שתף קטע נבחר

ברק: תוך חודשים נהיה ערוכים יותר להגנה

אחרי שקיבל הבטחה מהאמריקנים לחבר את ישראל למערכת המתריעה מפני טילים כבר בשלב חימום הטיל, אמר שר הביטחון, אהוד ברק: "מערכות ההגנה ישפרו באופן משמעותי את הצד ההגנתי של היערכותנו מול האיום האיראני". אחרי ברק, יגיעו לוושינגטון השר שאול מופז והשרה ציפי לבני

אחרי שורת פגישות בוושינגטון, יצא שר הביטחון, אהוד ברק, מעודד יותר באשר לשיפור ביכולת ההגנה של ישראל מפני טילים. ברק נועד עם בכירי הממשל האמריקני וקיבל הבטחה לחבר את ישראל למערכת ההתרעה העולמית-אמריקנית, המאפשרת לאתר את השיגור כבר בשלב הראשון של חימום מנועי הטילים, "אחרי מיצוי ההבנות הללו - בתוך חודשים בודדים, תהיה ישראל חזקה יותר וערוכה יותר בתחום ההגנתי מטילים ארוכי טווח", אמר הלילה (יום ד').

 

אחרי ברק, ממריא הלילה לוושינגטון שר התחבורה, שאול מופז, הממונה על הדיאלוג האסטרטגי בין שתי המדינות. למחרת תמריא גם שרת החוץ, ציפי לבני. למופז יתלוו בכירים במוסד באמ"ן, במשרד הביטחון וכן ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, ובכירים במועצה לביטחון לאומי. בשיחה עם ynet לפני המראתו, אמר מופז כי "אנחנו נבהיר כי בכל מקרה, הקו האדום של ישראל הוא העשרת אורניום על אדמת איראן. ישראל מתנגדת חד-משמעית לכל העשרה של אורניום באיראן". 

 

מופז אמר גם כי בפגישה יוצג חומר מודיעיני רב וישראל תדרוש גם את החמרת הסנקציות במועצת הביטחון של האו"ם: "חייבים להחריף את הסנקציות והאמריקנים חייבים להוביל את המהלך. חייבים לחדד את חשיבות לוחות הזמנים שמתקצרים והולכים ולחדד שכל האופציות נמצאות על השולחן". בפגישותיו של מופז, יידונו גם המצב בלבנון והמגעים עם סוריה. לדעת מופז, "אסור להציב שום תנאים מוקדמים אלא שלום תמורת שלום ולהמשיך במגעים".


ברק ורייס (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

גם ברק הבהיר בפגישותיו שישראל נחושה למנוע מאיראן להפוך לגרעינית וש"כל האופציות על השולחן". ברק נועד ביומיים האחרונים עם כל בכירי הממשל, למעט הנשיא בוש עצמו. הוא נפגש עם סגן הנשיא, דיק צ'ייני, שר ההגנה, רוברט גייטס, וראש המטות המשולבים, מייקל מאלן, מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, ויועץ הנשיא לביטחון לאומי, סטיב האדלי. לאחר הפגישות הרשמיות הזמינה רייס את ברק לארוחת ערב שבה השתתפו גייטס, האדלי ואחרים.

 

מגבלותיו של ממשל בימיו האחרונים 

ברק אמר כ ישראל וארה"ב הסכימו שאיראן מהווה איום לסדר העולמי כולו ושזה הזמן לסנקציות ופעילות דיפלומטית אינטנסיבית, כדי למנוע פעולה צבאית, "אנחנו לא משגרים טילים ולא סופגים טילים", אמר בהקשר זה בטון מרגיע בשיחה עם כתבים, "ארה"ב וישראל נוקטות בנפרד ובאופן בלתי תלוי בעמדה שאין להוריד שום אופציה מהשולחן. זה לא אומר שכל פרט בטקטיקה של איך לנוע מכאן ועד הסרת האיום הזה מוסכם עלינו בהכרח".

 

בכך חשף את הבדלי הגישות שבין שתי המדינות, שבאו לידי ביטוי בשבועות האחרונים בהתבטאויות פומביות של שר ההגנה גייטס וראש המטות המשולבים מאלן נגד פתיחת חזית צבאית אמריקנית נגד איראן.

 

האמריקנים גילו הבנה למצוקות והביעו נכונות מלאה לסייע לישראל בכל הקשור ליתרון האיכותי ולשיפור מערכי ההגנה מפני טילים בליסטיים. ברק קיבל משר ההגנה האמריקני גייטס התחייבות לסייע לישראל לשפר את מערכות ההגנה האווירית ואת מערכות ההתרעה מפני טילים, ולפתח את מערכת החץ 3, אולם שר הביטחון התוודע בוושינגטון גם למגבלות הכוח של ממשל בוש, בערוב ימיו. "ברור שיש סוגי החלטות שהוא לא יכול לקבל אחרי שיבחר נשיא חדש ב-4 בנובמבר ויש החלטות שהוא מוגבל בהן אפילו היום", אמר ברק.

  

על ההתחייבות שקיבל מהאמריקנים לשיפור מערך ההגנה, אמר ברק: "מערכות ההגנה ישפרו באופן משמעותי את הצד ההגנתי של היערכותנו מול האיום האיראני. מדובר במכ"ם ארוך טווח ובהשתלבות במערכות המזהות את איום הטילים תוך שניות בודדות ומסוגלות לדווח. גם להיבטים נוספים של היכולת ההגנתית וגם על היבטים העתידים של היכולת ההתקפית. מהבחינה הזו, האמריקנים עומדים בהתחייבותם לשמור על יתרון האיכותי הישראלי באזור בכלל וגם בעניין ההגנתי מול האיום האיראני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק וקונדוליזה רייס
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מוגנים יותר מפני השיהאב האיראני?
צילום: איי פי
לא להעשרת אורניום. מופז
צילום: גיל יוחנן
הבאה בתור היא ציפי לבני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים