות להשתמש במרגרינה ובשמנים המזיקים לבריאות, מפרסם הבוקר "ידיעות אחרונות". באילו מוצרי מזון שאנחנו קונים קיים השומן הלא בריא ואיך נדע לזהותו

קליפורניה היא לא רק המדינה הגדולה ביותר בארצות הברית - אלא גם הראשונה שאוסרת על מסעדות וספקי מזון אחרים להשתמש בשומן טראנס.

 

שומן הטראנס נפוץ במיוחד במרגרינה ובשמנים אחרים המשמשים להכנת מגוון רב של מוצרי מזון, במיוחד במסעדות המזון המהיר (ראו מסגרת‭.(‬ רבים מהשמנים הללו מיוצרים בתהליך הקרוי הידרוגנציה, ההופך מאכלים כדוגמת צ'יפס לשומניים ולטעימים יותר. רופאים, מדענים וארגוני צרכנים מנהלים כבר שנים קמפיין ציבורי נגד השימוש בשומן טראנס, בנימוק שהוא מעלה את רמת הכולסטרול ה"רע" בדם, מדכא את הכולסטרול ה"טוב" ומעלה את הסיכון למחלות לב.

 

מושל קליפורניה ארנולד שוורצנגר חתם ביום שישי על החוק, שייכנס לתוקפו בשנת ‭".2010‬קליפורניה מובילה בקידום סוגיות של בריאות ותזונה‭,"‬ מסר המושל בהצהרה שליוותה את אישור החוק.

 

"אני שמח להמשיך במסורת הזאת על ידי הפיכתה של קליפורניה למדינה הראשונה שתבטל בשלבים את השימוש בשומני הטראנס‭."‬

 

החוק החדש מחייב את המסעדות, המאפיות, הקפטריות, המעדניות וכל עסק אחר המוגדר כ"ספק מזון" להפסיק לחלוטין את השימוש במרגרינה ובשמנים עתירי שומן טראנס. הקנס למי שיעבור על החוק עשוי להגיע לאלף דולר.

 

בימים אלה נכנס לתוקף בעיר ניו יורק אישור על שימוש בשומן טראנס במסעדות, ותקנות דומות התקבלו לאחרונה בפילדלפיה ובכמה ערים קטנות במזרח ארצות הברית. אך זוהי הפעם הראשונה שאחת ממדינות ארצות הברית מחוקקת חוק נגד השימוש בשומן טראנס. החוק ישפיע על 36 מיליון תושבי קליפורניה ועל מיליוני התייירים שפוקדים את 88 אלף המסעדות שבמדינה ורוכשים בה את מזונם.

 

רבים מהמסעדנים בקליפורניה מתקוממים נגד האיסור. "ההשפעה היחידה של החוק על הצרכן תהיה בכך שאנחנו נצטרך להעלות את המחירים‭,"‬ אומרת טינה פנטאזיס, בעלת רשת מסעדות המבורגרים באזור לוס-אנג'לס. לדבריה, מנת צ'יפס במסעדה תעלה ‭2.75‬ דולר במקום ‭,1.75‬ משום שיהיה צורך לטגן אותו בשמנים יקרים יותר.

 

באילו מוצרי מזון קיים שומן הטראנס הלא בריא?

קשה למלא עגלה בסופר מבלי להיתקל בשומן טראנס. הוא נמצא לא רק במרגרינה קשה, במאפי בצק עלים, במוצרי בצק קפואים, בחטיפים מלוחים ובמזון מטוגן, אלא גם במוצרים טבעיים ואורגניים כמו קרקרים, ביסקוויטים מחיטה מלאה ושוקולד חרובים.

 

הדיאטנית הקלינית נעה לבק-מוטולה מסבירה כי במסגרת הניסיונות למצוא תחליפים זולים לחמאה התגלה שתהליך מסוים של חימום שומן צמחי יוצר חומצות שומן קשות ומוצקות בטמפרטורת החדר בעלות חיי מדף ארוכים וארומה ומרקם משופרים. חומצות שומן בלתי רווי אלה מעלות את ריכוז הכולסטרול הרע ובמקביל מורידות את ריכוז הכולסטרול הטוב. צריכה גבוהה של שומן טראנס מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב ובסוכרת מסוג ‭.2‬

 

"כדי להימנע מצריכת שומן טראנס מומלץ לקרוא את תוויות המזון ולהתבונן היטב ברשימת הרכיבים‭,"‬ אומרת לבקמוטולה. "אם הרשימה כוללת שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית, ובעיקר אם הוא נמצא בשלושת המקומות הראשונים ברשימה, אפשר להסיק שיש במוצר כמות גדולה של שומן טראנס, וכדאי למצוא תחליף בריא יותר". (נעם ברקן)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מחירו יעלה בהתאם לחוקי טיגונו החדשים. צ'יפס
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים