שתף קטע נבחר

ועדת חקירה פרלמנטרית תבדוק ועידת התביעות

הכנסת אישרה את הקמת הוועדה שתבדוק את מידת מעורבותה של המדינה בפעילות הארגון שבית המשפט קבע שהטעה ניצולי שואה ומתח ביקורת על טיפול לקוי בכספים המוחזקים בו. בין היתר ייבדקו הקריטריונים לחלוקת כספים, השבת הרכוש ופרסום מידע לניצולים. יוזם הוועדה, ח"כ פינס: הארגון מתנהל ללא שקיפות או פיקוח. ועידת התביעות: אנו פועלים בשקיפות מלאה, ניענה לכל בקשה ראויה לספק מידע

מליאת הכנסת אישרה היום (ד') הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת התנהלותה של ועידת התביעות והאופן שבו פעלה בסוגיית ניצולי השואה בישראל. הוועדה, שתמנה תשעה ח"כים, תבדוק את מידת מעורבות המדינה בפעילות ועידת התביעות, הסיוע שהעניקה לניצולי השואה, לארגונים ומוסדות ואת הקריטריונים שלה בנושא חלוקת כספים, השבת הרכוש ופרסום מידע עבור הניצולים. בתגובה להחלטה נמסר מוועידת התביעות כי ייענו לבקשה למסור מידע, אך הארגון אינו מקבל כספים מממשלת ישראל ולכן אינו נתון לביקורת מבקר המדינה.

 

אופן התנהלותה של ועידת התביעות עלה לדיון ציבורי בעקבות הסרט "מוסר שילומים - המלחמה נמשכת" שהוקרן בטלוויזיה ביום השואה האחרון.

מנתונים שהוצגו בסרט עלה בין היתר כי במקום לסייע לניצולים, מעבירה ועידת התביעות 300 אלף שקל בשנה לארגון החרדי "בית יעקב" לצורך הכשרת מורות ללימודי שואה. גוף אחר, חרדי גם הוא, "גנזך קידוש השם", מקבל חצי מיליון דולר לטובת סריקת תמונות.

 

לפני כחודשיים קיבל בית משפט המחוזי בתל-אביב 1,365 מתוך 1,915 התביעות שהגישה עמותת "ילדי המלחמה" ופסק פיצויים בסך 13.5 מיליון שקלים לניצולי שואה שלא זכו לפיצוי מוועידת התביעות. מדובר בסכום של 14,500 אלף שקלים לכל תובע. 550 תביעות נדחו בשל התיישנות.

 

השופט עודד מודריק קבע בפסק הדין כי ועידת התביעות נהגה ברשלנות, הטעתה את התובעים לאורך השנים וגרמה להם להפסיד את הפיצוי לו היו זכאים. כמה שבועות לאחר מכן הגישה ועדת החקירה הממלכתית בסוגיית ניצולי השואה את מסקנותיה. ראש הוועדה, השופטת בדימוס דליה דורנר, אמרה אז כי "הוועדה לא היתה אמורה להיות מוקמת, הטיפול בניצולי השואה היה אמור להיות מובן מאליו".

 

יוזם הקמת הוועדה הפרלמנטרית, ח"כ אופיר פינס (עבודה) אמר כי "ועידת התביעות משפיעה באופן קריטי על חייהם של רבבות ניצולי שואה בישראל,

אך מתנהלת ללא שקיפות, פיקוח או מתן דין וחשבון לשום גורם מוסמך. אחרי יותר מ-50 שנה הגיע סוף סוף הזמן לבדוק את ועידת התביעות.

 

"היעד העיקרי והחשוב ביותר הוא לסייע באופן אפקטיבי וכמה שיותר מהיר לניצולי השואה בישראל. אנחנו נגיש הצעות אופרטיביות שאני מקווה שיביאו לשיפור אמיתי בחייהם של הניצולים. עם כל יום שעובר יש פחות ניצולים והזמן דוחק ולפיכך הוועדה תעבוד במלוא הקיטור במהלך הפגרה. אנחנו קוראים לכל ניצולי השואה בישראל או כל אדם אחר שיש לו מידע בנושא לפנות אלינו", הוסיף פינס.

 

ועידת התביעות: פועלים בשקיפות ותחת ביקורת

מוועידת התביעות נמסר בעקבות החלטת הכנסת כי "הארגון פועל בשקיפות מלאה וייענה ברצון לכל בקשה ראויה לספק מידע על פעילותו, כפי שעשינו בעבר וכפי שנעשה גם בעתיד".

 

"מתוך הכרה במרכזיותה של מדינת ישראל בעולם היהודי מקצה ועידת התביעות

את מירב הכספים שהשיגה מאז 1995 למלכ"רים בישראל הנתונים לפיקוח רשם העמותות הישראלי, לפיקוח משרדי הממשלה, ולביקורת מבקר המדינה. ועידת התביעות, כארגון, אינה מקבלת כספים מממשלת ישראל ולכן אינה נתונה לביקורת מבקר המדינה".

 

עוד נמסר כי הוועידה נתונה לביקורת של ממשלות גרמניה ואוסטריה וכפופה לפיקוח ובקרה של התובע הכללי של מדינת ניו יורק ושל רשות המיסים במדינה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינס. עבודה במלוא הקיטור
צילום: ניב קלדרון
ניצולים מפגינים (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים